Terveydeksi!

Terveellistä mutta silti hyvää! Tänä sunnuntaina kokeilimme minimoida vilja- ja maitotuotteiden sekä sokerin käytön tarjoiluissamme. Syntyi Leipomo-historian kevyin ja kenties se terveellisinkin kokonaisuus avocadokeiton, papusalaatin, avocado-maapähkinäsalaatin, gluteenittomien bruchettojen ja lehtikaalisipsien muodossa. Pakkasesta sulatettiin juotavaksi viime kesän raikasta raparperimehua.

Moni näistä kokeiluista jäänee vakiokäyttöön!

leipomo helmikuu 036.JPG

leipomo helmikuu 005.JPG

Alun perin häihin askarrellut lasiset tuikkulyhdyt taipuvat myös ruokailuvälineiden säilytykseen.

 

leipomo helmikuu 012.JPG

Avocado-maapähkinäsalaatti

3 avocadoa

1 limetin mehu

1 tuore chili pilkottuna

2 rkl rouhittuja maapähkinöitä

ripaus oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

 

leipomo helmikuu 041.JPG

Gluteenittomasta leivästä syntyi maukkaita bruchettoja. Uunissa paahdetun leivän päälle levitettiin tomaatti-valkosipuli-punasipuli-seosta, oliiviöljyssä kiepautettuna tietenkin. Vähän fetajuustoa vielä päälle, nam!

 

leipomo helmikuu 043.JPG

Vallan mahtavaa papusalaattia!

 

leipomo helmikuu 048.JPG

Trendikäs terveysherkku eli lehtikaalisipsit valmiina tarjoiltavaksi.

Kulhon pohja tuli nopeasti vastaan, sillä leipomolaisten varovainen skeptisyys vaihtui äkkiä ihastukseen. Sipsit todella yllättivät maukkaudellaan!

 

leipomo helmikuu 027.JPG

Pieneksi revityt lehtikaalit pyöräytetään sitruunamehu-oliiviöljyseoksessa, levitetään pellille ja ripotellaan hippunen suolaa päälle. Sipsit paahdetaan rapeiksi 150 asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan.

Sipsejä voi maustaa suolan lisäksi myös muilla mausteilla. Tällä kertaa käytettiin valmiiksi maustettuja öljyjä. Yksi pellillinen testattiin chili-oliiviöljyllä ja toinen basilika-oliiviöljyllä.

 

leipomo helmikuu 019.JPG

Hanna Skytän kirjasta Detox löytyi resepti herkulliseen raakaan Avocadokeittoon. Resepti on mukailtu, koska kookosvesi jäi hankkimatta ja cayennepippurikin oli päässyt loppumaan. Ensi kerralla tätä keittoa tehdessä voisi kokeilla ruokaisampaa versiota esim. chiasiemeniä lisäämällä.

Avocadokeitto

4 avocadoa
1-2 salottisipulia
4-5 dl vettä
5-10 mantelia
2 limetin mehu
2dl korianterinlehtiä
1dl ruohosipulisilppua

Sekoita tehosekoittimella 3 avocadoa, sipuli, vesi, mantelit, limemehu ja puolet yrteistä. Laita keitto jääkaappiin tunniksi kannellisessa astiassa. 
Leikkaa neljäs avocado pieniksi paloiksi. Laita keitto esille tarjoiluastioihin ja koristele avocadonpaloilla ja lopulla yrttiseoksella.

 

leipomo helmikuu 072.JPG

Projetki: hupullinen kaulahuivi. 

 

leipomo helmikuu 070.JPG

Ennen joulua leipomossa tehtailtiin kovaa vauhtia muovipussisäilöjä, joista viimeinen yksilö valmistui käyttövalmiiksi tänään.

Tapaamisiin ja ensi kertaan, rakkaat ystävät!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys DIY

Joulupostia

Vielä juuri ennen joulua ehdittiin kokoontua Leipomo-porukan kesken juomaan kuumaa glögiä ja hieman herkuttelemaan. Sukkapuikot viuhuivat ja joku ehti jopa valaa muutaman kynttilän!

Leipomolaiset ihastelivat myös illan huushollin kepeän jouluisia koristuksia. Tässä siis muutama vinkki leppoisaan koristeluun.

DSC03541_2.JPG

Viirinauha on kesähäiden jäljiltä, kun innokkaat askartelijat saivat jakaa koristeet keskenään juhlien jälkeen. Oikeastaan viirejä on roikotettu eteisen ovensuussa koko syksyn. On ihanaa astua arkipäivänäkin ovesta sisään, kun vastassa on iloinen juhlaliputus!

 

DSC03539_2.JPG

Kannattaa hamstrata erilaisia ilmaislehtiä ja putiikkien katalogeja, jotka ovat pullollaan inspiroivia ja kauniita kuvia. Kun kyllästyy selailemaan, voi lehdet uhrata askarteluun. Marimekon Kuusikossa-kuviosta inspiroituneena eteiskomeron oveen syntyi ”oma pieni kuusikko” saksimalla ikivanhoja Gudrun Sjödénin mainoslehtiä. Kuusista tulee tukevampia ja ehkä myös monivuotisempia, kun liimaa taustalle pahvin.

 

DSC03547.jpgOmien askarteluiden jämämateriaaleista voi myöskin loihtia kivoja koristeita. Ulko-oven ”joulukranssi” on toteutettu tussimaalauksen jämistä: valkoinen pahvi, joka oli saanut marmorointia mustan tussiliuoksen jäljiltä taipui koristeeksi leikkelemällä, niittailemalla, liimailemalla ja solmimalla narunpätkä ripustuslenkiksi.

 

Ja lopuksi hieman dokumenttia kynttiläpajasta!

kynttilä2.jpg

Kynttilätkin tehtiin vanhasta uutta -periaatteella. Steariinijämiä sulatettiin peltipurkissa vesihauteessa ja sula steariini valutettiin vanhoihin kynttiläkippoihin tai lasipurkkeihin. Sydänlanka oli uutta ja käyttövalmista.

Leipomon väki toivottaa ihanaa joulua jokaiselle blogia kurkkivalle! Tavataan ensi vuoden puolella uusien kujeiden merkeissä!

Puheenaiheet Sisustus DIY Vastuullisuus