Sairaan hyvät pitaleivät // Unreal pita breads

Viime postauksessa mainitsinkin näistä pitaleivistä, ja pitäähän niistä nyt pistää reseptiä jakoon kun ne vaan oli niin sairaan hyviä! Valehtelematta parasta leipää mitä oon a) ite tehny ja b) koskaan syöny. Yleensä syön pelkästään ruisleipää, koska kaikki sellanen vaalee jauhohöttö ei vaan vetele vertoja kunnon tummalle leivälle, mutta tää on kyllä sellanen leipä, joka nousee vanhan kunnon ruikkairin rinnalle – mahdollisesti myös yli. Ei ehkä ihan, mutta hyvin lähellä se on. Tästä ohjeesta tulee kuus sellasta jotain 10-12 sentin halkasijaltaan olevaa leipää ja koska olin laiska, enkä jaksanu muuntaa jostain alkuperäsestä reseptistä näitä desimittoihin, niin käytin normaalia kahvikuppia mittana ja sillain ne lukee nyt tässäkin.

 

Puoli pakettia hiivaa (mää käytin kuivahiivaa)

1/4 kupillinen lämmintä vettä

1,5 kuppia jauhoja

1 tl suolaa

1 tl sokeri

0,5 kuppia kädenlämpöstä vettä

 

1. Sekoita hiiva lämpimän veden (sellanen joku 42 asteinen on varmaan aika lähellä sitä mitä mää käytin) ja sokerin kanssa kulhossa yhteen, sekoita kunnes sokeri on liuennut. (Mulle on aikoinaan opetettu, että kuivahiivaa ei koskaan sais sekottaa suoraan nesteeseen vaan aina jauhojen seassa, mutta nähtyäni jonkun leipurin telkkarissa joskus vähät välittävän sellasista säännöistä, päätin määki kokeilla heittää sen hiivan suoraan veteen ja hienosti onnistu!) Anna seistä huoneenlämmössä noin 10-15 minuuttia, kunnes vesi on vaahtoista.

2. Yhdistä jauhot ja suola isossa kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada hiivavesi, vaahtoineen päivineen, kuoppaan.

3. Hitaasti lisää puolikas kupillinen kädenlämpöistä vettä ja sekoita puukauhalla tai vaikka nuolijalla kunnes taikina on elastista.

4. Laita taikina jauhoitetulle alustalle ja veivaa 10-15 minuuttia, kunnes se ei enää tartu ja on koostumukseltaan sileää.

5. Voitele iso kulho (käytin ite sitä samaa jauhokulhoa, koska turha tiski on… No, turhaa.) öljyllä, aseta taikina sinne ja käännä vielä kerran ympäri, jotta joka puolella on öljyä. Anna taikinan istua peitettynä lämpimässä noin 3 tuntia tai kunnes se on kaksinkertaistunut. (Ite tykkään laittaa lavuaariin kuuma vettä ja taikinakulhon sinne lilluun liina päällä)

6. Kun taikina on kohonnut, leivo siitä jauhotetulla alustalla tanko, ja jaa kuuteen osaan. Pyörittele paloista palloja ja anna kohota liinan alla peitettyinä kymmenisen minuuttia.

7. Lämmitä uuni 250 asteeseen ja jätä paljas uunipelti lämpiämään sinne, alimmalle tasolle – lähelle vastuksia.

8. Kauli kohonneet taikinapallot ympyröiksi, halkaisijaltaan noin 10 senttiä ja paksuudeltaan noin puolisenttiä.

9. Paista neljä minuuttia kunnes leipä paisuu, käännä leivät ympäri ja paista vielä kaksi minuuttia.

10. Ota leivät pois uunista, paina ylimääräinen ilma ulos (varo sisältä tulevaa kuumaa ilmaa) ja laita heti pussiin. Leivät säilyvät ilmatiivissä astiassa noin viikon ja pakkasessa noin kuukauden.

 

pita1.png

 

pita3.png

 

***

 

I baked these amazing pita breads last week. They are so good, might even be better than rye bread – my favourite. This recipe makes six of these bad boys so feel free to double the ingredients if you need to feed more than one people. Seriously, if you are anything like me, these six will not even feed two. I ate all six in half a day by myself. Yum!

 

Half of a pack of yeast ( I used dry yeast and it worked out great)

1/4 of a cup of warm water (42 C)

1,5 cups of all purpose flour

1 tsp of salt

1 tsp of sugar

0,5 of a cup of lukewarm water

 

1. Mix the yeast with the warm water and the sugar until the sugar has dissolved. Let the mixture sit for 10 to 15 minutes until it’s frothy.

2. Mix together flour and salt in a big bowl. Make a hole in the middle and pour in the frothy yeast water.

3. Slowly mix in half of a cup of lukewarm water and stir with a wooden spoon/ plastic spatula until the dough is elastic.

4. Place the dough on a floured surface and knead for about 10, 15 minutes until it no longer sticks and is smooth.

5. Grease a bowl (I used the same bowl) with oil, place the dough in there and turn over so that all of it is evenly covered in oil. Let it rest in a warm place, covered, for about 3 hours or until doubled in size.

6. Once the dough has rested, place it on a floured surface, cut into six even pieces and roll into balls. Let them rest under a cloth for 10 minutes.

7. Heat up the oven to 500 degrees F, leave a baking tray inside, on the lowest level.

8. Roll out the dough balls into circles that are around 4 inches in diameter and 1/4 of an inch thick.

9. Bake in the hot, hot oven for 4 minutes on one side so that they puff, then turn the breads around and bake for another two minutes.

10. Take them out of the oven, press out the excess air (but be careful, it’s really hot!) and immediately after that place in a bag. These are good for about a week if you keep them in an air tight container and can be frozen too.

 

pita4.png

koti ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *