Huusholli naisia täynnä

Olen yrittänyt opettaa miestäni huomioimaan tärkeät päivät aina jotenkin. Edes toivottamalla hyvää hääpäivää pienen suklaalevyn kanssa. Joskus hän muistaa ja aika useasti ei. Nykyään hän osaa hyödyntää puhelimen kalenteria tärkeiden päivien muistamiseksi. Meillä asuu perheessä vain naisia; minä, kaksi koiraamme ja pieni tyttövauva. Mieheni onkin toivonut, että perheemme saisi jonakin päivänä miesvahvistusta. Mielestäni arki akkavallalla toimii meillä kuitenkin täydellisesti. Nyt naistenpäivänä hän muisti meitä kaikkia naisia suosikkiherkuillamme; tytöt (koirat) saivat herkkutikkunsa, minä suosikkisuklaatani ja M sai lemppariruokaansa eli perunaa. Ruusut olivat tytöille Daisylle ja Disneylle kuten viime vuonnakin.

Koen naistenpäivän tärkeänä päivänä, vaikka se onkin menettänyt hieman merkitystään tullessaan kaupalliseksi päiväksi. Itsenäisenä ja urakeskeisenä naisena koen kuitenkin esimerkiksi työelämässä vielä paljon syrjintää naisten suhteen. Valitettavaa on, että miehet porskuttavat urallaan helpommin eteenpäin kuin naiset. Ihailen naisia, jotka ovat uurastaneet työssään ja edenneet omalla ahkeruudellaan eteenpäin. Olen hyvin kiitollinen siitä, että saan asua Suomessa, jossa naiset saavat äänestää, opiskella sekä valita oman ammattinsa vaikka autonkorjaajasta lääkäriksi. Nykyään melkein mihin vain ammattiin voin nainenkin päästä.

Olen harmissani siitä, että miehet saavat päästää suustaan ronskejakin juttuja joutumatta niistä vaikeuksiin, mutta jos nainen päästää suustaan vastaavaa, huomautetaan siitä herkemmin. Työelämän lisäksi myös somessa arvostellaan naisia melko raa’asti. Kun mies rehentelee esimerkiksi seksuaalisuudellaan, pidetään sitä hienona ja miehisenä asiana. Jos nainen uskaltautuu tähän, todetaan hänet tyrkyksi ja kevytkenkäiseksi. Mielestäni tämä ei millään tavalla ole tasavertaisuutta.

Kun miehet kantavat naisille kukkia ja suklaarasioita naistenpäivänä, saattaa tärkeän päivän juhlistamisen merkitys unohtua. Naistenpäivän tarkoituksena ei ole se, että miesten velvollisuus on ostaa naisille kukkia ja lahjoja, vaan naistenpäivää vietetään naisten oikeuksien huomioimiseksi. Tasa-arvolla pyritään, että miehillä ja naisilla on samat oikeudet ja velvollisuudet.

Tutkiskelin YK-liiton sivuilta naisten asemaan liittyviä faktoja ja listaan alle joitakin esimerkkejä. Myös Iltalehden sivuilla oli tähän liittyen artikkeli.

  • Suomessa miehen euro vastaa naisen 80 senttiä
  • Maailmanlaajuisesti naisen palkka on 60-80% miesten vastaavista tuloista
  • 39 maassa tytöillä ja pojilla ei ole samanlaisia perintöoikeuksia
  • Suurimman osan kaikesta palkattomasta työstä tekevät naiset
  • Suomessa 71% naisista on kokenut jonkinlaista seksuaalista häirintää täytettyään 15 vuotta

Vaikka asummekin näennäisesti tasa-arvoisessa maassa, kaikki ei ole vielä hyvin ja työtä on tehtävä tasa-arvon edistämiseksi. Toivon, että kun oma tyttäreni kasvaa aikuiseksi, saisi hän nauttia tasavertaisuudesta elämässä.

Tasa-arvoterveisin,

-J

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *