Karjalanpiirakka
Valmistusaineet:
Taikina
1000g kylmää vettä
30g suolaa
900g ruisjauhoja
600g vehnäjauhoja
100g voita
60g maitojauhetta
Puuro
4000g vettä
1000g puuroriisiä
200g maitoj.
45g suolaa
150g voita
300g kananmuna
Voiteluun
0,300 kg voisulaa
Keitä riisi vedessä painekaapissa 1-20 min. Tai kattilassa n.½ h. Lisää voi ja maitoj. anna hautua vielä n.5 min. Lisää kananmuna puuroon. Jäähdytä. Valmista kuoritaikina, vaivaa 15 min. Paloittele kolmaan osaan. Kauli koneella taikina hihnan levyiseksi. Jauhota taikina hyvin, ohenna vähitellen, lopullinen vahvuus 0,5mm. Ota taikinasata muotilla halkaisijaltaan 15cm pohjaa. Harjaa ylimääräinen jauho pois. Pursota täyteyyä niin, että reunoille jää tilaa taittua. Rypytä piirakat etusormilla ja nosta piirakat pelleille. Paista 240 astetta 7min. ja sen jälkeen 210 astetta. (Höyrypelti auki) Voitele piirakat voilla.
Omia kommenteja:
Taikina kauliintui hyvin ei repeytynut. Puuro oli väsänliian löysää , kun en jaksanut odottaa että se olisi ollut ihan kulmää, joka väsän hankaloitti pursotusta. Ensimmäiset piirakat olivat aika erillaisia ja rumia,(liikaa teräviä kohtia ja reunojen alla liian vähän puuroa.) mutta loppuakohden alkoi tulla aika tasalaatuisia ja hyviä piirakoita. Mielestäni piirakoiden maku oli ihan hyvä, puurossa ehkä olisi saanut olla aavistus enemmäm suolaa.