Hummusrieskat
Kun reilu vuosi sitten aloin lisäämään ruokavaliooni lisää kasvisruokaa, oli hummus yksi niistä ruuista, jotka alkoivat vakiintua jääkaappini kalustoon. En aiemmin ollut oikein ymmärtänyt sen päälle tai oikeastaan erityisesti edes välittänyt siitä. Nykyään se on jo jääkaappini vakiokalustoa. Tykästyin eniten Lidlistä saatuihin hummuksiin, niissä sekä koostumus ja maku olivat mielestäni parhaat. Erityisesti silloin rakastuin Lidlin punajuurihummukseen, mutta sitä en harmikseni ole kaupoista löytänyt pitkään aikaan. Olisihan sitä voinut hummusta itsekin tehdä, mutta mielelläni maksan siitä, ettei minun tarvitse sitä itse lähteä tekemään – se kun aina tuntui jäävän blenderin terien alle jumiin.
Hummustahan voi syödä melkein minkä tahansa kasviksen tai vihanneksen kanssa. Se sopii oivallisesti myös salaattiin tai leivän päälle. Tällä kertaa kuitenkin päätin haastaa itseni käyttämään hummusta kolmessa hieman erilaisessa käyttötarkoituksessa – jokaiseen reseptiin eri maussa.
Aloitin varsin turvallisesti ja ensimmäisenä testiin pääsivät hummusrieskat. Rieskoihinhan voi upottaa lähestulkoon mitä tahansa kasvissosetta, joten miksikäs sitten ei hummusta. Rakastan erityisesti tehdä perunarieskoja ajoittan iltapalaksi. Sitä jotenkin ajattelisi, että näiden tekemiseen menisi paljon enemmän aikaa ja vaivaa, mutta oikeasti rieskat ovat varsin helppo ja nopea tehdä itse. Kun vielä taikinaan upottaa hummusta saa niiden proteiinipitoisuutta lisättyä mukavasti. Tein rieskani alla olevalla ohjeella. Tästä tuli noin 8 rieskaa ja aikaa meni parikymmentä minuuttia.
Hummusrieskat
1/2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja (hiivaleipäjauhot sopisivat tähän myös varmasti)
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 prk Lidlin tavallista hummusta
vajaa 1 dl vettä
halutessasi voit lisätä taikinaan vielä yhden munan, mutta se ei ole välttämätöntä.
Työvaiheet
- Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää sitten joukkoon hummus ja vesi. Sekoita taikinaksi, tarkoitus ei ole luoda sitkoa, joten älä vaivaa taikinaa vaan sekoita ainekset nopeasti keskenään.
- Muotoile taikinasta rieskoja uunipellille jauhotetuin käsin. Helpointa on aluksi nostella taikinasta valmiit nokareet leivinpaperille ja taputella niistä rieskat.
- Pistele rieskoihin reikiä haarukalla
- Paista uunin keskitasolla noin 225 asteessa 12-15 minuuttia.
Mielestäni rieskat ovat parhaita oivariinin ja oltermanni-juuston kanssa. Toinen hyväksi todettu kombo on rieskat ja tuorejuusto, nam! Omani jätän ensi kerralla hiukkasen paksummiksi ja muotoilen hieman nätimmiksi. Vaikka eihän se ulkonäkö näissä tärkein olekaan. :)
Laura