Voileipäkakku

Tällä vanhalla voileipäkakkuohjeella olen vuosien varrella leiponut useamman kerran. Reseptin löysin aikoinani ”Ruokaohjeita ja herkkuja á la Marie” -sivulta.(www.sekasoppavuodatus.net)

Tilanteen mukaan olen vaihdellut erilaisia täytteitä. Mutta tässä perusohje:

LEIPÄ

  • 0,75 dl vettä
  • 2 dl maitoa
  • 1/2 dl ruokaöljyä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • noin 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2 dl kuivattua sipulirouhetta (jätin pois, kun ei ollut kaapissa)
  • 1-2 rkl pizzamaustetta
  • 3/4 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ripaus chili maustetta
  1. Mittaa kulhoon vesi ja maito. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää suola, sokeri, ruokaöljy, mausteet ja kuivahiiva ja jauhot. (Kuivahiiva jauhoihin sekoitettuna).
  3. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta
  4. Peitä liinalla ja anna kohota n. 30 min.
  5. Kumoa taikina pöydälle, johon on siroteltu jauhoja  ja vaivaa vielä hetki.
  6. Laita vuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele taikina tasaisesti vuokaan
  7. Anna kohota noin 45 min
  8. Paista leipää 175 asteessa noin 25 min.
  9. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa ritilälle.
Taikina valmiina vuoassa.

TÄYTE:

  • 1 pussi kalkkuna- kinkku tai vastaavaa suikaleita. (Tässä kakussa kinkkusuikaleet ja 2 pussia, á 200 g).
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 maustekurkku
  • 1 punainen paprika (Tähän laitoin keltaisen paprikan)
  • 1 prk raejuustoa (250 g)
  • 1 prk maitorahkaa (250 g)
  • 100 g pippuri tuorejuustoa
  • 2  tl sitruunamehua
  • 5 cm pätkä sinappia
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 dl persiljasilppua
  • 1 valkosipulin kynsi
  • kostutukseen 2  1/2  dl vettä + 1/2 kanaliemikuutio (Tämä kakku kostutettiin lihaliemellä).
Ohjeen mukaan täytteeseen tulisi punaista paprikaa. Tähän kakkuun tuli nyt keltainen paprika. Ja maustekurkku oli myöskin valmiiksi viipaloitua.
Ja sitten vain täytetään kakku. Ei haittaisi, vaikka täytteitä olisi vähän runsaamminkin.
  1. Pilko paprika ja maustekurkku pieneksi kuutioiksi, silppua persilja, tee kostutusliemi valmiiksi.
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita joukkoon maitorahka, raejuusto ja pippurituorejuusto.
  4. Lisää mausteet, persiljasilppu, sinappi, sitruunamehu ja puristettu valkosipuli ja pilkotut kuutiot.
  5. Kostuta pohja 1/3 liemellä.
  6. Levitä puolet täytteestä ja puolet kalkkuna/kinkku suikaleista pohjan päälle.
  7. Nosta seuraava kerros pohjan päälle. ja kostuta liemellä. Levitä loput täytteestä ja loput kalkkuna/kinkkusuikaleet-
  8. Nosta kansi päälle ja kostuta lopulla liemellä.

Kiedo täytetty leipä kelmuun. Laita voileipäkakku samaan vuokaan, missä leipä on paistettu. Laita tasainen paino leivän päälle. Ja laita jääkaappiin yöksi.

Täytetty kakku yöksi jääkaappiin painon alle. Tämän päälle laitoin leikkuulaudan ja painoksi kilon juuston.

KUORRUTE

  • 2 prk maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 prk creme fraichea
  • paprikajauhetta
  • kalkkuna/kinkku siivuja
  • herneenversoja
  • kokonaisia rosé pippureita
  • ruohosipulia (tässä kakussa ei ollut)
  • 1/2 ruukku persiljaa
  • kirsikkatomaattia
  1. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja creme fraiche.
  2. Ota  noin 1/3 toiseen kulhoon ja lisää 1/4 tl paprikajauhetta. Sekoita ja levitä voileipäkakun päälle tasaisesti.
  3. Laita loput kuorrutteesta pursottimeen ja pursota reunan ympäri kuorrutetta. Pursota keskelle pieni keko.

Koristele kalkkuna-/ kinkkurullilla, rósepippureilla, herneenversoilla ja keskelle kirsikkatomaatti.

Aamulla kuorrutin ja koristelin kakun.

koti ruoka-ja-juoma