Marraskuun harmauteen
Marraskuun alun Leipomossa kokoonnuttiin keskipäivän brunssin merkeissä. Tarjolla oli juusto-teemaisia herkkuja: punajuuri-vuohenjuustosalaattia, itsetehtyä näkkileipää juustoilla, kasvis-omelettia fetajuustolla ja lisäksi erilaisia tapaksia. Jälkiruokana maisteltiin perinteistä porkkanakakkua, jonka resepti otettiin Kinuskikissan blogista.
Loppupäivä kului perinteisesti neulepuikot viuhuen ja ompelukoneella surraten.
Näkkileivän ohje tarttui mukaan ystävän juhlista. Tekeminen on helppoa ja nopeaa, ainoastaan paistamiselle täytyy varata tarpeeksi aikaa.
Näkkileipä (n. uunipellillinen)
2 dl tattarijauhoja (alkuperäisessä ohjeessa maissijauhoja)
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2,5 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl öljyä
sormisuolaa
Laita uuni lämpeämään 150 asteeseen (kiertoilma). Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa, lisää kiehuva vesi sekä öljy ja sekoita tasaiseksi massaksi. Painele massa tasaiseksi, ohueksi levyksi uunipellin päälle (esim. muovipussi kädessä). Sirottele viimeiseksi sormisuola. Leikkaa taikina sopivankokoisiksi paloiksi pizzaleikkurilla. Paista uunissa noin tunti ja anna jäähtyä.
Omeletti
1 punasipuli
pienehkö kesäkurpitsa
6 kananmunaa
1/2 dl vettä
fetajuustoa
kirsikkatomaatteja
rucolaa
suolaa & pippuria
Silppua sipuli ja kuullota kevyesti paistinpannulla. Pilko myös kesäkurpitsa, lisää pannulle ja anna paistua hetki. Riko kananmunat erilliseen kulhoon, vatkaa rakenne rikki, lisää vesi ja ripaus suolaa sekä pippuria. Kaada munaseos pannulle, lisää puoliksi leikatut kirsikkatomaatit ja paloiteltu feta pinnalle. Laita kansi päälle ja pienennä lämpöä. Anna kypsyä hiljalleen. Ota pannu pois hellalta, kun munaseos alkaa hyytyä ja jäähdytä omelettia hieman ennen tarjoilua. Lisää lopuksi rucolaa omeletin päälle.
Omeletin valmistus vaatii hieman malttia ja rauhallista kypsyttelyä, jotta munaseos ehtii hyytyä eikä tuloksena ole pohjaanpalanut munakas. Mutta muutoin resepti on varsin helppo, maukas ja oiva tarjottava brunssille!
Porkkanakakun resepti löytyi Kinuskikissan blogista: http://www.kinuskikissa.fi/kinuskipupun-porkkanakakku/
Myös yhdet villasukat tulivat valmiiksi!
Lanka villasukkiin löytyi kesällä, kun 1/3 Leipomon väestä teki retken Tallinnan käsityöaitta Karnaluxiin. Lanka on saksalaista Austermann -lankaa nimeltään Step 6. Sukat neulottiin puikoilla 3 ja oman jalan kokoa myötäillen. Aloitussilmukoita luotiin 64. Kiva lanka, kun raidat muodostuivat ihan itsestään! :)
Mikä olisikaan ollut parempi tapa viettää sateista marraskuun päivää kuin tämä. Leipomon lämpimästä oli hyvä suunnata hämärtyvän lauantai-illan viettoon.