Voileipäkakku
Tällä vanhalla voileipäkakkuohjeella olen vuosien varrella leiponut useamman kerran. Reseptin löysin aikoinani ”Ruokaohjeita ja herkkuja á la Marie” -sivulta.(www.sekasoppavuodatus.net)
Tilanteen mukaan olen vaihdellut erilaisia täytteitä. Mutta tässä perusohje:
LEIPÄ
- 0,75 dl vettä
- 2 dl maitoa
- 1/2 dl ruokaöljyä
- 1 pss kuivahiivaa
- noin 6 dl vehnäjauhoja
- 1 tl paprikajauhetta
- 1/2 dl kuivattua sipulirouhetta (jätin pois, kun ei ollut kaapissa)
- 1-2 rkl pizzamaustetta
- 3/4 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- ripaus chili maustetta
- Mittaa kulhoon vesi ja maito. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi.
- Lisää suola, sokeri, ruokaöljy, mausteet ja kuivahiiva ja jauhot. (Kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna).
- Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta
- Peitä liinalla ja anna kohota n. 30 min.
- Kumoa taikina pöydälle, johon on siroteltu jauhoja ja vaivaa vielä hetki.
- Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele taikina tasaisesti vuokaan
- Anna kohota noin 45 min
- Paista leipää 175 asteessa noin 25 min.
- Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa ritilälle.

TÄYTE:
- 1 pussi kalkkuna- kinkku tai vastaavaa suikaleita. (Tässä kakussa kinkkusuikaleet ja 2 pussia, á 200 g).
- 2 dl vispikermaa
- 1 maustekurkku
- 1 punainen paprika (Tähän laitoin keltaisen paprikan)
- 1 prk raejuustoa (250 g)
- 1 prk maitorahkaa (250 g)
- 100 g pippuri tuorejuustoa
- 2 tl sitruunamehua
- 5 cm pätkä sinappia
- ripaus suolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 dl persiljasilppua
- 1 valkosipulin kynsi
- kostutukseen 2 1/2 dl vettä + 1/2 kanaliemikuutio (Tämä kakku kostutettiin lihaliemellä).


- Pilko paprika ja maustekurkku pieneksi kuutioiksi, silppua persilja, tee kostutusliemi valmiiksi.
- Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita joukkoon maitorahka, raejuusto ja pippurituorejuusto.
- Lisää mausteet, persiljasilppu, sinappi, sitruunamehu ja puristettu valkosipuli ja pilkotut kuutiot.
- Kostuta pohja 1/3 liemellä.
- Levitä puolet täytteestä ja puolet kalkkuna/kinkku suikaleista pohjan päälle.
- Nosta seuraava kerros pohjan päälle. ja kostuta liemellä. Levitä loput täytteestä ja loput kalkkuna/kinkkusuikaleet-
- Nosta kansi päälle ja kostuta lopulla liemellä.
Kiedo täytetty leipä kelmuun. Laita voileipäkakku samaan vuokaan, missä leipä on paistettu. Laita tasainen paino leivän päälle. Ja laita jääkaappiin yöksi.

KUORRUTE
- 2 prk maustamatonta tuorejuustoa
- 1 prk creme fraichea
- paprikajauhetta
- kalkkuna/kinkku siivuja
- herneenversoja
- kokonaisia rosé pippureita
- ruohosipulia (tässä kakussa ei ollut)
- 1/2 ruukku persiljaa
- kirsikkatomaattia
- Sekoita kulhossa tuorejuusto ja creme fraiche.
- Ota noin 1/3 toiseen kulhoon ja lisää 1/4 tl paprikajauhetta. Sekoita ja levitä voileipäkakun päälle tasaisesti.
- Laita loput kuorrutteesta pursottimeen ja pursota reunan ympäri kuorrutetta. Pursota keskelle pieni keko.
Koristele kalkkuna-/ kinkkurullilla, rósepippureilla, herneenversoilla ja keskelle kirsikkatomaatti.
