Tee-se-itse neuletoppi

Laura de Lille

Muistattehan vielä taannoiset neulomisbisnekseni?

Neuletoppi on vihdoin valmis, ja ohjetta pukkaa teillekin:

Lähdettäköön tästä: ohje on 30 vuotta vanha ja ilmestynyt aikakautensa kuuleimmassa käsityölehdessä.

Itse en siis tätä kekkaissut, vaikka simppeli malli onkin. Alkuperäinen ohje oli mekko, mutta hyvän yläosankin tästä saa.

Valmistelu:

Työhön tarvitset No 3 ½ -puikot ja yhteensä 400 grammaa kahta eriväristä viskoosi-puuvillasekoitelankaa. Omani löysin tarjouksesta, ja niinpä topin lopulliseksi hinnaksi tuli vain 17 euroa. 

Vihreää lankaa ostin luonnollisesti eniten, kolme 100 gramman kerää, ja beigeä yhden.

Koot: (34/36) 38/40 (42/44)

Oma puseroni on kokoa 34/36.

Neulomisohjeet (etu- ja takakappale):

Toppi on neulottu sileällä neuleella (vuorotellen 1 krs oikein, 1 krs nurin.)

Neulo poikittain sivusaumasta sivusaumaan. Aloita sivuille rullattavalla langalla (beige) ja luo sillä (108) 110 (112) silmukkaa. Neulo 6 cm sileää. Vaihda päälankaan (vihreä) ja neulo (44) 48 (52) cm. Vaihda jälleen beigeen lankaan ja neulo 6 cm. Päätä kaikki silmukat kerralla.

Viimeistely:

Levitä valmiit kappaleet kostean liinan alle kahtia taitettuna ja anna kuivua. 

Ompele puseron yläosan sivusaumat työn oikealta puolelta tikkipistoin (5 cm:n päästä reunoista.) Jätä kädenteitä varten auki n. 25 cm. Ompele olkasaumoja (15) 16,5 (18) cm. Rullaa hihat (beigen värinen osa) niin, että nurja puoli tulee päälle. Kiinnitä ne olalle, vyötärölle ja helmaan.

Itse hoidin kiinnityksen mahdollisimman vähin pistoin, sillä hihoista tulee näin nätimmät. Lopuksi höyrytä saumat kevyesti.

Siinä syksyn helpoin neuletoppi!

Loppuun vielä haaste puikkoihin tarttuville: jos viisi lilyläistä toteuttaa ohjeen loppusyksyyn mennessä ja kuvaa itsensä nuttunsa kera, lupaan omistaa koukkujengille ikioman postauksensa. Mitäs sanotte?

Kommentit

Bisous, Roosa (Ei varmistettu) http://forgivemeautumn.blogspot.fi/

hitsit, ei kai se auta nyt kuin laittaa hihat heilumaan, niin helpolta vaikuttaa ohje! ja juuri kaveri vinkkasi tamperelaisesta lankakaupasta, jonne saa lauantaisin mennä kutomaan, joten näyttää nyt universumi antavan kaikkensa ohjatakseen mut taas muutaman vuoden jälkeen takaisin puikkojen pariin! ;--)

Laura Pollari
Laura de Lille

Jes! :-) Ja sit kuvaa tulille, kun valmis!

Mikäs toi mahtava lankakauppa on? Tännekin samanlainen!

Bisous, Roosa (Ei varmistettu) http://forgivemeautumn.blogspot.fi/

lankakauppa kerä! osoitteessa aleksis kiven katu 13 tampereella :--) fb:ssä: https://www.facebook.com/lankakauppakera?ref=profile

en oo vielä itse ehtinyt käydä, mutta vaikuttaa lupaavalta!

Kapa (Ei varmistettu)

Kun siisti! Mä päätin viime vuonna vapautua mun ala-asteen käsityön opettajan iskostamasta ajatuksesta siitä, että olisin kaikista surkein käsityöihminen ever ja neuloin villasukat! Tämä voisi olla seuraava haaste.

Tosin kun kokematon olen, niin en tajuu tota ohjetta. Silmukoiden päättelyä en osaa, mut sen voinee googlata. Mut sit hihojen tekeminen: 'ompele olkasaumoja 16,5 cm' - häh? Osaisitko valaista tota vielä? Ja miten tosta pääntiestä tulee noin nätti jos se on periaatteessa vaan suoraa eikä uurrettu? Ja muistaakseni langoissakin oli jotain kokoeroja, minkä kokosta sun lanka oli?

Sori kysymystulva, mut jos aion oikeesti yrittää, niin tarviin vähän tukea :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Onneks opet on joskus väärässä! ;-)

Silmukoiden päättelyn voi tosiaan googlata helposti, mutta yksinkertaistettuna se menee näin: neulo aina kaksi silmukkaa ja vedä ensimmäinen (alempi) silmukka ylemmän silmukan päältä. Toista niin pitkään, että jäljellä jää vain yksi silmukka.

Täältä video-ohjeet.

Mitä olkasaumoihin tulee, kuuluu sinun ommella lopuksi etu- ja takakappale yhteen olkasaumoista (samalla tavoin kuin sivusaumoista.) Mittaat siis kappaleiden yläreunoista, sekä oikealta että vasemmalta puolelta, tuon 15, 16.5 tai 18 cm riippuen paidan koosta. Keskelle jäävä alue on pääntiesi, josta tulee automaattisesti siisti ja kaunis venepääntie. 

Lankakaupassa voit kysyä, minkä paksuinen puuvilla- ja viskoosilanka olisi No 3.5-puikoille sopiva. Käsittääkseni useimmat puuvilla- ja viskoosilangat ovat about No 2.5-3.5-paksuisia.

Lankakerien vyötteissä myös lukee, minkä paksuisille puikoille lanka soveltuu.

Toivottavasti tästä oli jeesiä!

Kapa (Ei varmistettu)

Pakko tätä on kokeilla, kiitti!

huldra (Ei varmistettu)

ei mulla muuta, mutta onpahan aivan huikean upeita kuvia, vanhan ajan aistikasta kauneutta ja aah mikä nainen. hyvä laura !

Laura Pollari
Laura de Lille

Hei kiitti nainen, olen otettu! :-)

Kommentoi