Vaatevallankumous tulee – oletko valmis?

Laura de Lille

Naiset – kalenterit esiin! 

24.4.2014 vietetään Vaatevallankumouspäivää, ja meikä haastaa mukaan teistä jokaisen.

Mistä on kyse?

Maailmanlaajuinen, yli 50 maassa järjestettävä Vaatevallankumous kampanjoi läpinäkyvämmän ja oikeudenmukaisemman vaatetuotannon puolesta. 

Yli 1100 ihmishenkeä vaatineen bangladeshilaisen Rana Plaza -vaatetehdasonnettomuuden vuosipäivänä vietettävä Vaatevallankumous kannustaa kuluttajia selvittämään summittaisen vaatteensa alkuperän ja jakamaan löydöksensä sosiaalisessa mediassa.

Siispä: tsekkaa pesulappusi, ota asusta kuva ja postaa se omavalintaiseen sosiaaliseen mediaan hashtagilla #InsideOut. Tai vielä parempi: kirjoita aiheesta postaus blogiisi ja jaa se virtuaalikamujesi kesken. Mikä tahansa kanava käy.

Miksi osallistua?

Toisin kuin voisi ajatella, eettisempi muoti ei ole koskaan ollut yhtä kaukana kuluttajien ostoskoreista. Tähän löytyy monta syytä: osaltaan yhä kiihtyvämpi kertakäyttömuodin kulutus, toisaalta tietämättömyys. Nykykuluttajan kun on lähestulkoon mahdonta tietää missä, miten ja millaisissa oloissa oman lempimerkin vaatteet on valmistettu.

Salaisuus sen ei pitäisi olla.

Vaatevallankumouksen ideana on auttaa sekä tuotannon parissa työskenteleviä osapuolia (turvallisemmat työolot, reilumpi palkka) että meitä kuluttajia. Kun tiedon saaminen virtaviivaistuu, myös me osaamme valita paremmin – nyt ja vastaisuudessa. Win-win sanoo meikä!

Kiinnostuitko? Lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Vaatevallankumouksen suomenkieliseltä Facebook-sivulta tai osoitteesta fashionrevolution.org.

24. huhtikuuta nähdään!

Kommentit

laurako
Kalaonnea

Chapeau, mahtikirjoitus! Massojen ostovoiman merkitystä tuotannon kehityksessä aliarvoidaan ihan liikaa, varmaan eniten juuri kuluttajien päässä, joten tää kuulostaa tosi hyvältä! :)

Superkulutuksesta puheen ollen, mua mietityttävät useiden vaatejättien vastikään lanseeraamat kierrätys/eko-kampanjat. Ajatushan on sinänsä mainio, mutta ei minusta iske asian ytimeen; tavaraa ostetaan ihan liikaa, tuotantotavasta huolimatta. Materiaalihan on vain yksi osa tuotannon kuluista, ja uusia hankintoja tulisi harkita joka tapauksessa. Homma haiskahtaa meikän nenään aika pinnalliselta brändin kasvojenkohotukselta, ehkä olen vain liian skeptinen?

Laura Pollari
Laura de Lille

Ihan oikeassa olet!

Vastuullista ja eettistä yrityistoimintaa on sellainen, joka ei tuota tavaraa lähtökohtaisestikaan yli äyräiden, kaatopaikkajätteeksi. 

Tämä toki pätee moneen alaan, ei pelkästään vaateyrityksiin. Otetaan esimerkiksi nyt vaikka ruoantuotanto, joka on haaskauksen malliesimerkki: pelkästään täällä Yhdysvalloissa häkellyttävät 60 % ruoasta menee suoraan roskikseen. 

60 prosenttia!

Ratkaisu lojuu oikeasti kuluttajien käsissä, ja siksi minusta on upeaa, että Vaatevallankumouksen kaltaisia liikkeitä on olemassa.

Hosuli
Hömppäblogi

 

No just maanantaina samaa aihetta sivusin (http://hosuli.blogspot.fi/2014/04/vaateteollisuuden-vastuusta-keskustelu.html) ja olen sivunnut aiemminkin. Jes, tämä on kiva tempaus! Pidän päivämäärän mielessä!

Laura Pollari
Laura de Lille

Jes!

Kiitti linkkauksista. Tää menee lukulistalle!

Heidi Korva (Ei varmistettu) http://www.communike.fi

Kiitos loistopostauksesta ja siitä, että innostat ihmisiä mukaan Vaatevallankumoukseen! Viikon päästä mietimmekin sitten jo kovasti, että mitä seuraavana aamuna päällemme pukisimme #insideout.
t. Heidi Korva, toinen Vaatevallankumouksen Suomeen-tuojista

Laura Pollari
Laura de Lille

Näin tehdään! :-)

Hyvää duunia, naiset!

Heidiliisamaria (Ei varmistettu) http://www.muotioikeus.com

Kirjoitustasi kehuttiin Twitterissä, joten oli pakko tulla tsekkaamaan. Tämä on tosi tärkeä asia, ja hienoa että siihen kiinnitetään nykyään paljon enemmän huomiota!

Mahtavaa, että tällainen tapahtuma järjestetään! En tiennytkään tuosta hashtagista, täytyypä muistaa se :) kirjoitin itsekin pari kertaa samasta aiheesta (http://www.muotioikeus.com/2014/04/vaatevallankumous-mita-rana-plazasta.... ja http://www.muotioikeus.com/2014/04/vauvanpaidasta-ompelijalle-vain-kaksi...). Mukavaa pääsiäistä sinulle!

Laura Pollari
Laura de Lille

Sitä samaa sulle!

ee (Ei varmistettu) http://weatherischancing.blogspot.fi/

osallistutaan !!
ja täytyy sanoa, että on muuten ihana mekko kuvassa :- )

Kommentoi