Kerrassaan hyvää
Puolikas hiiva jääkaapin ovessa odotteli pääsevänsä pullataikinaan. No, ei se sitten päässytkään. Mun isoveli tuli eilen meille, ja jostain aivan käsittämättömästä syystä, se ei tykkää pullasta. Aina kun on pullaa leivottu, on hän syönyt enemmän kuin yhden. No mitäs mä sitten leipoisin? Velin suurin herkku on perus omppupiirakka, murotaikinasta. En halunnut tehdä sitä, tein siis toisenlaisen omppupiirakan. Selasin eri ohjeita jos sais vähän inspiraatiota, löysin sitten maku.fi:stä hyvän ohjeen jota vähän tuunailin. Ja ai että, paras omppupiirakka ikinä!
Keskeltä vähän taikinainen, ihanan kanelinen ja herkullinen murupinta (joka veljen mielestä näytti jauhelihalta). Just hyvä. Ja kelpas myös murotaikina-fanille. Vaniljakastiketta ei ollut, olin nimittäin varautunut leipomaan sitä pullaa. Mutta pakastin pelasti jälleen vaniljajäätelöllään. Siihen voi aina luottaa. Onneksi.
Nyt on sitten piirakkaa puoli vuokaa jäljellä. Ei haittaa. Onneks mummi lupas tulla myös maistamaan. Eiköhän me saada se tuhottua. Kultamurukin tulee kohta kotiin viikonlopun viettoon. Sitten vähän mu-mu-muskaria, huomenna uimista ja leffailua. Sunnuntaina ehkä myös vähän pikkujouluillaan. Ja tietysti syödään omenapiirakkaa. Syökää tekin, tässä kerrassaan hyvä ohje, olkaa hyvä.
Omena-murupiirakka
100 g voita
2 kananmunaa
vajaa 2 dl sokeria
2 dl maitoa (tai 1 dl kuohukermaa ja 1 dl maitoa, mitä nyt sattuu olemaan.)
4 dl vehnäjauhoja
reilu 1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
2-3 omenaa
Murupinta:
50 g voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi.
Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi taikinaan puolet jauhoseoksesta. Lisää maito (ja kerma) ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi joukkoon loppu jauhoseos, sekoita varovasti.
Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina vuokaan ja asettele päälle kuoritut omenasiivut. Ripottele päälle reilusti kanelia.
Nypi voi, sokeri, jauhot ja kaneli sekaisin. Levitä piirakan päälle. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Älä paista liikaa, pieni taikinaisuus on vain hyvää. Ei muuta kun herkuttelemaan.
Ihanaa viikonloppua.
<3: Laura