Kakkua kakkua
Mähän tykkään leipoa. Mä leipoisin vaikka joka päivä jos joku vaan söis ne herkut pois. Heti kun tekosyy löytyy mä pistän leipoen. Auttoi vaari jossain jutussa tai jos joku tuli kyläilemään. Uuni päälle ja taikinan tekoon. Yhtenä päivänä tultiin kävelyltä ja poika sanoi äiti tekee taikinaa. Jaahas, kai sitä sitten täytyy laittaa leipoen.
Rakas tätimme tuli viikko sitten viikonloppu vierailulle piiiitkän matkan päästä. Jes, mä sain taas syyn leipomiselle, kiitos tätsy. Mulla on lainassa kirjastosta kirja, Verrattomat kakut, ja kirjasta löytyy enimmäkseen kokeilemisen arvoisia ohjeita. Kokeilin marja-suklaakakkua, ilman marjoja vuodenajan huomioon ottaen. Marjoja ei olisi käytetty muuhun kuin koristeluun ja mähän en sellaiseen hienosäätöön juuri panosta. Ainakaan vielä. Eikä pakastemarjat oikein tässä kohtaa toimi. Pohja oli simppeliäkin simppelimpi, kylmää voita ja jauhoja, sekä kylmää vettä ja suolaa. Tylsää. Uuniin paistumaan. Mutta kuorrute oli nam. Maitosuklaata, tuorejuustoa, voita ja tomusokeria. Ei voi olla muuta kuin hyvää. Näillä onnistuu aina. Olihan se aika äklömakeaa, joten yksinkertainen tylsä pohja toimi ihan hyvin tähän. Marjat olis tietty tuoneet uutta makua kokonaisuuteen. Tein lisukkeeksi kerman tomusokerilla ja appelsiinin kuoriraasteella terästettynä. Toimi. Hyvin kelpas kaikille, mutta jos uudelleen lähtisin kakkua leipomaan, tekisin perinteisen keksi-voi-kakkupohjan.
Mun äiti tilas jostain jonkun yhteydessä kivan kakkukirjan. Kakut – Vaaleanpunainen nonparelli. Ihan kokeilumielessä, oli hyvä tai ei. No tällä kertaa oli ihan onnistunut ostos. Kirjassa on paljon kivoja ohjeita, kakkuja ja kuppikakkuja. Kokeilin ensimmäisenä omenakakkua. Ihan perinteisen oloinen kuivakakku, kaikki löytyi valmiiksi kaapista. Hain mä pari omenaa kaupasta varuiksi, kun tuo poika on aikamoinen omenahirmu. Kaksi isohkoa omenaa. No mä laitoin kolme nornikokoista omppua. Voita kattilaan fariinisokerin ja kanelin kanssa, sekä omenan palat joukkoon mukaan. Samalla tyylillä oon tehnyt täytekakkuun ja lettuihin täytteitä. Taikinaan kaikki perus kuivat aineet ja kanelia lusikallinen. No mä laitoin kaks. Vaahdotettuun voi-sokeriin munat ja jauhoseos vuorotellen tilkan maidon kanssa. Voi vitsi kun oli hyvää taikinaa. Omenapalat lopuksi sekaan ja uuniin. Pojalle maistu taikinan maistelu paremmin kuin hyvin. Ehkä myös mulle. Olihan se hyvää! Mutta niin oli valmiinakin, sopivan kosteeta ja hyvin maukasta. Taatusti teen toistekin.
Tässä teillekin reseptit näihin naminami-kakkuihin:
Marja-suklaakakku
Pohja: Täyte:
2,5 dl jauhoja 200 g maitosuklaata
75 g voita 1 rkl voita
2 rkl kylmää vettä 250 g tuorejuustoa
ripaus suolaa 0,5 dl tomusokeria
Pinnalle marjoja ja 1 dl kuohukermaa + 2 rkl tomusokeria + 0,5 tl raastettua appelsiininkuorta. Itse tein tuplana.
Mittaa jauhot ja suola kulhoon, lisää kuutioitu kylmä voi ja sekoita nopeasti. Lisää kylmä vesi ja puristele taikinaksi, muotoile palloksi. Painele taikina 24-senttiseen piirakkavuokaan ja pistele haarukalla. Peitä taikinan reunat foliolla ja paista 200 asteessa 25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä ja kullanruskea.
Sulata täytteen suklaa ja voi kattilassa. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista. Nosta kattila levyltä ja siivilöi joukkoon tomusokeri. Levitä täyte pohjalle ja anna jäähtyä vähintään pari tuntia. Itse laitoin kakun jääkaappiin.
Pinnalle marjoja oman maun mukaan ja lisukkeeksi kermavaahtoa tomusokerilla ja raastetulla appelsiininkuorella. Nam.
Omenakakku
Ainekset: Täyte:
125 g huoneenlämpöistä voita 2 isoa kiinteää, hapanta omenaa
2 dl sokeria 2 rkl voita
3 munaa 1 rkl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja 1 tl kanelia
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia itse laitoin enemmän
1/2 dl maitoa
Aloita tekemällä täyte. Kuori ja leikkaa omenat paloiksi. Sulata paistinpannulla voi ja lisää fariinisokeri ja kaneli. Lisää omenanpalaset ja paista muutaman minuutin ajan samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä.
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita keskenään kuivat aineet. Siivilöi jauheseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Älä enää vatkaa. Sekoita joukkoon omenatäyte.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Tarkista kypsyys. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Nauti!
<3: Laura