Q&A, osa 2

untitled-1.jpg

 

Onko ulkomailla asuminen hankalaa? 

Ei, ainoastaan erilaista.

Kulttuurieroihin ja lisäbyrokratiaan on kyllä totuttava. Suomi on tässäkin suhteessa aika ihanteellinen asuinpaikka — monet asiat toimivat ja sujuvat niin mutkattomasti.

Miten ulkomaalaiset suhtautuvat suomalaisiin maailmalla?

Ei mitenkään erityisesti, sillä useimmat eivät tiedä Suomesta mitään. Ranskassa pojat tosin kyselivät miksen ole blondi, vaikka olen pohjoismaalainen. Ei tarvitse erikseen selittää, miksen koskaan tullut toimeen paikallisten miesten kanssa.

Minkä ikäisenä muutit Pariisiin ja kuinka hyvin osasit ranskaa?

Heti ylioppilasjuhlieni jälkeen. Olin juuri täyttänyt 19.

Ranskaan muuttaessani ymmärsin jo puhuttua kieltä ja osasin myös itse kommunikoida jotenkuten, mutten loistavasti. Onneksi minulla oli pari hyvää paikallista kaveria, joilla oli tarpeeksi malttia hapuilevan kielitaitoni kanssa!

img_4300.jpg

Oliko koulu sulle ykkösjuttu juttu yläaste- ja lukioaikoina?

No ei kyllä. Mutta tein kyllä aina parhaani aineissa, jotka oikeasti kiinnostivat. Kävin lukion kuvataideluokalla, ja parhaat arvosanani otin lempiaineistani filosofiasta, uskonnosta ja ranskasta. Muilla kursseilla ei oikeastaan ollut väliä.

Miksi halusit just Ranskaan ja Pariisiin? Mistä sait innostusta muuttaa sinne? Kuinka monta kertaa sä olit käyny Pariisissa ennen sinne muuttoa?

Muutto Ranskaan oli varsinainen teini-ikäisen päähänpinttymä. Tuolloinen pieni kotikaupunkini ja sen asenteet ahdistivat, ja suurkaupungista toivoin löytäväni vihdoin tilaa hengittää. Myös ranskan kieli vei mennessään, ja vietin molemmat lukiokesäni siellä töitä tehden ja kieltä opiskellen.

Neljän vuoden rupeaman jälkeen voin todeta löytäneeni etsimääni vapautta, mutta jos kokee olonsa ulkopuoliseksi, ei sitä tunnetta pääse karkuun miljoonakaupungissakaan.

Paras lenkkireitti Pariisissa?

Ehdottomasti paras lenkki kulkee Seinen rantaa pitkin Musée d’Orsaylta Eiffel-tornille ja takaisin. Kyseistä lenkkiä, joka lähti kirjaimellisesti taloni alaovelta, on vedetty vuosien saatossa huolella. Satojen, jollei tuhansien kilometrien edestä!

Pariisin paras baari ja rafla?

Lemppariravintolani, niin paljon kuin köyhänä opiskelijana siitä pääsi nauttimaan, oli korttelini kulmakuppila. Se oli lähellä, edullinen ja sieltä sai perinteistä ranskalaista ruokaa. Samantapaisia löytää kaikkialta kaupungista. Lempibaarejakin oli lukuisia. Pienet ja tunnelmalliset olivat niitä  viihtyisämpiä. 

Ja no kyllähän se paras pussailupaikkakin on saatava tietää?

Tämä on helppo: Nouse Montmartrella Sacré-Coeurin portaat ylös asti Rue Chappen puolelta noin puolen yön aikaan. Kliseistä, mutta toimii!

Muistelisin vanhasta blogistasi, että sinulla oli Pariisia kohtaan jonkinlainen uupuminen jossain vaiheessa. Mitä pitäisit kaupungissa ahdistavimpana ja miten sitten löysit Pariisin ”uudelleen”? 

Uupumiseni liittyi eniten kouluun ja opiskelijaelämään. Kouluhommia oli paljon, ja opiskelin ja työskentelin usein seitsemän päivää viikossa. Ranskalainen koulusysteemi ei ole maailman kannustavin, ja myös koulun yleinen ilmapiiri oli ahdistava. Koulussani oli paljon yläluokkaisten perheiden lapsia, joiden kanssa työskentely oli välillä suorastaan mahdotonta. Oli hankala löytää yhteistä säveltä äärimmäisten pinnallisten ihmisten kanssa, jotka jatkuvasti kokivat ansaitsevansa erityiskohtelua milloin minkäkin asian takia. Harmi, että tämä ala on niin otollista kasvualustaa tämän kaltaisille asenteille.

Minkälainen suhde sinulla on nykyään vanhaan kotikaupunkiisi?

Kyllä matkan varrelle hyviäkin hetkiä mahtui, ja suurkaupungissa asuminen on myös monella tavalla vapauttavaa — Pariisi ei ole tässä suhteessa poikkeus. Nyt muistelen kaupunkia lämmöllä. Eniten kaipaan omaa pientä palvelijanhuonettani ja vanhaa pyörääni!

Miksi sä valmistuit Pariisista?

Tutkintoni vapaa suomenkielinen käännös on muotiin erikoistuneen kaupallisen strategian ja viestinnän kandidaatti.

img_4245.jpg

Pärjääkö Pariisin työelämässä/kulttuurialalla 3 kuukautta pelkällä englannin kielen taidolla?

Jos ei työskentele periranskalaisessa yrityksessä, varmasti.

Missä Pariisin kaupunginosissa on turvallista asua hotellissa? 

Luulisin, että jossain aika keskustassa. 6. ja 7.kaupunginosa ovat ainakin aika rauhallisia.

Mihin kaupunginosiin ei ainakaan kannata mennä asustelemaan tai hengailemaan?

Siis mistä näkövinkkelistä? Kyllä minä kehottaisin käymään kaikkialla, jos aikaa ja energiaa riittää. Jos pohdit turvallisuutta, Pohjois-Pariisissa on vähän levottomampi meno.

Oon matkustamassa nyt keväällä Pariisiin lomailemaan ja olis kiva tietää, millä kulmilla kannattaa hengailla, mistä saa parasta safkaa ja mitä nyt ylipäätään täytyy nähdä Pariisissa?

Suosittelen tutustumaan Pariisin kaupunginosista tekemääni juttusarjaan.

Miten Pariisin sisäinen matkustelu sujuu? Millä kuljetaan lentokentältä kaupunkiin? Millaisia lippuja kulkuneuvoihin kannattaa ostaa ja mistä niitä ostetaan?

Pariisissa on hyvä julkinen liikenne. Pelkästään metroasemia kaupungista löytyy hurjat 245. Itse suosittelisin taittamaan matkoja mieluummin busseilla ja Vélib-pyörillä. Niin näkee paljon enemmän!

Kaupunkiin lentokentältä vie RER B –paikallisjuna, jolla pääsee kaupunkiin noin 30 minuutissa. Lippuja saa ostettua metro- ja juna-asemien automaateista ja lipunmyyjiltä sekä Tabac-kahviloista.

Jos Pariisissa olisi vain päivä aikaa, mitä kannattaisi tehdä? 

Minä ostaisin hyvän kartan ja vuokraisin pyörän. Rullailisin Seinen lähettyvillä ja silloilla, sillä kaikki tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat oikeastaan joen varrella. Kivoja kahviloita löytyy joka paikasta mielin määrin, ja paljon hyviä ravintoloita on esimerkiksi Marais’n alueella.

Kaupoissa ravaamisen jättäisin päivän mittaisella reissulla minimiin, mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

Onko Pariisissa yhtään hyvää ja suht. koht. halpaa hotellia? Jos on, mikä?

En valitettavasti tiedä. En ole koskaan yöpynyt hotellissa Pariisissa.

Pariisin parhaat kirpparit?

Olen käynyt vain yhdellä, Montorgueilin kirppiksellä, ja sekin noin seitsemän vuotta sitten.

Brocantet, eli vanhan tavaran katumarkkinat, ovat mielestäni olleet aina paljon kiehtovampia. 

Mikä oli se sivu, josta löytyy niitä kämppisjuttuja Nykissä?

Craigslist.

Parasta Nykissä?

Yllätyksellisyys. Mitä tahansa voi tapahtua yhden päivän aikana. Ihan kuin elokuvissa!

img_4249.jpg

Mistä löytyvät New Yorkin viileimmät aurinkolasit?

Opening Ceremonylta 28 streetin ja Broadwayn kulmasta!

Missä päin Nykiä kannattaa ja ei kannata asua?

Uskon, että jokaisessa asuinalueessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Henkilökohtaisesti pidän eniten suhteellisen rauhallisista kortteleista, joita löytää esimerkiksi Upper East Sidelta.

Kauas lähiöihin en lähtisi pitkien välimatkojen takia. Työmatkan pituus on mielestäni hyvä elämänlaadun mittari.

Millä tavalla Yhdysvallat eroavat Euroopasta? Ihmiset, kulttuuri, suhtautuminen ulkomaalaisiin jne.?

New Yorkista, josta minulla on eniten kokemusta, ei voi millään puhua koko Yhdysvaltoina. Tosiasiassa mentaliteetteja tästä maasta löytyy ihan joka lähtöön.

Tähän asti tapaamani ihmiset ovat olleet sydämellisiä ja avoimia. Ranskassa sai ainakin kuulla jatkuvasti kommentointia ulkomaalaisuudesta. Täällä ei ollenkaan.

 

+ Bonus:

Lempparikaupunginosa Helsingissä?

Aijai, pistit pahan. Varmaankin Kallio?

Onko sulla ketään tosi hyvää ja läheistä kaveria, jolle voit olla kaikkea muuta kuin se täyspositiivinen ihminen, jota sä täällä oot ja kertoa huolistasi jne.?

Onneksi on, ja jokaisesta olen kyllä aivan uskomattoman kiitollinen. Ystävät ovat mun perhe.

Jos muuten tietäisitte millainen itkupilli todellisuudessa olen, yllättyisitte. Onneksi herkkyys ja päämäärätietoisuus eivät ole toisiaan poissulkevia ominaisuuksia. 

 

Pssst. Muistakaa lukaista myös ensimmäinen osa!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *