Etelän taikoja

Lentoaskeleita

Tilaisuuden tullen unohdun mielelläni tuijottamaan vanhaan etelään sijoittuvia elokuvia. (Miksi muuten nämä kaikki elokuvat ovat sellaisia, joiden päätteeksi pillitän ripsivärit poskilla?) Sen lisäksi, että monen elokuvan stailaus saa minut huokailemaan värikkäiden skarppien mekkojen tai kukkaprinttien perään, ahmin elokuvista sitä etelän tuntua, jonka keskellä en vieläkään oikein osaa sisäistää eläväni. Nähdessäni lautaverhoiltuja taloja, joita kiertää etukuistit keinutuoleineen tai niitä jättimäisiä harsopuita (mitäköhän ne ovat oikeasti nimeltään?), minusta tuntuu yhä toisinaan siltä, kuin olisin tupsahtanut keskelle elokuvan lavasteita. Katsomissani elokuvissa ollaan aina historiallisen murroksen partaalla ja juodaan home made lemonadea (lausukaa hitaasti, venyttäkää vokaaleja) katsellen kuistilta pimenevää iltaa. Elokuvat ovat visuaalisesti kyltymättömiä, vehreitä, hikisiä ja taistelevat epäreiluutta vastaan. Ja jos hiipisin juuri nyt ulos käytävälle, kuulisin saman heinäsirkkojen konserton, joka iltakohtausten taustalla puheen hiljetessä sirittää. 

Onhan tämä etelä hyvin erilainen kuin elokuvissa, varsinkin näin Rock Hillista katsottuna (toisin taitaa olla esimerkiksi Charlestonissa tai Savannahissa, voi miten odotankaan reissuja noihin kaupunkeihin!). Silti on tämänkin pikkukaupungin menossa ripaus sitä vanhan etelän oloa, jota populaarikulttuurista mieleeni olin etukäteen maalaillut. Vanhan kaupungin entisöity kadunpätkä tiilirakennuksineen, betoniset bensa-asemat, loosiravintolat, vieri vieressä kohoavat matalat pikkutalot rautalanka-aitoineen ja seuraavalla kadulla kohoavat leffojen jättikuistikartanot. Liha tehdään barbeque-kastikkeessa, joka maistuu niin hyvältä, vaikka en edes tiennyt erityisesti välittäväni bbq:sta, kahviin lorautettaisiin mielellään kermaa ja joka puolella kukkii huumaavasti. Huumaavasti. Ihan totta, joitain taikojaan tämä etelä juuri nyt tekee, sillä täällä on niin kaunista että kaikkea kukoistusta katsellessaan ei edes tiedä mihin sen katseen kuuluisi pysäyttää. Kaikki sanovat, että kevät on täällä kauneinta aikaa ja sen todella uskon. Tuntuu hassulta, että vielä kuukausi sitten arvuuttelin, että miltähän täällä mahtaa näyttää kun kaikki ovat lehdissään ja kukissaan. Tältä. <3

Kuljimme tänään kaupungin puutarhassa muiden sunnuntaikävelijöiden joukossa, joiden sekaan mahtui myös käärmeitä, liskoja ja kipikonnia (!!). Sunnuntaisin tunnen itseni aina täysin alipukeutuneeksi missä tahansa liikummekin, sillä iso osa eteläläisistä pukeutuu sunnuntaisin parhaimpiinsa kirkkoa varten, jonka jälkeen sunnuntaita vietetään ravintoloissa ja puistoissa. Lounaspaikoissa on aina ruuhkaa ulos asti puolen päivän aikaan sunnuntaina ja sunnuntait ovat päiviä, joina vietetään aikaa perheen kesken sekä tavataan sukulaisia ja ystäviä. 

Niin ja niitä leffoja! Jos haluat päästä etelän fiilikseen, suosittelen katsomaan esimerkiksi The Secret Life of Bees, vanhan kunnon Notebookin tai sitten The Help -leffat. (Jälkimmäinen on kuvattu Missisippin osavaltiossa, mutta kaksi ensin mainitsemaani ovat kuvattu täällä Etelä-Carolinassa.) Forrest Gumpinkin maisemat sijoittuvat etelään ja Savannahin reissulla minun on luultavasti pakko käydä istahtamassa sille kuuluisalle penkille. Minulle tärkein etelään johdattava teos löytyy kirjallisuuden puolelta ja on yksi lemppareistani: Pat Conroyn Vuorovetten prinssi (älä vaan katso elokuvaa). Jo vuosia sitten haaveilin pääseväni jonain päivänä käymään teoksen maalailemassa etelässä. En voi ehkä lähteä rannikolle ennen, kuin olen lukenut Vuorovetten prinssin uudelleen. Luulin muuten pakanneeni kirjan muuttokuormaan, mutta eipä sitä täällä näy. Tuon kirjan oli tarkoitus olla valmistautumiseni tänne tuloon. ;) Etelävaltiot kantavat rankkaa historiaa ja myös orjuutta käsitteleviä teoksia on sekä kirjoitettu että ohjattu paljon täällä päin. Otan oikein mielellään vastaan sekä kirja- että leffavinkkejä! 

 

Lentoaskeleita Instagram / Facebook 

Kommentit

Amma
Why you little!!

Ah, mulla tuli heti mieleen Tuulen Viemää, mutta enpä juuri ulkoa muista, mihin etelävaltioihin noi sen tapahtumat sijoittuvat (wikipedia äkkiseltään kertoo Georgia ja Atlanta, mapsin mukaan ne on siellä "huudeilla" :D)

Telkkarisarjoja sit kans!! Nashvillet ja Dallasit, ooh <3 <3

Elina U.
Lentoaskeleita

Hei oonkin metsästänyt tuota Tuulen viemää aina kun jossain kirjaosastoilla pyörin, se on ehdottomasti lukulistalla! Sähän siitä vinkkasit heti kun tänne alettiin laukkuja pakkaamaan, mutta vielä en ole löytänyt. Georgia on ihan naapurissa! Oi ja sarjoja, niitä juuri kaipaankin. Toivottavasti eivät ole liian hyviä, sillä ehdin katsoa vaan jakson päivässä ja sitten harmittaa. :DD

Saranda
Tyhjä ajatus

Teidän muuton ja siitä lukemisen myötä oon varmaan ekaa kertaa miettinyt miten siistiä olisi piipahtaa siellä päin! :) Jenkeistä tulee automaattisesti yleensä mieleen Califrnia tai Nykki mutta sen perusteella, miten kauniisti oot kuvaillut ja kuvannut teidän maisemia, ei tekisi yhtään pahaa vierailla tuollakin... :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Tiedätkö vaikka itse olenkin fiilistellyt Notebookia ja Vuorovetten prinssiä jo vuosikausia, niin silti mullekin tuli aina ennen Yhdysvalloista mieleen juurikin mainitsemasi California tai New York. California kiehtoisi jotenkin todella paljon myös, mutta nyt kun ollaan täällä etelässä niin olen aivan rakastunut sen charmiin!

I love mondays

Ootko katsonut hart of dixie sarjaa (suom sydänmailla) siinä ollaan etelän pikkukaupungissa ihan nykyaikana. Suosittelen!

Amma
Why you little!!

Ai niin Hart of Dixiekin! Oh, ihana!!

Elina U.
Lentoaskeleita

No en! Nimen olen ehkä kuullut, mutta en tiennyt sen sijoittuvan tänne. Kiitos suuri siispä vinkistä, alan heti googlailemaan! :)

Mäkin olisin suositellut Hart of Dixietä! Aivan mainio sarja, upposi niin hyvin varsinkin tällaiselle, joka katsoi O.C:ta nuorena, kun Rachel Bilson näyttelee pääosaa. Ainut huono puoli oli, että Maikkari esitti vaan kaks ekaa tuotantokautta Suomessa. Kolmatta katsoin netistä, mutta välillä mulla meni ne jutut ihan ohi, kun en tajunnu sitä etelän murretta ilman tekstejä! 

Kata H (Ei varmistettu)

Hiljaiset Sillat(Bridges of Madison County). On toukokuun ekalla viikolla muuten Blumenthalissa Broadway -sarjassa, mee kattoon (mä olen valitettavasti Floridassa).
Ja meidän puolella Blue Ridge Parkwaylla on kuvattu monia juttuja, laitapas listalle! Ja lasten kanssa NYT Grandfather Mountainille, kun ei ole vielä yltiökuuma!
Meni siis vähän asiasta kolmanteen... Niin ja toisena viikonloppuna Chimney Rock Parkkiin ja Lake Lurelle. ❤️

Elina U.
Lentoaskeleita

Miten saatoinkaan unohtaa Hiljaiset sillat?? Lempielokuviani ikinä, enkä ole tajunnut niiden sijoittuvan tänne. Kiitos vinkistä, voi toivottavasti pääsisin katsomaan ja harmi että Floridan reissusi osuu juuri tuohon (paitsi tuskin Floridassa olo koskaan harmittaa ;)! Nämä sun vinkit on aina aivan kullanarvoisia, googlaan heti nuo paikat joista mainitsit. Mieheni onkin jo pitkään haikaillut vuorille, niin nyt olisi sitten hyvä aika lähteä käväisemään reissussa!

Vähän erilainen mutta myöskin hyvä etelän kuvaus on True Bloodissa tai sen alkuperäisversioissa Sookie Stackhouse-kirjoissa!

Elina U.
Lentoaskeleita

Mä en muuten olekaan koskaan katsonut tuota True Bloodia, vaikka sitä niin monet kehuvatkin! Kiitos vinkistä!

hanne_tasteofhoney

Hart of dixie <3 olin niin koukussa tuohon sarjaan, että katsoin netflixistä kaikki neljä kautta alta aikayksikön! En ole koskaan aiemmin hinkunut eteläosavaltioihin, mutta nyt kyllä pakko sanoa että oon kade! Täällä aavikolla kun ei paljon mikään kuki ;) toki kaktukset hetken. Voi kun olisitte vähän lähempänä niin ampaisisin heti visiitille!

Elina U.
Lentoaskeleita

Hih, saitte kyllä nyt ylipuhuttua, taidan laittaa illalla Netflixistä jakson pyörimään! ;) Täällä on kyllä oma charminsa, mutta niin on varmasti sielläkin. Jos oltaisiin tosiaan edes pikkasen lähempänä, niin mustakin olisi aivan ihanaa tulla käymään siellä! 

Kommentoi