Vain muutaman dollarin tähden, eli pari sanaa Bangladeshistä
Toivottavasti jokainen on männäviikoilla kuullut bangladeshiläisen vaatetehtaan tapahtumista. Jos näin ei ole, valistakaa itseänne edes vaikka vain artikkelin verran.
Jo yli tuhat kuolonuhria vaatinut, romahtanut vaatetehdas saa – erittäin hyvästä syystä – kysymään: mikä on länsimäisen nykykuluttajan ostoskorin todellinen hinta?
No, paljon enemmän kuin se rahapusseissamme tuntuu.
Sanottakoon alkuun, että nykypäivänä ei ole kovinkaan realistista odottaa, että lempivaatekaupan etiketeissä pönöttäisi vanha kunnon ”Made in Finland.” Todennäköisempänä eurooppalaisten vaatteiden valmistusmaana tätä nykyä toimivat Portugalin tai Eestin kaltaiset EU-maat. Ainakin, kun puhutaan pienistä tuotantomääristä ja tarkkuutta vaativasta työstä.
Suurelle tuotannolle on sitten oma maanosansa, useimmiten Aasia.
Bangladesh on kirinyt maailman suurimpien vaatetuottajien kärkikastiin jo hyvän aikaa. Toisin kuin pikavauhtia erikoistuva ja kallistuva kilpailijansa Kiina, maassa valmistetaan yksinkertaisia ja tuotantokustannuksiltaan hyvin halpoja tuotteita – t-paitoja, housuja ja sukkia. Vaatteita, joita me sitten ostamme muutamalla dollarilla ketjuliikkeestä ja jotka hyvin suurella todennäköisyydellä päätyvät roskakuoppaan ei kovinkaan monen käytön jälkeen.
Bangladeshin tapahtumia voi kauhistella sydän sykkyrällään vaikka maailman loppuun asti, mutta toimiakin voi. Kerronpa nyt miten.
Miten sinä voit vaikuttaa?
Osta harkitummin. Mitä vähemmät kulutat, sitä vähemmän isot ketjut tehtailtaan tilaavat. Niin yksinkertaista se on.
Onko tavaroiden ylituotanto on maailmantaloudellisesti välttämätöntä? Ei ole. Tällä hetkellä vain niin megalomaanista, että inhimillisiä työoloja on käytännössä mahdotonta valvoa. Massaketjut valmistuttavat tuotteensa tuhansissa eri tehtaissa eri puolella maailmaa, eli yksi ympäripyöreä pressitiedote ei paljon eettisyyden vaakakupissa paina.
Osta vähemmän. Olettaako joku vielä, että viiden dollarin t-paidan takaa voi löytyä mitään hyvää? Matala hinta riistää sekä ihmistä että luontoa.
Pohdi tosissasi, mikä on todella välttämätöntä ja mikä ei. On myös sinun vastuullasi, millaisen planeetan jätät lapsillesi. Ole aikuinen ihminen ja käytä maalaisjärkeä.
Bloggaatko? Jos epäilet vilunkipeliä, jätä puhumatta niistä, joiden touhuja katsot pahalla. Jos juttuaiheista on pulaa, kirjoita mieluummin yrityksistä, joiden uskot parhaimman tietosi mukaan toimivan eettisten pelisääntöjen mukaan. Myös sinä olet osa ratkaisua.
Vakavin viikonlopputerkuin Laura, jota oikeasti suututtaa, että aikuiset ihmiset painavat villaisella ihmisten ja eläinten oikeuksia omalla yltäkylläisellä kulutuskäyttäytymisellään. Jos tämänkaltaiset uutiset eivät tunnu sydämellä, kuvitelkaa oma lapsenne sortuvaan vaatetehtaaseen. Ihan vain muutaman dollarin tähden.
Kuva: CTV News