Asioita, jotka opin hankkiessani amerikkalaista ajokorttia

Lentoaskeleita

 

- Vaikka netissä lukisi kuinka tarkat ohjeet ja osavaltiokohtaiset säädökset ajokortin hommaamiseen, ne eivät kuitenkaan todennäköisesti päde. Virkailijasta ei nimittäin välttämättä tunnu siltä. Virkailijan mielipide pätee (ja he ottavat kaiken irti tästä pätemisen tilaisuudestaan). Virkailijan tuntemuksista riippuu mm. pääsetkö ajokokeeseen ollenkaan tai ehkä saatkin kortin ilman teoriakoetta tai kirjallisia vain suomalaista ajokorttiasi vilauttamalla. Sama virkailija saattaa vaatia toiselta henkilöltä virallisen (DMV:n hyväksymän tietysti, mutta tämäkin vaihtelee) tulkin teettämän käännöksen ajokortista, koska siinä ei lue englanniksi "issue date". Koska voihan se random-päivämäärä, joka ei selvästikään ole syntymäpäiväsi, olla ihan mikä vaan päivämäärä. Toiselta asiakkaalta riittää samanlaisesta ajokortista ihan vaan englanninkielinen pikkupräntti "drivers license", mutta virkailijan fiilikset määrävät, että käykö se.

- Virkailijoiden mielialat voivat poiketa hyvin paljon toistensa mielialoista.

- Missään nimessä ei kannata ehdottaa ajan varaamista, sillä DMV:llä ei aikoja varata vaan sinun tulee jonottaa niin kuin kaikki muutkin, ma'am. Jos et tiedä tätä etukäteen niin nyt tiedät, ja niin tietää myös takanasi kiemurteleva pitkä jono. On hyvin koppavaa olettaa, että hommat toimisi ajanvaraussysteemillä. Koko homma toimii nimittäin jonottamalla: jono paikkaan A saadaksesi tiedon tarvittavista papereista päästäksesi uudelleen (jonotettuasi ensin uusissa paikoissa) paikkaan A voidaksesi jonottaa paikkaan B. Lopulta kun pääset paikkaan B, saat jännittää virkailijan tämänpäiväistä fiilistä riippuen aloitatko koko homman uudelleen paikasta A, vai pääsetkö jo jonottamaan paikkaan C, vai menetkö näiden välissä (jonotuksen kautta) ajokokeisiin ja kirjallisiin päästäksesi uudelleen paikkoihin B ja C. Paikan C jälkeen odotat vielä hetkisen päästäksesi uudelleen paikkaan C. Vihdoin kaikki valmista? Ei välttämättä, sillä hakemuksesi menee vielä jatkokäsittelyyn ja pääset faksailemaan (täällä yhä kovasti faksataan!) jo aiemmin toimittamiasi papereita uudelleen. Mutta siis jonottaminen, se on tärkeää.

- Väliaikaisesta ajokortista ei kannata riemastua vielä liikaa. Mitä tahansa voi vielä tapahtua ennen kuin lopullinen kortti ilmestyy postilokeroosi.

- Kukaan ei ole koskaan kuullutkaan L2-viisumista. "Mutta siis tarvitsemme silti kirjeen myös sinun työnantajaltasi"...

- Sähköiset hakemukset ovat yhtä mahdollisia kuin ajanvaraukset DMV:lle. 

- On ihan mahdollista, että kahta osavaltion silmissä täysin ajokorttiasioiltaan identtistä hakijaa kohdellaan kahdella täysin vastakkaisella tavalla.

- DMV:lle ei pysty soittamaan, sillä numero on todennäköisesti joko feikki tai muuten vaan vuorokauden ympäri ylikuormittunut. 

- Vain tietyt DMV:t hoitavat ulkomaalaisten ajokorttiasoita, mutta tästä ei löydy mainitaa mistään, paitsi jonottamalla paikkaan A. Kukaan ei myöskään mainitse, että vain Yhdysvaltojen kansalaiset voivat hoitaa ajokorttiasoitaan myös lauantaisin paikassa A, se selviää myös vain jonottamalla paikkaan A lauantaina.

- Jo vartti ennen avaamisaikaa jonot saattavat kiemurrella ulos asti. 

- Kannattaa hymyillä ja olla ystävällinen sillekin virkailijalle, joka vaikuttaa siltä kuin pureskelisi suussaan vuorotellen chiliä ja sitruunaa. Attitudea ei kannata kauheasti osoittaa. 

- Suosittelen laskemaan jo etukäteen pituutesi sekä jaloissa että tuumissa, sekä painosi paunoissa. Oman ajokorttihommani pelasti kun olin tokaa kertaa paikassa B se, että muistin viime hetkellä ladanneeni joskus kännykkääni mittayksikkömuunnin-appsin. 

- Kaikesta huolimatta on aivan mahdollista, että se ajokortti yks kaks ilmestyykin postilaatikkoon. On myös mahdollista, että ei.

- DMV:n takkuava vaikutus ylettyy myös aiheesta kirjoittamiseen, sillä tietokoneeni temppuili oikein urakalla, eikä postaus meinannut valmistua millään. 

Yhteistyöhaluton kännykällä napattu rajaamaton jättiläiskuvituskuva, syyttäkää DMV:tä, älkää bloggaajaa

 

Lentoaskeleita Facebook / Instagram

Kommentit

Kata Hyvä (Ei varmistettu)

Jepulis. Tuttua. Likka sai ajokortin 17-vuotiaana, mikä ei siis ole mahdollista. Alle 21 ei voi saada sitä. Joten sitten se otettiin pois ja annettiin se nuorisokortti, joka olis pitänyt saada silloin kun sai sen ajokortin, jota ei systeemin mukaan ole voinut saada. Ja sitten astuivat voimaan nuorisokortin rajoitukset, jotka likan mielestä oli jo lusittu sen olemattoman ajokortin kanssa, mutta DMV kielsi, koska se kortti, jota likka oli puoli käyttänyt, ei ollut mahdollinen. Likka oli kuttuuntunut ja kuskasi laittomasti kavereita pimeällä seuraavat puoli vuotta. DMV ei voi korjata virhettään, joka ei ole mahdollinen. (Lika ressukka ei tajunnut riekkua baareissa, koska senhän se olematon ajokortti olis mahdollistanut...)

Elina U.
Lentoaskeleita

Hah voin niin kuvitella!! Eihän toki mikään virhe DMV:llä voi olla mahdollinen. Ihan uskomaton stoori tuokin! Mun mieheni ihmetteli silloin kun yritti saada omaa korttiaan, että miksi hänen vaimonsa samanlainen suomalainen ajokortti oli hyväksytty, mutta hänen ei hyväksytä. Vastauksena tuli, että siinä on varmaan tapahtunut virhe, mutta varmaan juuri tuon virheiden mahdottomuuden vuoksi mä sen kortin lopulta sitten sainkin. ;) 

Merenwen

Auts niin tuttua. NIIN TUTTUA. Sain nyt viimeinkin pysyvämmän kortin helvetillisen sompaamisen jälkeen. Tämäkin kortti tosin on vaan alle 2 vuotta, koska GC on niin kauan voimassa. Odotan innolla sitä hetkeä kahden vuoden päässä kun samaan aikaan vanhentuu sekä GC että ajokortti ja voin jo nyt sanoa varmuudella, että tulen olemaan jonkun aikaa ilman kumpaakin, koska mikään ei IKINÄ mene näissä asioissa kuten pitäisi. Se 10 vuoden GC ei satavarmasti tule niin, että menisi mukavasti heti nykyisen perään vaan junnaa jossakin ja näin ollen tulen ajamaan vanhentunut kortti lompakossa kunnes joku tajuaa mulle sen 10v. GC:n myöntää. Noh, ehkä näiden tiimoilta voin pieneksi hetkeksi huokaista...mutta vain hetkeksi.

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi ei, en voi muuta sanoa kuin että otan osaa. :D Kuulin kuitenkin villejä huhuja, että joskus asiat DMV:llä voivat sujua myös jouhevastikin, joten eihän sitä ikinä tiedä. ;) Niin turhaa säätämistä. Ajattelepa kuinka paljon resursseja säästyisi, jos asiat hoidettaisiin nopeasti, loogisesti, selkeästi ja kaikkien kohdalla samoin!

 

Merenwen
Destination Maryland

Shhh älä nyt vaan ääneen tällasia sano tai varsinkaan kerro muille :D DMV:llä voidaan kuulla tällasesta ja pelästyä, että kehtaako joku toimisto tosiaan päästää asiakkaitaan helpolla o.o

Amelias
Sun, Meadow, Road

Auts. Itselläni on ensi kuussa edessä tämä rumba, tiedänpähän nyt vähän mihin varautua ;) Tuo ihmisten tuulella käyvyys on kyllä hauska ja aika raastava juttu, varsinkin näissä virallisissa asioissa joiden olettaisi sujuvan ihan selkeiden pykälien mukaan!

Elina U.
Lentoaskeleita

Mulla on jäänyt jostain syystä ihan pimentoon osa kommenteista, olipa kuitenkin hyvä että huomasin tämän sillä jos yhtään lohduttaa, niin kuulin huhuja että juuri Californiassa sijaitsevat ne muutamat mystiset DMV:t, joissa asiointi on sujunut ilman mutkia! (Itse kyllä epäilen, että ovat urbaanilegendaa :D )

Carita (Ei varmistettu)

Meillä täällä Floridassa ei ollut ollenkaan vaikeaa ajokorttien hankkiminen.
Kaikki sujui nopeasti ja ongelmitta :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.