Onko koulukiusaaminen rikos?

Koulut alkoivat elokuussa ja jo muutamia viikkoja sen jälkeen saimme jälleen lukea riipaisevia otsikoita siitä, mitä koulukiusaaminen pahimmillaan on.

Silloin tällöin, yleensä juuri näiden otsikoiden myötä, yhteiskunnalliseen keskusteluun nostetaan se, tulisiko koulukiusaamisen olla rikos. Siis Suomen rikoslain mukaan rangaistava teko, josta voitaisiin antaa tekijälle rangaistus.

Rikoslaista löytyy jo nyt useitakin tekoja, joissa ns. ”koulukiusaamisen” tunnusmerkit voivat täyttyä, vaikkei sitä ensimmäiseksi tulisi ajatelleeksi.

Pahoinpitelyyn ja törkeään pahoinpitelyyn liittyy yleensä fyysinen väkivalta, vaikka joissakin tapauksissa henkinen väkivaltakin voi johtaa pahoinpitelyyn. Tällöin henkisellä väkivallalla täytyy saada aikaan teko, joka vahingoittaa toisen terveyttä tai aiheuttaa toiselle kipua. Lienee sanomattakin selvää, että henkisen väkivallan aiheuttamien seurauksien toteennäyttäminen ja todistelu tuomioistuimessa on enemmän kuin vaikeaa.

Nykymaailmassa nettikiusaaminen on yhä yleisempää ja tällöin teko saattaa täyttää esimerkiksi identiteettivarkauden tai kunnianloukkauksen tunnusmerkistön. Esimerkiksi sosiaalisen median snäpit ja whatsupit ovat otollisia alustoja kiusaamiseen. Suuri joukko ihmisiä tavoitetaan yhdellä klikkauksella, tiedostaen tai tiedostamatta teon vahingollisuutta. Usein somessa tapahtuva kiusaaminen ei tule vanhempien saati viranomaisten tietoon, eikä siihen puututa ajoissa. Yhdellä napin painalluksella tehty lataus vie materiaalin verkkoon -lopullisesti.

Rangaistavia rikostyyppejä siis laista löytyy. Kysymys kuuluukin, tulisiko rikosoikeudellisen rangaistusvastuun alaikärajaa muuttaa. Tällä hetkellä rikos on rangaistava, jos tekijä oli teon hetkellä täyttänyt viisitoista vuotta. Olisiko esimerkiksi 13 -vuotias kypsä vastaamaan teoistaan? Entä 14? Voidaanko nuoren olettaa ymmärtävän tekoaan tai sen seurauksia?

Eilen alussa linkkaamani tapaus sai yllätyksettömän käänteen. Mitä mieltä Sinä olet? Tulisiko rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa alentaa? Entä pääsevätkö koulukiusaajat pinteestä liian helposti? Mitä koulukiusaamisen estämiseksi voitaisiin tehdä -me kaikki, yhdessä?

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *