Perinteinen makaronilaatikko // Traditional Finnish macaroni casserole

Mikäs sen parempi aloitus ruokablogille, kun perinteinen makaronilaatikko! Tästä vanhasta klassikosta on olemassa varmasti yhtä monta reseptiä kun on kokkejakin, mutta tässäpä meikäläisen versio. Tai no, yks niistä. Ei mitään uutta auringon alla tai maailmaa mullistavaa, mutta aina yhtä hyvää ja kotoisaa. Pahoitellaan myös samalla melkosen kamalia kuvia – huomaa, ettei oo tullut kameraa hetkeen käytettyä ja mainittakoon myös, että ruoan kuvaaminen tuntuu olevan ihan oma taiteenlajinsa. Mutta kaiketi siinäkin kehittyy kun aikansa harjottelee!

 

5 dl makaronia (meikä käytti täysjyväversiota)

400 g jauhelihaa (nauta-sikaa sattu löytyyn kaapista)

1 sipuli

1 kynsi valkosipulia

1 rkl öljyä tai voita

Mausteita oman maun mukaan (täällä käytössä oli ikisuosikit jauhelihamauste ja paprikajauhe sekä mustapippuri ja suola)

3 kananmunaa

3,5 dl maitoa

3,5 dl lihalientä (oikeesti se mun oli kanalientä, koska se on musta paremman makusta)

Juustoraastetta (voi jättää poiskin, mutta oikeestaan ei kannata, koska kuka haluais syödä mitään ilman juustoo?)

 

1. Keitä vesi ja lisää makaroni kiehuvaan, hyvin suolattuun veteen. Anna kypsyä pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Pilko sipuli ja valkosipuli, heitä kuumalle, öljytylle pannulle jauhelihan kanssa. Paista, kunnes jauheliha on ruskistunut. Mausta oman makusi mukaan.

3. Valuta kypsät makaronit siivilässä ja sekoita yhteen jauhelihaseoksen kanssa. Kaada öljyttyyn uunivuokaan.

4. Sekoita munat, maito ja lihaliemi yhteen ja kaada makaronien päälle.

5. Raasta juusto ja ripottele ruoan pinnalle.

6. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin tunti kunnes pinta on kauniin ruskea. Nauti ketsupin ja kylmän maidon kanssa.

 

makis1.png

 

***

 

What would be a better first post on this food blog than the most traditional Finnish dish – the macaroni casserole! This one’s a classic for sure and there are as many different recipes for this dish out there than there are cooks, but here’s my version of it. Nothing new under the sun, nothing that will change the culinary world forever but a great, hardy classic that you always have to go back to – because it’s just that good. I’d also like to apologize for the terrible photos; I haven’t used my camera in ages and it shows, plus I think that shooting food is definitely an art form of its own! Practice makes perfect though, eh!

 

2 cups of macaroni (I used whole wheat because I like that better than the regular version)

1 pound (a little less originally but that’s a nice even number, actually the accurate amount is 14 ounces) of ground meat (I used a mixture of pork and beef)

1 onion

1 glove of garlic

1 tablespoon of oil

Spices to your own taste (I used smoked paprika, a special mix for ground meat that we have here, some salt and black pepper)

3 eggs

1½ cups of milk

1½ cups of stock (I used chicken stock)

Grated cheese

 

1. Bring some water to the boil, add a generous pinch of salt and the macaroni. Let it cook for the appropriate amount of time (check the box).

2. Chop up the onion and the garlic. Toss them on a hot frying pan with the oil and the ground meat. Cook until the meat is brown. Season to your own taste.

3. Drain the cooked macaroni and mix them together with the meat and the onions. Place into a heat proof dish.

4. Mix together the eggs, milk and stock. Pour over the macaroni.

5. Grate the cheese and sprinkle on top of the dish.

6. Bake in the lower part of the oven in 390 F (200 C) for about an hour until the cheese is nice and golden brown. Enjoy with some ketchup and a big glass of cold milk!

 

makis2.png

 

 

Koti Ruoka ja juoma