Reilusti kauniita kukkia

Leipää ja ruusuja

Rakastan kukkia! Minulla on aina kukkia ja kasveja kotona. Tuon kukkia myös töihin usein ja kannustan esimiehenä muidenkin tuovan kasveja toimistoon. 

Hiljattain tehdyssä Twenten yliopiston tutkimuksessa tutkittiin kasvien vaikutusta toimistotyössä olevien työntekijöiden työhyvinvointiin. Elizabeth C. Nelson "The Healthy Office Revolution" -tutkimus (2017) osoitti, että kasveilla on rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus. Myös tekokasvit ja metsää kuvaavat kuvat tuottivat hyviä tuloksia. Kasvimaisemaa työympäristöönsä saaneet työntekijät kertoivat stressinsä vähentyneen. Tuloksia vahvistaa aiemmat kokemukset sairaaloista, joissa potilaiden tiedetään toipuvan nopeammin, jos ympäristössä on luontoaiheisia kuvia.

Kauniilla kukilla on myös oma pimeä ja ruma puolensa. 

Vaikka yli puolet kansainvälisestä kukkakaupasta kulkee hollantilaisten kukkatukkujen ja -huutokauppojen kautta. Suurin osa maailman kukista tuotetaan Euroopan ulkopuolella, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa, Suomeen kukat tulevat pääosin itä-Afrikasta. Merkittävin tuotantomaa maailmassa  on Kenia, jossa kasvatetaan kolmasosa EU-alueelle tuotavista kukista. Kukkien tuotanto Euroopan ulkopuolella aiheuttaa ongelmia: lapsityövoiman käyttöä, epävakaita työsuhteita ja väkivaltaa. Tuhansien työntekijöiden suurkukkafarmeilla työskentelee pääosin vähävaraisia ja kouluttamattomat naiset. Olosuhteet ovat monesti epäinhimilliset monesti. Seksuaalinen ahdistelu on tavanomaista ja raskaaksi tullut nainen voidaan irtisanoa ilman perusteluja. 

Työpäivät ovat pitkiä, palkat mitättömiä ja ylityötunneista ei makseta. Kukkatyöntekijöistä ovat usein osa-aikaisia, jolloin heihin ei päde vakituisten kanssa sovitut työehdot. Esimerkiksi vain alle kymmenen prosenttia kenialaisista kukka-alalla työskentelevistä kuuluu ammattiliittoon.

Kukkatuotanto on iso bisnes, maailmanlaajuisen leikkokukkakaupan arvo on noin 40 miljardia dollaria (Foreign Policy, 8/2007). Suomalaiset ostavat kukkia keskimäärin noin 30 eurolla vuodessa. Suomessa buumi on vasta nousussa. Esimerkiksi Norjassa käytetään rahaa 50 euroa ja Sveitsissä 70 euroa.

Huonojen työolojen lisäksi kukkien kuljettaminen kaukaa on ympäristölle rasittavaa. Jättifarmit käyttävät kaiken alueensa veden kasteluunsa ja päästää suuren määrän kemikaaleja ympäristöön. Tiloilla käytetään torjunta-aineita, jotka saastuttavat pohjaveden ja maaperän. Ne myös aiheuttavat ihosairauksia ja keskenmenoja paikallisille.

Minulla on häissäni morsiuskumppu, jonka heitämme yhdessä sulhaseni kanssa. Kaikki halukkaat vieraat saavat osallistua vastaanottamaan kimppua sukupuolesta tai sivilisäädystään huolimatta. Sanotaan vaikka niin, että se tuo onnea.  

Kukkakimpun kukat ovat vaasalaisesta Kukkakauppa Amaliasta ja floristin kanssa on suunniteltu kimppu kauden kukkista. 

Kuvissa olevat kukat ovat Lahden S-marketista Reilun kaupan ruusuja. Ne ovat kauniita. 

Reilu on kaunista:

Kysy kukkien alkuperää.

Kotimainen kukka tukee suomalaista työtä ja hiilijalanjälkeä pyritään minimoimaan monessa paikassa lämmittämällä kasvitarhoja osin bioenergialla. 

Reilun kaupan kukkia saa S-marketeista.  Niiden taustat on selvitetty ja niitä tuottavia farmoja tarkkaillaan jatkuvasti.

Suomessa on kaunis luonto ja harvinaisia eksoottisia kukkia ja kasveja. Kerää kimppusi itse ympäristöstä. 
 

Lähteet:

http://www.reilukauppa.fi/tuotteet/tuotteet0/kukat/

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kukkakimpun-alkuperan-jaljil-1

https://www.vihrealanka.fi/arki/kuka-kasvattaa-ruususi 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.