Jumppapallo raskausaikana - uhka vai mahdollisuus?

Lentoaskeleita

Lähetin eilen kauppareissulle lähteneelle miehelleni tekstarin, jossa luki: "muista se kala ja osta myös jumppapallo, nyt otetaan kaikki konstit käyttöön".

Tämä raskaus ei ole ollut fyysisesti kovin helppo, alun parin kuukauden pahoinvointijakso vei yleiskuntoni riman alle ja sitten puolen välin tienoilla voinnin ollessa muuten hyvä, tuli kuvioihin turhan napakat supistukset. Eli minua ei ole kauheasti lenkkipoluilla nähty, ellei noita parinkymmenen minuutin verkkaisia koiran kanssa käyskentelyjäni lasketa "lenkkeilyksi". ;) Tarkoitukseni ei ole nyt vain valittaa, vaan vähän pohjustan sitä, miksi täällä mietitään nyt epätoivoisesti erilaisia mahdollisimman kevyitä liikuntavaihtoehtoja. Viime raskaudessani kävin näillä viikoilla bodybalancessa ja tein tunnin maastolenkkejä lumihangessa vielä kolmisen viikkoa ennen laskettua aikaa. Ihan samalla tavalla en siis voi toimia nyt. 

En ole varmaan koskaan ollut yleiskunnoltani näin heikossa kunnossa. Oikein huomaan, kuinka sekä mieleni ja kroppani anovat liikkumista, mutta koska supistusten kanssa ei näillä viikoilla kannata ottaa mitään riskejä, ei ns. kunnon liikunta ole nyt vaihtoehtona. Juuri nyt olisi kuitenkin samaan aikaan aivan ensisijaisen tärkeää auttaa kroppaa kantamaan muuttuneita painopisteitä ja pitää kehosta huolta myös liikunnan avulla. Tähän asti olen tehnyt vain noita etanan vauhtia eteneviä lenkkejäni koiran kanssa, mutta nyt tuntuu siltä, että esimerkiksi selkäni naksahtaa kohta lukkoon ellei niitä "kaikkia konsteja" tosiaan kokeilla. Vietin tovin googlaillen ja moni tuntui liputtavan jumppapallojen nimeen, joten sellainen komeilee nyt olohuoneessamme. Ainakin eilisen pallon päällä istuskelun ja lantion pyörittelyn avulla tuntui, että olisin todella saanut alaselkääni vähän avattua. 

Mutta mitäs tämän kanssa sitten kannattaisi tehdä? Olen nyt istuskellut pallolla ja "rullaillut" sillä ympyrää, varovasti hieman pomppinut niin, että reidet saisivat hiukan harjoitusta ja käyttänyt sitä venyttelyapuna. Tässä on vielä muutama päivä tenttiin lukemista jäljellä, ja ajattelin istahtaa aina tauoilla pallolle korjatakseni istuma-asentoani (nytkin istun tässä pallon päällä :D ). 

Onko siellä muita, jotka ette ole voineet harrastaa varsinaisesti liikuntaa raskausaikana? Mitä liikuntamuotoja teillä oli tuolloin käytössä, auttoiko esimerkiksi jokin tietty liike mahdollisiin selkäkipuihin? Entä onko siellä ketään jumppapallojumppailijaa, joka osaisi vinkata kevyitä liikkeitä pallon kanssa tehtäviksi? Olisin aivan superkiitollinen pienestäkin neuvosta. Voi miten kaikki sympatiani onkaan nyt niiden puolella, jotka ovat joutuneet peräti vuodelepoon odotusaikana!

Ps. Niin ja kysyin siksi että uhka vai mahdollisuus, sillä uhkana toki on, että pallo jääkin pölyttymään jos en keksi tarpeeksi hyödyllisiä liikkeitä sen kanssa harjoiteltaviksi. Kuten poikani eilen totesi, "alas nyt äiti sitten jumppaamaan". :D 

Kommentit

Kristaliina
Puutalobaby

Mä istun jumppapallolla tälläkin hetkellä! Meillä ei ole työpöydän äärellä tuolia ollenkaan vaan pelkkä pallo - suosittelen! Siinä tulee automaattisesti vähän keikuttua ja samoin aktivoitua lihaksia ilman että edes tietää "treenaavansa". Eli mahdollisuus ehdottomasti, tulee käytettyä kun ei ole muita vaihtoehtoja :)

Toimii sit myös vauva sylissä/kantovälineessä - itse asiassa vauva on Manducassa mulla tässä just nyt ja ööö no aina, kun mä oon koneella :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Vitsit, tuollainen tapa pitää varmasti selän suorassa ja korjaa väärät työskentelyasennot vähän niin kuin itsestään! Täytyy ottaa täälläkin käyttöön, muutenkin kuin tauoilla. ;)

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi ei, kun mulla olisi aivan päinvastainen tarkoitus tällä touhulla, eli liikkua ja VÄLTTÄÄ niitä supistuksia! :DD Okei, ehkä mun ei ole tarkoitus harrastaan tätä jumppapallopompintaani mitenkään raivokkaasti, vaan silleen tosi varovasti kroppaa kuunnellen. Laitan vinkkisi kuitenkin korvan taakse pääsiäisen aikoja odottelemaan. ;) Ja aika kätevää myös tuo vauvan heijailu jumppiksella, siinä tulee sitä kuuluisaa hyötyliikuntaa samalla. 

Mä ostin just viime viikolla jumppapallon, kun oon lukenu, että se olis sitten hyvä avautumisvaiheessa. Tällä kertaa yritän itse olla aktiivisempi, ettei taas mene reilua vuorokautta vauvan ulos puskemiseen. Joten otankin nyt Emmin vinkistä vaarin ja alan hyppiä nyt pallolla :D

Ja vinkejä ei ole antaa! :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Eli siis hetkinen. Yritin etsiä mahdollisimman ei-supistelevaa liikuntamuotoa ja hankin ilmeisesti jonkun oikeen synnytysvempaimen? :D

Elina U.
Lentoaskeleita

No juu juu, mutta kun mua nyt naurattaa tämä nerokkuuteni: yritän keksiä sellaisia liikkeitä, joita voi tehdä ilman supistuksia ja toiset tekee ihan samoja saadakseen niitä supistuksia (juuri tolleen kaaria tekemällä oon yrittänyt avata mun selkää), eli en nyt sitten tiedä kuinka nappiin ideani on mennyt. Ei vais, kai kyse on tosiaan ihan tuossa rauhallisuudessa, että teen pomputtelut hyvin hillitysti ja hallitusti ja tuskin ne kaarteilutkaan nyt tekee mitään kun tekee varovasti. Kysyn nyt kuitenkin vielä varoiksi huomenna neuvolassa. Raskausjooga kuulostaa kyllä tosi hyvältä! 

(Ja en ollut missään varsinaisessa synnytysvalmennuksessa muistaakseni, mutta ihan hyvin silti synnytin. ;) Katsottiin me se taysin video netistä ja kai siitä oli jotain neuvolassa, mutta apua mä en muista mitään!)

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo meillä oli lähinnä tuo video, mutta neuvolan kautta oli perhevalmennusta ja kyllä sielläkin onneksi synnytystä käytiin läpi (en kyllä muista enää mitään noista perhevalmennuksista, voiko niistä tosiaan olla jo kolme vuotta?), mutta varsinaisen taysiin tutustumisen/valmennuksen siltä osalta järjesti video netissä. Mistään palloista tai muista en muista mitään, mutta en nyt silti uskalla väittää ettei niistä sitten olisi jossain välissä kerrottu! :D Hirveen neuvolakohtaista, sillä mun tutun neuvolassa myös Tampereella oltiin katsottu pelkkä synnytysvideo ja se oli siinä. Kyllä meitä sentään jonkun verran valmisteltiin sen perhevalmennuksen kautta.

Elina U.
Lentoaskeleita

Ei kun nyt muistan! Sinne Taysiin olisi ollut mahdollista mennä tutustumaan tiettynä kellonaikana aina kerran viikossa/kahdessa, mutta me kuultiin että video ajaa saman asian ja katsottiin sitten vaan se.

Elina U.
Lentoaskeleita

No juuri samaa kuulin siellä käyneiltä! Toisaalta se olisi voinut ollakin ihan hyvä, sillä mentiin synnyttämään jostain ihmeen vahtimestarin oven kautta, eli oltaisiin voitu selvittää se sisäänkäynti vähän tarkemmin. :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.