Fiksumpi uusintakierroksella?

Lentoaskeleita

Tänään pyyhälsin Kappahalin läpi niin, että perässäni kulki mies, joka työnsi täpötäysiä Cittarin autokärryjä, joiden ratissa istuva korvatulehdusta poteva poika vinkui rusinoita, jotka eivät todellakaan päässeet livahtamaan hänen huomaamattaan kauppakassiin. Perässäni liikkui siis huokaileva ja rusinoiden syömisestä vaatekaupassa kiistelevä seurue, joka ilmaisi mennään nyt äkkiä -tunteitaan huokausten lisäksi pitkillä katseilla ja ihan  verbaalisillakin "koska me mennään" -kysymyksillä. Sanotaanko vaikka näin, että me ei käydä ihan hirveästi koko perhe shoppailemassa. ;) Pyyhällykseni syynä oli kuitenkin aito tarve, sillä lastenvaatteet olivat tarjouksessa ja poikamme on hujahtanut jälleen yhden koon suuremmaksi. 

Lievästä painostuksesta johtuen napsin vain nopeasti joitain college-housuja, pitkiä kalsareita ja paitoja ostoskoriin, enkä vilkuillut juuri yhtään vauvojen vaatteita. Kuitenkin ehdin sivusilmällä vilkaista sen verran, että huomasin suloisia juttuja, joita tahdon mennä vielä ihan rauhassa hypistelemään. Mietin vilkaisemiani vaatteita autossa kotimatkalla ja totesin, että onpa kivaa kun nyt ollaan ehkä inan verran fiksumpia vauvanvaateostoksilla, kun tietää etukäteen muutamia pieniä mutta hyödyllisiä juttuja. Kuten:

- Vastasyntyneellä on kaikkein mukavinta käyttää kietaisumallisia bodeja. Viimeksi meillä jäi oikeastaan lähes kokonaan käyttämättä pään yli pujotettavat bodyt, ellei muutamaa erittäin reilulla pääaukolla varustettua lasketa. Pienen kannateltavan niskan ja vielä tukea vaativan pään yli tuntui jotenkin kauhean pelottavalta ja kömpelöltä taiteilla vaatteita. (Erityisesti mieheni koki tämän todella vaikeaksi ja valitsin kyllä itsekin mieluiten ne kietaisumallit)

- Aivan pienillä paidoilla ei tee yhtään mitään, sillä bodyt ovat paljon kätevämpiä. Vauvaa nostaessa ja sylissä pitäessä ne nousevat kuitenkin korviin jättäen selän ja masun paljaaksi.

- Kätevimpiä pikkubodyja ovat sellaiset, joiden hihansuissa on käännettävät "pussukat", vai miksi näitä kutsuisi. Niin, että saa hihansuista muunnettua tumput. 

- Kaupoissa myytäviä tumppuja on aika vaikea saada pysymään pienissä nyrkeissä, sukat toimivat paremmin. Sisätumppuja käytetäänkin vain niin pienen hetken, ettei niitä tarvitse välttämättä ostaa lainkaan. 

- Yöpukuja valikoidessa kannattaa tarkistaa, että vaipan saa vaihdettua ilman koko puvun riisumista, ts. haaruksien vetskari ylettyy jalkaan asti tai sitten siinä on erikseen napit. 

- Hupulliset collegetakit jne. ovat aivan syötävän söpöjä, mutta huput itsessään tuntuvat aika hankalilta valinnoilta lähinnä selällään köllöttelevän tyypin päällä. 

- Vaatehankintoja ei tarvitse vetää överiksi, mutta se jostain kuultu vanha sääntö kolmesta vaatekerrasta per koko ("yksi käytössä, yksi narulla, yksi pesussa") on täyttä puppua. Sitä pyykkiä tulee paljon. Varsinkin refluksivauvan kanssa. Samalla kokemuksella lisäisin listaan sideharsojen hamstraaamisen etukäteen, sillä niitäkin meinaan saattaa mennä hurjaa vauhtia, jos vauva onkin pulauttelevampaa tyyppiä.

+ Ihan ekstrajuttu itseä varten. Ensi keväänä olen viisaampi kuin kolme vuotta ennen ja mietin jo etukäteen, että minkälaisia vaatteita minä käytän vauvan kanssa kotiinpaluun jälkeen. Ei ole liioiteltua väittää, että kannattaa miettiä näiden vaatteiden kohdalla ensisijaisesti sitä, missä voi imettää (siis jos imetys ylipäätään sujuu, eihän yksi onnistunut imetyshistoria tietenkään takaa toista). Tällä kertaa aion jo etukäteen välttää hormoniset-itkupotkuraivarit vaatekriisit sen suhteen, että pitäisi viedä vauvaa neuvolaan, punnituksiin ym. eikä minulla ole ainuttakaan helppoon imetykseen taipuvaa vaatetta. Joten nyt tsekkaan ainakin muutamat napilliset paidat, alustuubitopit jne. etukäteen valmiiksi. 

Huh, kun mietin ihan pikkuvauva-aikaa niin minusta tuntuu, että tosi paljon on varmasti jo ehtinyt painua unholaan. Esikoista odottaessani valmistuin vauvanhoitoon lukemalla hurjan määrän vauvalehtiä ja mm. kirjoittamalla pitkiä listoja siitä, mitä kaikkea tarvitsemme (esimerkiksi kylpylämpömittari oli mielestäni aivan välttämätön etukäteistuote). :D Olin myös juuri saanut seurata läheltä pikkuisen poikavauvan hoitoa ja kehitystä perhepiirissä, joten vauvanhoitojutut tuntuivat tosi luontevilta. Apua nyt en edes muista, milloin olen viimeksi pitänyt ihan pientä sylissäni! No, eipä kai auta muu kuin luottaa siihen, että kyllä ne neuvolassa neuvoo ja että ne jutut tulevat sitten tuolta jostain selkärangasta.

Onko sinulla jotain vauvanvaatteisiin liittyviä kokemuksen opettamia vinkkejä, jotka lisäisit listaani? Niin ja nämä eivät todellakaan ole mitään universaaleja totuuksia, vaan ihan omia kokemuksiani vaan, kaikki tykkäävät varmasti vähän eri jutuista. Ajattelin tehdä jossain vaiheessa myös vastaavan postauksen tavarahankinnoista, mutta niihin palaan vasta sitten, kun aletaan ihan oikeasti kartoittaa sitä, mitä meiltä mahdollisesti puuttuu. :)

Kommentit

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Hih, noista kietaisubodeista tuli mieleen, että meillä oli melkeinpä ainoastaan niitä ekalla kierroksella, koska pientä vauvaa pelotti niin paljon käsitellä. Nyt tokalla kierroksella koin aika helpoksi vetästä myös niitä pään yli vedettäviä bodeja Olivialle ja ne vanhat kietasubodit jäi oikeastaan käyttämättä.

Elina U.
Lentoaskeleita

Tää on ihan varmana just tollanen tottumuskysymys! :) Musta tuntuu, että saatoin olla ekalla kerralla jopa varmempi vauvanhoito-otteissani kuin nyt, sillä silloin oli pienempi aika ihan pikkuisen vauvan käsittelystä lähipiirin kautta. Kun nyt musta tuntuu, että apua osaanko enää niin pientä käsitelläkään. onkohan nämä turhia pelkoja? 

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Hehe, jostain takaraivosta se kyllä varmasti tulee takaisin! Kaikki tuntuu tapahtuvan vähän niin kuin itsestään :)

Kao Kao

Luin ton ekan lauseen viisi kertaa peräkkäin väärin ja itsepäisesti "pyyhälsin kauppahallin läpi niin, että perässäni kulki mies, joka työnsi täpötäysiä Cittarin autokärryjä". Mietin et ai onko Tampereeen kauppahallin lähellä Cittari ja eikö ne siellä cittarissa sanoneet teille mitään, kun lähitte niillä vaunuilla kauppahalliin :) 

Sit ajattelin, et fine, lue nyt vain se juttu loppuun. Ja tajusinhan mä vihdoin ja viimein, että siinä lukee Kappahalin :)

Väsymystä ilmassa? 

Elina U.
Lentoaskeleita

Hahahah joo eipä ole Kauppahallin lähellä Cittaria ja joku tosiaan olisi saattanut huomauttaa asiasta! :D musta tuntuu myös, että luen nykyään jatkuvasti jotain väärin, välillä minäkin jään oikeen ihmettelemään, että miten tossa voi lukea noin. :D

#MOMFIE

Meillä jäi myös potkupuvut käyttämättä, liian monta nepparia vielä bodyn neppareiden päälle. Vauvakuume kyllä aina vähän talttuu, kun muistaa mitä sähläystä se pikkuvauva-arki oli. Ehkä se sujuu helpommin toisella kierroksella. Ken tietää. Tsemppiä nyt varmuuden vuoksi kuitenkin!

Elina U.
Lentoaskeleita

Potkupuvut eivät muuten olleet meilläkään missään suurkäytössä, mutta meillä oli muutamia niin söpöjä lahjaksi saatuja, että niitä tuli sitten kyllä käytettyä! ;) Veikkaan, että ne ovat kätevimpiä kylmänä vuodenaikana ja viileissä taloissa asuvilla vauvoilla. Poikamme syntyi maaliskuun lopulla ja ehti kokea vielä kunnon takatalvenkin ennen ensimmäistä kevättään, mutta vanha asuntomme oli etenkin vieraiden mielestä kuin sauna (itse olimme jo aivan tottuneet tulikuumiin pattereihin, joita ei voinut säätää), joten sisällä riitti aika kevyt vaatetus. Ja olet kyllä oikeasssa, sitä sähläystä kyllä riitti alkuun. :D Elän siinä toivossa, että suurimmilta asioiden turhan vaikeaksi tekemisiltä vältyttäisiin nyt tokalla kierroksella. Esimerkiksi tällä kertaa meillä on rintapumppu valmiina, eikä Stockalla nähdä hiki päässä juoksevaa miestä, joka huutelee myyjille "yksi rintapumppu kiitos" vaimon itkiessä puhelimeen maidonnousun kipua. :D Kiitos tsempeistä, ne tulevat varmasti tarpeeseen. ;)

kirsikkainen

Mua rasittaa suunnattomasti sukat! Tai siis niiden jalassa pysymättömyys! Mieluiten käyttäisin vauvalla potkuhousuja, mutta niitä meillä on äärimmäisen vähän. Tavallsia housuja vinot pinot.. Esikoisella ei Meksikossa sukkia tarvinnut, joten en osannut kakkosen syntyessä valmistautua tähän ;) 

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo! Olinkin aivan unohtanut tämän, hyvä kun muistutit. Nehän tippuivat aina, en enää muistanut. Muistelisin, että puolipotkarit+sukat olivat ihan toimiva yhdistelmä, mutta en ole ihan varma miten toimittiin. Sukkahousut olivat ainakin käteviä!

Katie
Aika kypsä äidiksi

Nää on hyvät: http://www.sockons.co.uk. Toimii ku junan vessa! Saakohan Suomesta?

Elina U.
Lentoaskeleita

Vitsit kuinka nerokas keksintö joltakin! :D Täytyypä pitää silmät auki, jos törmäisin jossain täällä Suomen maalla vastaaviin! 

Jeba
Tuuliajolla

Mä en käyttänyt melkein ollenkaan tytöllä potkuhousuja! Tai okei, silloin kun tyttö oli parisen viikkoa vanha, taidoin käyttää, mutta sen jälkeen en ole käyttänyt. :) Ja potkupuku, aaargh! En tykännyt käyttää kummallakaan lapsella! :D Musta aivan turhia! :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Apua nyt menin ihan sekaisin, mitä eroa olikaan potkuhousuilla ja potkupuvulla? :D Minä muistin, että potkuhousut olivat juuri ne "henkselimalliset" pöksyt, vai oliko ne sitten tuo potkupuku? Entä sitten puolipotkarit, onko ne vähän niin kuin sukkahousuja? Vai onko se ihan omakeksimä sananani? Hitsi kun en ihan oikeesti enää muista, miten nuo menivätkään. :D

Jeba
Tuuliajolla

:D siis... nyt mäkin menin sekaisin! Ööh, eli tarkoitin potkuhousuilla puolipotkareita ja potkupuvulla niitä, joissa on ne " henkselit " :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Hehehee, tässä menee aivan pyörälle päästään! :D

Vau mikä vauva!

^ :D mun mielestä potkuhousut on henkselihousut joissa on lahkeissa terät, ja puolipotkuhousut tavalliset housut joissa on terät. Potkupuku on sama kun eka mut sitä termiä käyttää vaan iäkkäämåi sukupolvi :D ja toisaalta meille oli kulkeutunut parit "yöpukumalliset" potkuhousut eli missä oli vielä pitkät hihatkin, ne ois ehkä ihan kunnon potkupuku. Niin ja terättömät housut on sit ihan vaan housut, henkselilliset terättömät housut on öö haalari? On tääkin...

Mut joo siis meidän elokuun vauva ois ekat puoli vuotta pärjännyt lähinnä lyhyt- ja pitkähihasilla bodyilla ja puolipotkuhousuilla. Tuntu että ihan vaan muodon vuoks pidettiin välillä muutakin :D ja musta taas kietasumalliset bodyt oli hankalia kun vauvaa piti pyöritellä sinne tänne, pään yli sai sujuvasti (kun laittaa takaraivo edellä) ja muuten vauva sai olla paikallaan.

Elina U.
Lentoaskeleita

No siis mäkin sitten mietin, että olisiko ne "yöpukumalliset" hihalliset sitten potkupukuja, vai miten ihmeessä nämä nyt oikein menee! :D Enpä olisi arvannut, että saan pääni näin pyörälle aiheena potkuhousut/puvut/puolimitälie. 

Aivan varmasti tämä kietaisubody-asia on juuri sellainen, joka jakaa mielipiteet. Mehän siis ihan ihmeteltiin, että miten niitä pääaukollisia edes tehdään vastasyntyneille! :D Sitten taas muistaakseni noin kuukauden ikäisestä eteenpäin mekin käytimme jo ihan mielellään niitä toisenlaisiakin.

Vau mikä vauva!

Oon itekin huomannut, että kietasubodyt on toisille ihan hitti ja toisille ei yhtään. Oli meilläkin niitä siis pari (joista nepparillisia käytettiin, nauhalliset oli ihan kauheita!) mut niiden ylistyslaulu tuli mulle kyllä yllätyksenä jälkikäteen :D

Toinen mikä mun mielestä on vielä niitä minikokosia huppareita ja farkkujakin onnettomampi vaate, on sukat. Ei mitään jakoo, ja sit oon kuitenkin joiltain muilta kuullut että puolipotkareita (!) paaaaljon parempi vaihtoehto on tavalliset housut ja sukat. Että mitähäh, ei ihme jos uudet vanhemmat on hiukan hukassa että mitkä nyt on niitä parhaita juttuja, mitkä on ihan must olla.

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo ne minikokoiset farkut, jotka ovat oikeaa farkkukangasta, ei lisättävää. Mutta hei kurkkaapa tuo linkki, jonka Katie laittoi ylempänä, siinä on kyllä jollain tullut oikea neronleimaus tähän sukka-asiaan! :D Niin yksinkertainen juttu, mutta näyttää ainakin tosi toimivalta.

Silkkitassu

Mä totesin et pienet vaatekoot ovat ihan turhia, suoraan vaan ainakin kokoa isompaa, koska isommat vaatteet on mukavempi pukea päälle.

Elina U.
Lentoaskeleita

Minäkin ajattelin etukäteen, että näin se varmaan on, mutta sitten tuntuikin siltä, että se pikkuinen näytti hukkuvan yli vitosella alkaviin vaatteisiin ja käytiinkin hankkimassa niitä vähän lisää. Mutta reiluja saa olla ilman muuta! Paljoa niitä ihan pikkuruisimpia ei kyllä tarvita, kun menevät niin niin nopsaan pieneksi. 

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Meillä jäi suurin osa terällisistä potkareista käyttämättä, koska meidän pojalla oli niin hervottoman kokoinen jalka, että ei mahtunut jalka kunnolla sinne terään ja sitten ne jalkaosat veti inhottavasti. Muutenkaan en tykännyt kauheasti mistään haalarimallisista, mutta lahjaksi saatuja oli melkein pakko käyttää, kun ei raaskinut suoraan poiskaan laittaa. :D

Ja meillä taas tykättiin enemmän normibodyista, mies etenkin inhosi kietaisumalleja ja oli aina niiden kanssa ihan solmussa. :D

Mimosa

Meillä ihan sama. Kuopus on ollut niin isojalkainen kaveri, että noi terälliset potkarit/haalarit yms. on jäänyt ekana jalkapohjista pieneks :D

Kuopuksen jäljiltä on tullut myös ongelmaksi minne noi tarpeettomat lastenvaatteet ja haalarit tungetaan, kun lapsia ei oo tulossa lisää ja pikkumies kasvaa niin hurjaa vauhtia.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Haha, kiva kuulla, että muualtakin löytyy isojalkoja. :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Meilläkin oli kyllä melkoinen isojalka ja tunnistan hyvin tuon ongelman! :D

Mäkin olen miettinyt jo etukäteen, että mitäs sitten kaikille lastenvaatteille tapahtuu siinä vaiheessa, kun meillä tai lähipiirissä ei enää tule käyttöä niille. Meillä on sellainen vaatteiden kiertosysteemi miehen veljen perheen kanssa ja ollaan kälyni kanssa päätetty, että laitetaan kaikki vaatteet sitten hyväntekeväisyyteen. Tähän mennessä olemme lähettäneet niitä mm. kirkon kautta romanialaiseen lastenkotiin. Siellä vaatteista on niin huutava pula ja talvet jäätävän kylmiä, että tulee ainakin hyvä mieli kun tietää, että joku pikkuinen pysyy niiden avulla lämpimänä!

mungoliini (Ei varmistettu)

"Jos olet päätynyt johonkin tiettyyn lukumäärään harsojen kanssa, tuplaa se silmiä räpäyttelemättä." paras neuvo mitä olen saanut :D sillä eihän niiden käyttöikä mihinkään lopu, kun vauva kasvaa.

Elina U.
Lentoaskeleita

Todellakin! :D Meillä oli aluksi harsoja ehkä kahdeksan, eikä se tosiaan riittänyt mihinkään. Ehkä parikymmentä alkoi olla lähempänä sopivaa määrää refluksivauvan kanssa (ja silti joskus kävi niin, että kaikki olivat pyykissä/pesussa/narulla, vaikka kone pyöri päivittäin). Ja kuten sanoit, niille löytyy kyllä käyttöä pikkuvauva-ajan jälkeenkin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.