Isänpäivän antimet

Tänä vuonna jaettiin isänpäivä kahdelle päivälle. Lauantaina laitoin kotona isänpäivä-illallisen, sunnuntaina syötiin miehen vanhemmilla. Kakun tai piirakan leivoin myös lauantai-illaksi. Sunnuntai aamuna valmistin isänpäivän kunniaksi herkullisen uunipuuro-aamiaisen. Tässä ohjeita jakoon muillekin. 

Isänpäivän aamupala: herkullinen omenainen uuni-kaurapuuro, johon omenaista ideaa lainasin Fanni & kaneli-blogista. Meidän taloudessa uunipuurot ovat vielä aika uusia tuttavuuksia. Muutaman kerran olen illaksi tehnyt poitsulle iltapalaksi ja aivan herkkua ovat olleet. Puuroriisiä ja kaurahiutaleita. Voi mikä ihana tuoksu uunista tuleekaan. Nyt halusin jotain hienompaa, ja törmäsin mainitsemassani blogissa herkullisen näköiseen ohjeeseen, jota päätin lähteä lainaamaan. Ja parasta tässä oli, että puurolle riitti aikaa uunissa puolisen tuntia. Saa siis hyvin aamupalaksi ennenkuin herrasväki tekee aamuista nälkäkuolemaa.

img_7117.jpg

Omenainen uuni-kaurapuuro

5 dl kaurahiutaleita

ripaus suolaa

1 tl leivinjauhetta

kanelia, meillä käytetään aika reilusti

5 dl maitoa

2 kananmunaa

3 omenaa

1 dl manteleita

rouhittua tummaa suklaata

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, suola, leivinjauhe ja kaneli. Vatkaa kevyesti toisessa kulhossa maito ja kananmunat.

Viipaloi omenat ja lado puolet niistä voideltuun uunivuokaan. Levittele tasaisesti kaurahiutaleseos omenoiden päälle. Kaada vielä päälle munamaito.

Lado loput omenasiivut, halutessasi rouhittu suklaa ja mantelit puuron pinnalle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 35 minuuttia. Ja ei kun herkuttelemaan.

img_7119.jpg

Isänpäivän illallinen: vuohenjuusto-uunilohi ja perunat uunissa uudella kokeilulla. Ideaa perunoihin hain pinterestistä ja sovelsinkin useampaa eri ohjetta. Uunilohesta tykätään kaikki ja se kuuluukin usein meidän viikonlopun ruokalistalle. Vuohenjuusto on miehen suurta herkkua, joten sillä saatiin mielekästä makua kalaan ja jota harvemmin tulee ostettua. Näytti maistuvan hyvin myös nuoremmalle miehelle. Kaveriksi salaattia ja itse tehtyjä ”krutonkeja” joululimpun jämäpaloista. Nekin isännän herkkua.

img_7100.jpg

Vuohenjuusto-uunilohi ja perunat

Lohta

vuohenjuustoa

sitruunapippuria, suolaa

haluttu määrä perunoita, käytin jauhoisia

sulaa voita

sitruunamehua

hunajaa

suolaa

rosmariinia

Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunoihin viillot melkein loppuun asti muutaman millimetrin välein. 

Sekoita sulaan voihin sitruunamehua ja hunajaa, laitoin reilun lusikallisen. Voita sulatin reilu 50 g. Voitele perunat voi-hunajaseoksella välejä myöden. Jätä vähän uutta voitelua varten. Ripottele päälle suolaa ja rosmariinia. Paista uunissa 200 asteessa tunnin verran. Voitele perunat puolessa välissä pikaisesri uudelleen ja lisää halutessasi rosmariinia. 

Leikkaa kalaan siivut nahkaan asti, muttei nahasta läpi. Levitä kalalle sitruunamehua, rakoihin myös. Mausta reilusti sitruunapippurilla ja suolalla. Siivuta vuohenjuusto ja asettele kalan rakoihin. Paista uunissa 200-225 asteessa noin puoli tuntia. 

img_7101.jpg

Isänpäivän jauhoton suklaapiirakka: kysyin aikaa sitten mitä kultamuru haluaa isänpäivänä, vastauksen tiesin kysymättäkin. Masaliisaa. Eli mokkapaloja. Sama vastaus joka kerta. Ehdotin josko olis jotain muuta mikä kävis, päädyttiin yhteistuumin geisha-brookieen. Olen tehnyt sitä pariin otteeseen ja ai että mitä herkkua. Isäntäkin tykkää, onhan geisha miehen toinen lempikarkeista heti ässämixin jälkeen. No, kyseistä leivonnaistahan en tehnyt, vaan lainaamastani kirjaston kirjasta Emman makeat piirakat tein jauhottoman suklaapiirakan. Halusin kokeilla jotain uutta, ja esittelinkin miehelle hyviä vaihtoehtoja joista hän valitsi tämän kyseisen piirakan. Voin kertoa, oli muuten helpoin suklaapiirakka ikinä. Ja hyvääkin vielä! Itse olisin ehkä kaivannut kylkeen vielä reilun nokareen kermavaahtoa mutta miesväki ei. Onneksi jäätelö pakkasesta korjasi tilanteen.

img_7107_0.jpg

Jauhoton suklaapiirakka (gluteeniton):

150 g voita

200 g tummaa suklaata, jossa noin 50 % kaakaota

2 dl sokeria

1 dl kaakaojauhetta

1 tl vaniljasokeria

ripaus suolaa

4 kananmunaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Rypistä leivinpaperi ja vuoraa sillä noin 25 cm piirakkavuoka. 

Sulata voi ja suklaa kattilassa. Lisää sokeri hyvin sekoittaen. Lisää kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola. Riko lopuksi kananmunat joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 23 minuuttia. Keskusta saa jäädä kunnolla taikinaiseksi. 

Koristele hieman jäähtynyt piirakka tomusokerilla. Tarjoile hieman lämpimänä tai jääkaappikylmänä. Herkkua.

img_7111.jpg

<3: Laura

koti ruoka-ja-juoma diy