Leipomista for dummies, eli maailman paras leipä
Heti ihan alkuun, en voi uskoa että teen jonkin leivonta-aiheisen postauksen, sillä nätisti sanottuna en ole oikein jauhopeukalo (taidonnäyte mm. synttärikakusta täällä, voin laittaa ohjeen jos joku haluaa! 😉 ). Ja otsikolla viittaan siis itseeni. Maailmassa on olemassa kuitenkin yksi resepti, joka ei ole piirakka (niistä tulee yleensä ihan hyviä), ja jolla minäkin kerta toisensa jälkeen ainakin melko varmasti onnistun. Eli ehkä helpoin foccaccia ikinä.
Minulla on kuitenkin ongelma, sillä olen hukannut alkuperäisen, vuosia sitten Elle-lehdestä leikkaamani reseptin. Ohje oli minulla kuitenkin tosi pitkään niin vahvasti mielessä, että osasin pyöräyttää tämän pellillisen foccacciaa ihan ilman ohjettakin. Kokeilin tehdä tätä ihmeleipääni eilen, mutta en saanut aikaan yhtään niin herkullista koostumusta kuin yleensä. Läheltä kuitenkin liippaa, sillä hyvää oli. Jos joku muu epäleipoja haluaa kokeilla, tässä tämä ohje nyt kuitenkin on:
7 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
50g tuoretta hiivaa
1 rkl sokeria
1,5 rkl merisuolaa
1 1/2 kg vehnäjauhoja, tai ehkä vähän vähemmän
2 1/2 dl oliiviöljyä
sormisuolaa
pinnalle esim. rosmariinia, basilikaa, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, mistä ikinä tykkääkin.
Ensin liuotetaan hiiva veteen, minkä jälkeen yhdistetään kuivat aineet keskenään ja lisätään pikku hiljaa vaivaten vesi-hiiva-seokseen. Lorautetaan joukkoon puolet öljystä, ja vaivataan lisää. Taikinan kuuluu olla sellaista ”tahmeaa” ja vähän löysää, älä lisää kaikkia jauhoja jos ei tarvitse. Annetaan kohota liinan alla yli puoli tuntia, minkä jälkeen taikina vaan levitetään pellille, ja annetaan kohota vielä parikymmentä minuuttia. Töki pintaan haarukalla reikiä, lorauta lisää oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Paistetaan 200 asteessa 35 miuuttia.
Jos minä pystyn tekemään tuon, niin sitten siihen pystyy ihan kuka tahansa, lupaan.
Ja sitten täyttämiseen! Tämä leipä on lempparini siksi, että siitä on niin helppo tehdä kaikkia ihania täytettyjä variaatioita. Matkin eilen Linkosuon Milanon leipiä, ja täytin leipäni majoneesikastikkeella, tomaatilla, marinoidulla punasipulilla, salaatilla, aurajuustolla ja kalkkunaleikkeillä. Väittäisin tätä ehkä maailman parhaaksi leiväksi. Toinen superherkullinen yhdistelmä on tomaatti-mozzarella-pesto-täyte.
Eilen leivottu leipä toimitti tänään lohturuuan virkaa. Päätin juuri, että jos tänään ei saa syödä Aura-juustoa suoraan paketista niin sitten ei ehkä milloinkaan. Facebookkilaiset ehkä ymmärtävät. :D
Mutta olen nyt niinkin heittäytyväisellä tuulella, että kuulisin oikein mielelläni muita sellaisia supersimppeleitä ja helppoja leipominen for dummies -reseptejä. Onko teillä jotain suosikkeja, joista olette esim kirjoittaneet blogiinne tai tulee nyt muuten vaan mieleen?