Tsatsiki // Tzatziki

Tällä viikolla on tehny mieli syödä kasvisruokaa. Värikästä, hyvää ja jotain uutta, mitä ei vielä oo tullut kokeiltua. Päädyin falafeleihin pitaleipien välissä ja tää tsatsiki oli yks komponentti siinä setissä. Tsatsikia on tullu väännettyä aiemminkin kyllä vähän minkälaisilla resepteillä, mutta tää oli tähänastisista kaikista paras. Kaikkine täytteineen koko leipä oli mieletön suksee – tosin mää olin ainoo joka niitä söi -, mutta (omatekemien) pitaleipien ohella tsatsiki täytyy kyllä kruunata kaikkien eri komponenttien kuninkaaks. Tästä ohjeesta riittää kahdelle (tai yhdelle pariin leipään, jos sitä syö samaan tahtiin kun meikäläinen), eli mikäli on isommat kestit tulossa niin vierasluvun mukaan isompaa ohjetta!

 

200 grammaa paksua, maustamatonta jugurttia (turkkilainen käy mainiosti, itse käytin Bulgarian jugurttia ja hyvää oli!)

puolikas kurkku

1 iso valkosipulinkynsi

1 tl valkoviinietikkaa

1-2 rkl oliiviöljyä

sitruunamehua

suolaa

mustapippuria

 

1. Valuta jugurtti käyttäen apuna harsokangasta. Mikäli sellasta ei löydy niin voi myös fiksuna likkana käyttää puhdasta tiskirättiä, niinkuin allekirjottanut teki. Jätin ite jugurtin valumaan yön yli, mutta lyhyempi aikakin varmaan riittää.

2. Kuori kurkku ja halkaise pituussuunnassa kahtia. Raaputa siemenet irti, raasta ja laita siivilään valumaan noin 10 minuutiksi. Ripottele päälle suolaa, joka edesauttaa nesteiden irtoamista. Purista ylimääräiset nesteet pois.

3. Pilko valkosipuli pieneksi ja sekoita yhteen jugurtin sekä kuivaksi puristetun kurkkuraasteen kanssa. Lisää öljy, viinietikka, sitruunamehu ja mausteet, kunnes olet tyytyväinen makuun.

4. Laita peitettynä kylmään, että maut tasaantuu. Tarjoile esim. niiden pitaleipien välissä falafelin kanssa tai vaikka grillatun lihan kyljessä.

 

tsatsiki1.png

 

tsatsiki3.png

 

***

 

This week I’ve been wanting to eat vegetarian food. I wanted to try something new and exciting and ended up making falafel inside a pita bread. This tzatziki was one of the components and let me tell you – even though I’ve made tzatziki before – this one is my all-time favourite! The whole sandwich was delicious but alongside with the homemade pita bread, this tzatziki wins all the prizes. This recipe serves two, or one if you like it as much as I do, so if you are hosting a bigger party I would recommend making a way bigger batch!

 

200 grams of thick, plain yogurt (Greek, Turkish or Bulgarian)

half of a cucumber

1 big clove of garlic

1 tsp of white wine vinegar

1-2 tbsp olive oil

lemon juice

salt

black pepper

 

1. Drain the yoghurt using a gauze cloth. If you don’t have a cloth like that, you can use a clean dishcloth like I did. Worked out just fine! I left my yoghurt to drain over night in the fridge but I think you’ll be alright with a little less time than that, too.

2. Peel the cucumber and cut it in half lengthwise. Scrape out the seeds and grate coarsely. Place in a colander with some salt and let it drain so that the excess liquid gets out.

3. Chop up the garlic and mix it together with the yoghurt and the drained cucumber that you have squeezed the excess liquid out of. Add the olive oil, vinegar, lemon juice and seasoning until it tastes like you want it to taste.

4. Cover the tzatziki and put it in the fridge so that the flavours have time to settle. Serve with falafel in a pita bread, like I did, or with some grilled meat.

 

tsatsiki4.png

 

tsatsiki2.png

Koti Ruoka ja juoma