Tomaattinen seitikastike

Pakasteseitä ajatellessa tulee mieleen lähinnä mauton vaalea kala, jota syötiin väkipakolla koulussa. Vaikka lähes kaikki ruoka mitä eteeni tuodaan, lähtökohtaisesti minulle maistuukin, mutta mantelikalasta minulle on jäänyt traumat. Enkä sitä ole edes näin aikuisiällä uskaltanut maistaa.

Pakasteseiti kuitenkin hyppäsi viime kauppareissullani eteen ja päädyin sen koriini kalastamaan. Kaupan kalatiskin valikoima tuntuu usein varsin tyyriiltä ja kaipasin hieman jotain uutta vaihtoehtoa sen ainaisen lohen rinnalle. Suuntasin siis pakastehyllylle ja nappasin sieltä mukaan vanhan inhokin eli pakasteseitin. Siitä valmistuisi kuitenkin nopeasti ja halvalla jotain arkiruokaa. Lisäksi ajattelin, että se pelastaisi siinä tilanteessa, kun jääkaapista ei löydy mitään syötävää.

Viime viikolla koitti se päivä, kun jääkaappi oli tyhjä ja päivän aterian koostamiseen oli käytettävä tavanomaista enemmän luovuutta. En halunnut lähteä upottamaan seitiä mihinkään kerma- tai juustokastikkeisiin, vaikka varmasti niinkin siitä olisi maukkaan aterian saanut. Lähdin siis kokeilemaan seitin valmistusta tomaattipohjaiseen kastikkeeseen.

Tomaattinen seitikastike

1pkt seitiä

1 rkl oliiviöljyä

2rkl limen mehua

1/2tl limepippuria myllystä

n. 1/2tl merisuolaa myllystä

2 tl paprikajauhetta

1 t juustokuminaa

½ tl Cayennepippuria

1 pkt Pirkka valkosipulipastakastiketta

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

½ dl kalamataoliiveja

Kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Ota seitipalat sulamaan matalaan uunivuokaan. Pirskota oliviiöljy vuuan pohjalle. Mausta vähän sulaneet kalapalat limen mehulla, suolalla ja limepippurilla. Anna kalojen maustua noin 1/2 tuntia.
  2. Lisää vuokaan tomaattimurska, oliivit, kirsikkatomaatit, sokeri ja loput mausteet.
  3. Paista uunin keskitasolla noin 1/2 tuntia 200 asteessa. Mausta tarvittaessa suolalla, pippurilla ja sokerilla.

Tarjoilin seitini riisin ja salaatin kanssa. Vaikka seiti ei sinänsä itsessään kovin maistuva kala olekaan, niin kyllä siitä ihan hyvän arkiruuan sai. Lisäksi ainesosat ruuassa olivat sellaiset, joita useimmiten pidän kaapissani valmiina, joten ruoka toimii ehdottomasti silloin, kun jääkaapissa on lähinnä valo.

Ehkä vielä joku päivä uskallan kokeilla sitä mantelikalaakin.

Toimi myös eväänä töissä, vaikka riisin unohdinkin kotiin. Ei ehkä se esteettisin ruokakuva, mutta eipä se makuun vaikuttanut.

Laura

Ainekset

hyvinvointi ruoka-ja-juoma