Kotiutumista

Lentoaskeleita

Ensiksi: nyt meillä on netti, nyt meillä on netti! Jee! Tämäkin postaus on roikkunut koneellani odottamassa julkaisua, mutta ilman nettiä blogin kirjoittelu on vähän hankalaa. Nyt luvassa onkin pari jälkijunassa tulevaa postausta.

Onhan tämä tuntunut kieltämättä vähän oudolta, viikata käsimatkatavaroidemme sisältöä suurten lipastojen laatikoihin ja ripustaa muutamat paidat orpoina vaatehuoneiden henkareihin roikkumaan. Voi miten odotankaan vieläkin jossain matkaavaa muuttokuormaamme. Kotiutuminen ei ole tapahtunut mitenkään sormia napsauttamalla ja kotiutumisprosessi on yhä vahvasti kesken. Monissa asioissa kaipaan jo nyt Suomea aivan älyttömästi: ihan jo imurista lähtien, mikä ihmeen aataminaikainen jättiläinen tuo onkaan? Siinä on myös totuttelemista, että en voi vain lähteä tuosta vaan lenkille (onneksi lähellä on mukava pieni ulkoilualue, mutta miten outoa suomalaisesta tuntuukaan, kun joka paikkaan ei ole kävelyteitä) soittaa ystävälle (ai niin aikaero, ai niin mulla ei ole vieläkään paikallista liittymää, koska täkäläiset sim-kortit eivät jostain syystä toimi puhelimessani) ja kauppaankin pitää lähteä koko perheen voimin (vain mieheni on merkattu tämän väliaikaisen ”mopoauton” kuskiksi, joten minä en voi ajaa sillä, ja sitten taas minä haluan olla valitsemassa ruokia kaupasta). Tuntuu myös oudolta, kun koko ajan pitäisi olla varovainen: lukita autonovet parkkipaikalla ja muistaa hälytysjärjestelmät kotiin tullessa. Ei puhettakaan, että täällä lykkäisin lapseni oven eteen ulos nukkumaan itkuhälytin kaverinaan. :D Kaikkeen tottuu ja asiat helpottuvat ja selkeytyvät jatkuvasti, mutta ihan tuosta vaan en ole vielä tähän kaikkeen tottunut.

Kotimme alkaa tuntua kotoisammalta, vaikka olohuone vähän kolkko vielä onkin, ja seinällä outo ”rautakoriste” (se saa muuttaa kyllä vaatehuoneeseen). Ikea-reissu teki tehtävänsä, sillä jo muutamilla pienillä jutuilla koti alkoi tuntua enemmän kodilta, kuten nätillä saippuapumpulla, värikkäillä graaffisilla käsipyyhkeillä, koru/meikkirasialla, tutuilla keittiötarvikkeilla jne. Kuten jo edeltävässä postauksessa kirjoitin, oli peittojen puute ja oudot karvaiset polyesterihuovat asia, jonka halusimme korjata välittömästi! Voi miten tutulta tuntuikaan mennä Ikeaan ja ostaa kätevästi kaikki saman katon alta ja syödä lihapullia, hah. Koskaan milloinkaan en ole arvostanut pehmeitä peittoja ja pussilakanoita yhtä paljon, kuin tuolta reissulta palatessamme. Vain kahdenkymmenen minuutin matkan päässä on tosi mukava outlet-kylä, josta saa myös tarpeen vaatiessa kaikkea mahdollista. Ostin lauantaina pari treenipaitaa, jos vaikka reipastuisin vähän liikkumaankin kun kerran taloyhtiössämme on kuntosali. ;)

Lasten vuoksi pidämme itse koko ajan ns. tsemppivaihteen päällä, joka vaikuttaa omaankin mielialaan tsemppaavasti. Pojalla oli ekat pari päivää vähän tylsää, sillä ajelimme vain hoitamassa asioita, jonotimme lääkärissä (pikkusiskolle kehkeytyi lennon aikana kunnon tulehdus molempiin korviin) ja teimme muutenkin tylsiä juttuja. Vieraassa maassa, uudella kielellä. Koska muuttokuorma uupuu vieläkin, ostimme Ikeasta myös muutamia leluja  ja poika sai itse valita pussilakanat, pyyhkeet omaan vessaansa ja muuta pientä. Vähän jo ehdin murehtia pojan koti-ikävää, mutta torstaina  isin kanssa puistosta palasi innostunut pikkupoika, joka posket punoittaen selitti, että äiti mää sain kaverin ja arvaa mitä mä sanoin sille, sanoin sille let´s go kun me juostiin ja se tajusi mitä mä sanoin! Luulen, että tulen muistamaan tuon hetken tuoman lämpimän kaikki järjestyy tunteen aina. Niin ja tyttäremmehän on ihan jenkki, sillä hän suorastaan paistattelee lapsiystävällisten eteläläisten huomiosta nauttien.

On muuten aika hyvä kokemus, olla ulkomaalainen siis. Vieras, outo kenkienriisuja, jonka kielessä on kummia kirjaimia ja joka ei ole ihan varma miten käyttäytyä kaikissa arkipäivän tilanteissa oikein. Täällä ollaan toki totuttu monenlaisiin kansallisuuksiin (jopa varmaan täällä Rockhillissa), mutta silti esimerkiksi lääkäriajan varaaminen oli todella hankala prosessi. Vaikka meillä onkin vakuutukset, niin ulkomaalaiset vakuutukset olivat monelle klinikalle aivan mahdoton kynnyskysymys. Yhdeltä klinikalta jopa soitettiin hetken päästä ajanvarauksestamme, että sorry but he eivät sittenkään voi ottaa uusia asiakkaita kuin vasta tammikuussa. :D Päädyimme lopulta paikalliselle ensiapuasemalle, mikä yksityisille lääkäriasemille muksujaan roudaamaan tottuneen laittoi kyllä aika nöyräksi. Onneksi mieheni työkaveri löysi nyt jälkikäteen perheklinikan, joka hyväksyy meidät asiakkaikseen. Lapsen sairastuminen on kurjaa missä vaan, varsinkin silloin jos hoidosta joutuu taistelemaan.

Toivottavasti tällä postauksella ei ole ollut liian negatiivinen sävy, sillä kovasti yritin otsikkoon ladata sen, miltä tämä tuntuu: kodin opettelulta, kodin tekemiseltä, prosessin keskellä olemiselta. Luulin hölmönä, että tuskin sentään minä koen kulttuurishokkia, että kun kerran olen avarakatseinen ja plaa plaa plaa. Lauantaina olin niin onnellinen, kun outlet-shoppailureissulla kosmetiikkamyyjällä oli nenäkoru, rockabilly-otsis ja kissarajaukset. Vihdoin jotain särmää, jotain tuttua (okei, vaikka itse en rokkityyliin pukeudukaan, niin silti tuli jotenkin tosi eurooppalainen, tai jopa manselainen olo, hah)! Myyjä jutteli kanssani todella pitkään ja lähdin liikkeestä suu hymyssä, puolet Suomen hintoja edullisempaa Mac-kosmetiikkaa pussissa kantaen. Tajusin, että nyt minä olen niitä, joille kaupan kassan kanssa jutteleminen voi olla ainoa kodin ulkopuolinen sosiaalinen kontakti, ja että miten kaukana olenkaan ystävistäni. Toivottavasti tutustuisimme pian uusiin ihmisiin, eipä tässä tosin auta kotona istuskella ja odottaa, että joku tulisi tutustumaan meihin tänne. Tänään rohkaistuin leikkipuistossa kyselemään yhdeltä toiselta äidiltä lähistön puistotarjontaa, ja hän osoittautui uudeksi naapuriksemme. Edistysaskel.

On täällä paljon kivaakin, älkää käsittäkö väärin. Esimerkiksi tuntemattomien tervehtiminen ja iloiset how you doing-huikkaukset saavat minut aina hyvälle mielelle. Eteläläiset ovat myös aivan mielettömän kohteliaita ja ystävällisiä. Charlotte on myös todella hurmaava kaupunki, enkä malta odottaa, että pääsemme tutustumaan siihen enemmän!

Kuvituksena satunnaisia (jättikokoisia, pahoittelen) puhelinräpsyjä kuluneelta viikolta.

Palataan juttuihin! :)

 

Kommentit

Elina U.
Lentoaskeleita

Ikävä on! <3

Anjuska
Ripaus elämäämme

Joo älä edes muistuta...! Marraskuu, tulisit jo. Ei vaan, nyt nautitte. Tällaisen mahdollisuuden saatte vain kerran elämässänne, ja me muut kyllä odotetaan teitä täällä <3

Mia K.
Voi taivas

No hei ja huhhuh! Älä herttinen välitä vaikka ois negaatiotakin joukossa ;) so what?! Elämä on. Ihan kaikkea ♡ 

Onhan tuo nyt iso mullistus ja kuinka hienosti ootte jo kotiutuneet! Oo ylpee ;)

Anna palaa vaan ja asiat takuulla paranee! Tuntuu nimittäin siltä, ja vahvasti! Ja, sitten lapsiin.. voiko nuo pikkuiset olla jo muka noin isoja :)? Apua :) Joo, nuo lääkäriasiat etc kannattaa katsoo ja kysellä valmiiksi. Itse aikoinani Israeliin muuttaessani tein kaiken yksin ja opin ns tekemällä ja virheiden kautta ;) mutta parissa kk:dessa sitä jo tottuu kuule! 

Missäpäin etelää tää kaupunki nyt sijaitseekaan? En tiiä miks multa on mennyt se ohi... ? 

Ja, ihanaa että netti toimii. Se on iso juttu, sekin :)

 

Nyt kaikkee hyvää ja uskaliaita retkiä :)

☆☆☆

Elina U.
Lentoaskeleita

Niin, kyllä tässä varmasti kaikenlaiset tunteet ovat varmaan ihan "sallittuja" ja tunteiden kirjot ja vuoristoradat kai ihan normaaleja. Jotenkin vain naivisti luulin, että kun pitää mielen avoimena, niin välttyy suuremmilta kulttuurishokeilta. ;) Netti on kyllä todella tervetullut, luulen, että sekin vaikutti mielialaani kun en saanut halutessani yhteyttä kehenkään. Me asumme siis Rockhillissa, pienessä kaupungissa lähellä Charlottea. 

Ja vau, olet asunut Israelissakin? Siellä vasta varmaan kulttuurishokki tuli vielä suurempana vastaan. Kiitos taas aurinkoisesta kommentista! 

skarlett (Ei varmistettu)

Kiva kuulla että teillä asiat pikku hiljaa sujuu. Tsemppiä kotiutumiseen!
P.S. Ihana lukea ensikokemuksiasi uudesta kulttuurista. Monia asioita kaipaan niistä tänne Suomeen :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos! :) Täällä on monia kivoja juttuja kyllä, jotka minäkin voisin ottaa mielelläni mukaan: vaikka auringonpaisteen joulukuussa ja toisten ihmisten välittömän ystävällisen huomioimisen (vaikka huomioidaan toki Suomessakin, niin täällä kaikki ovat jotenkin aivan erityisen ystävällisiä toisilleen). 

Amma
Why you little!!

Apua, mulla ihan kihahti kyyneleet silmiin tuosta leikkipuistoystävästä!!

Kyllä se siitä lähtee, ihan varmasti. <3

Elina U.
Lentoaskeleita

Se oli kyllä tärkeä hetki, varsinkin kun poika on tosi ujo tutustumaan uusiin lapsiin noin muutenkin. Vaikka "ujostusta" onkin paljon ilmassa kun tuolla puistossa mennään, niin tuosta hetkestä sain kovasti uskoa asioiden järjestymiseen. <3 Ja kiitos! <3

Saranda
Tyhjä ajatus

Vitsi oli ihana lukea teidän kuulumisia vaikka onkin kulttuurishokkia ja paljon uuteen tottumista - mutta kelläpä ei olisi:) Herkistyin kunnolla pikkukaverin "lets go":stakin aww <3 Kauniita päiviä sinne!

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi kiitos Saranda, ja kaikkea ihanaa sinnekin! <3

Piipo79

Osaan kyllä samaistua. Yltiösosiaalisena ihmisenä siellä Brasseissa oli kuin vankilassa kun päivisin ei ollut ketään kenelle puhua. Ei edes sitä kaupan tätiä sillä kukaan ei osannu englantia. Pirin sitten puheripulini skypetykseen!

Elina U.
Lentoaskeleita

Vitsit, voin vain kuvitella, kuinka eri tilanne vielä olisi jos kaikki puhuisivat ympärilläni kieltä, jota en ymmärtäisi, eikä yhteistä kieltä olisi. Oli varmaan todella avartava kokemus! Täälläkin on skypelangat ollut kuumana sen jälkeen, kun saatiin vihdoin netti toimimaan. :D

Laura/ Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Jännä juttu tuo koti-ikävä. Mekin vietettiin viime kesäkuu perheen kanssa Berliinissä ja vaikka viihdyttiin ja sopeuduttiin hyvin, niin silti olin tosi yllättynyt, miten monia asioita oli ikävä: juustohöylää, pyykin kuivaamista ulkona, kuivauskaappia keittiössä (siis what, kuivaako ihmiset oikeasti astiat pyyhkeillä?!), salmiakkia ja sitten niitä ystäviä. Itsellä kovin paikka oli luonnollisesti tuo viimeinen ja saman huomasin pojassakin, joka kyseli jatkuvasti parhaan kaverinsa perään - lisäksi meillä kahdella uusien suhteiden luominen leikkipuistoissa oli vähän hankalaa, kun emme puhuneet saksaa. Myös meillä mies oli päivät töissä, ja oli jännä huomata, että ulkomailla "kaksin lapsen kanssa" oikeasti oli "kaksin lapsen kanssa".

Silti lähdettäisiin heti uudestaan. jos vaan päästäisiin. Teillä on varmasti edessä ihan mahtava, kasvattava vuosi &lt;3.

Kao Kao

Voi se on niin jännä se tyhjä tunne mikä iskee, kun koti uusi ja kaikkea pitää hankkia, mistään ei tiedä mitään ja kaikki rakkaat on kaukana. Mut Ikea toimi mullakin alkushokin taittajana vaihtariaikana. En halunnut vaihtarikavereita sinne mukaan, sillä menin sinne vähän nyyhkyttelemään suomi-ikävää (ja ostamaan kunnon sinappia). 

Mut voi mikä ihana kohtaaminen pienellä on ollut puistossa <3 Ja kuntosali kotitalossa kuulostaa luksukselta!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.