Lumimyrskyn silmässä

Lentoaskeleita

Suomalaiset rakastavat naureskella jutuille, joissa lumeen tottumattomissa maissa kaikki sekoaa kun maahan tippuu lumihiutale. Me pohjolan asukit (itseni mukaanlukien) krapaamme tuulilaseja lumikrapahansikkailla ja tottuneesti harjaamme auton lumesta ja peput penkinlämmittimissä hihittelemmä mielellämme, että miten sitten suu pantaisiin, jos tulisi oikea talvi. Onhan se nyt vähän hassua meidän mielestämme: että jossain suljetaan kouluja jos on edes lumisateen mahdollisuus, pojan preschoolissakaan ei ulkoiltu ollenkaan kahtena päivänä koska oli pakkasta. 

Säätiedotteet ilmoittivat jo alkuviikosta, että perjantaina olisi odotettavissa lunta. Eilen ruokakaupoissa näkyi hamstraajia ja mm. koulut ovat tänään ainakin meidän alueellamme turvallisuussyistä kiinni. Täh? Mutta kuitenkin juttu on niin, että eipäs meidän ole niin paljon syytä hihitellä untuvatakeissamme. Kyse on kuitenkin täällä noin kerran-kaksi vuodessa toistuvasta sääilmiöstä, jonka lyhytkestoisuuden vuoksi kaupungeilta ja ihmisiltä ei löydy millään varoja samankaltaisiin teiden kunnossapitolaitteistoihin tai esimerkiksi talvirenkaisiin noiden muutaman päivän tähden.

Lumimyrsky. Okei no on se silti vähän hassua. ;)

Eilen näin kymmenvuotiaan pojan flipflopeissa ja äitinsä takissa. Voi parkaa, oli ensimmäinen ajatukseni. Kuitenkin tiedän hyvin, kuinka kalliita mm. lasten toppavaatteet ovat, tuskin meidänkään muksuilla olisi P.O.P:ia, Reimaa, Tickettiä tai edes edullisempien merkkien (usein lähes yhtä hyviä) vimpan päälle toppavetimiä kahden vuosittaisen päivän vuoksi. Tuskin mekään panostaisimme goretexiin ja lämpökerroksiin joka vuosi uudelleen noiden muutaman päivän tai edes viikon vuoksi, sillä uudet toppavaatteet lapset joka vuosi tarvitsevat, sillä edellisistä vilkkuvat jo nilkat takuuvarmasti. Mekin varmaan kerrospukeuduttaisiin ja kaavittaisiin ohuesta lumikerroksesta paljain käsin palloja, kuten paikalliset tekevät. Kun tulisi kylmä, mentäisiin vaan sisälle juomaan kaakaota, kuten kaikki muutkin. (No okei ei täällä kyllä missään flipflopeissa silti tarkene ja kestää kylmät kelit kuulemani mukaan ainakin pari kuukautta, että varsinkin välikausivaatteille löytyy ihan oikeasti käyttöä)

Niin ja niistä ruokakaupan hamstraajista: totta kai mekin ajoitimme kauppareissun niin, että meilläkin olisi parin päivän ruoka -ja vesitarpeet jemmassa. Lapsille olisi aika kurja selittää, että syödään nyt näitä kuivaruokia kun ei päästä kauppaan. Eli siellä me "hamstrasimme" muiden mukana ja lähetinpä äsken töihin uskaltautuneelle miehelleni huolestuneen tekstarin, että jos hän voisikin jo tulla kohta kotiin. Lumisateen on luvattu yltyvän iltaa myöden, ja kyllähän varsinkin suomalainen tietää mikä yhdistelmä auraamattomat jäiset kadut ja kesärenkaat ovat (tai vaikka ihan talvirenkaatkin ;). Minkäänlaista talvikunnossapitoa ei nimittäin ole. Mites, onko siellä Suomessa julistettu mitään lumilomaa? (heh heh, okei nyt lopetan)

Kommentit

Merenwen
Destination Maryland

"pojan preschoolissakaan ei ulkoiltu ollenkaan kahtena päivänä koska oli pakkasta. "

Juttelin tänään äitini kanssa Skypessa ja hän kertoi nähneensä uutisissa pätkän kun toimittaja käväisi päiväkodissa pakkasilla. Lapset olivat ulkoilemassa ja pakkasta oli -21. Toimittaja kyseli lapsilta tuleeko tällaisessa säässä kylmä. Tomera pikkupoika selosti toimittajalle kaiken mitä hänellä oli päällään vaatetta ja kun toimittaja kysäisi "mutta eikö näillä pakkasilla kuitenkin tule kylmä", poika vastasi "No ei tuu kun osaa pukeutua. Onks sulla kylmä?" :"DDDDDD

Ja mitä lumessa ajamiseen tulee, mua ei huolestuta miehen töihin meno myrskyssä sen töistä lainatun nelivedon tai miehen hyvien ajotaitojen takia vaan sen takia kun ei kaikki MUUT osaa ajaa. Eilenkin mies selosti mulle kuinka monta meni typerien virheiden takia ojaan sen työmatkan aikana. Kun ei täällä opeteta autokoulussa talviajamista. Ei ainakaan niin kun meillä Suomessa. Meidän kun on pakko osata. Täällä on ihmetelty mun kertomuksia siitä kuinka itse olen autokoulussa mennyt ajoradalle koko päiväksi ja me ollaan ajettu saippuaradalla auton hallintaa täydessä vauhdissa :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Hahahaha ihan mahtava vastaus nassikalla! :D <3 Käveltiin tänään lähikauppaan, joka ihme kyllä oli auki, kaikki muut liikkeet oli suljettu. Ikinä en ole ollut täällä niin hiljaisessa kaupassa! :D

Sepäs se yleensäkin liikenteessä, kun se ei riitä, että itse on varovainen, kun sittenl löytyy aina niitä, jotka eivät huomioi muita tai luottavat liikaa omiin "taitoihinsa". Ollaan kyllä aika onnekkaita meidän autokoulujen kanssa! 

Torey
Näissä neliöissä

Mulla on sukulaisia Englannissa ja siellähän lumi sekottaa kaiken kanssa. Mutta kun tosiaan ei ole ihan samanlaista varustelua kun meillä täällä Suomessa! Eikä ihme, koska kun olin siellä kerran joulukuussa, niin lampaat laidunsi vihreillä niityillä ja taisi jossain kukkia tulppaanitkin. Ei siinä paljoa tarvittu untuvatakkia! :D 

Elina U.
Lentoaskeleita

No juurikin niin, kun jos se talvi kestää vain minimaalisen osan vuodesta, niin eipä sen vuoksi siihen varmastikaan paljoa varustauduta. En usko, että mekään satsattaisiin kalliisiin toppavaatteisiin, jos niille olisi niin vähän aikaa vain käyttöä. Täälläkin oltiin vielä kuukausi sitten hellelukemissa (Suomen), mutta nyt maassa on ohut lumikerros, josta sai tehtyä lumipallojakin -jihuu! :D

chaura
Misplaced

Multa kysyttiin etelä-Englannissa työhaastattelussa että pääsenkö töihin jos tulee lunta, enkä oikein ensin ymmärtänyt kysymystä. Kun sitten totesin pääseväni töihin ihan kelissä kuin kelissä, niin sain lupautua vielä paikkaamaan muitakin vapaapäivänäni, jos sattuu tulemaan lunta ja joku ei pääsekään duuniin - ilmeisesti se on aika tavallista. Sain pomoilta lempinimen weatherproof :D Myös mun passissa olleet lumihiutaleet ja eläimet aiheuttivat ansaittua ihastusta. Go Finland!

Nurmet oli kyllä vihreinä ympäri vuoden. Mutta ainakin rannikolla oltiin nollan kieppeillä ja vähän päälle pitkäänkin alkuvuodesta, olipa parina aamuna kuuraakin autojen päällä ja nurmikolla :D ihan hyvin pärjättiin sellasilla Suomen syksyyn sopivilla vaatteilla.

sim (Ei varmistettu) https://australiaan.wordpress.com/

Vuosia sitten Bostonissa asuneena tuli eteen sama ilmiö jolle teki mieli vähän hymähdellä - aina kun tuli lunta niin heti oli "Snow Emergency" päällä, koulut suljettuna yms. Suomalaisittain siis normikamaa.

Vai oliko? Ensinnäkin, kuten totesit, sankka lumisade on suuressa osassa USA:ta harvinaiseksi luokiteltava ilmiö. Toisekseen, silloin kun sitä lunta siellä tulee niin sitä voi tulla metrinkin verran päivässä - Suomessa ei sellaisia määriä tule ikinä niin nopeasti, ja veikkaanpa että Suomi olisi vastaavan myräkän edessä ihan yhtä pulassa.

Nykyisessä asuinpaikassa sitä vuorostaan tekisi mieli naureskella että miten Suomessa voidaan jostain +25C:n lämpötiloista puhua "helleaaltona".. :)

Ps. Pohjoisempana USA:ssa, esim. Suurten Järvien ympäristössä, talveen osataan varauta ja se hallita ihan yhtä hyvin kuin Suomessa. Ilmiön yleisyys sujuvoittaa.

Elina U.
Lentoaskeleita

No siis juuri niin! Eipä tänään esimerkiksi tuonne auraamattomille jäisille teille olisi todellakaan tehnyt mieli lähteä niiden muutamien hurjastelijioden joukkoon. Niin ja ei me suomalaiset olla kuitenkaan ainoita kaulahuiviinsa naureskelijoita, niin ne maan pohjoisosien asukitkin hymähtelevät näitä lumipäivien varotoimenpiteitä. 

Voin vain kuvitella, kuinka Suomen "helteet" eivät tunnu sinulle enää helteiltä! :D Oikein odotan kokevani nämä etelän helteet, että ovatko ne tosiaan sellaisia kuin puhutaan (tai no en tiedä odotanko sitten enää, jos ne todella ovat varoittelujen tasoisia ;).

iidami
Bambino

Englannista terveiset, ja täällä menee kyllä kaikki ihan sekaisin jos tulee lunta :D Koulut kiinni, junat ei kulje jne. Me asutaan kaakkoisrannikolla, ja täällä ei kyllä tänä vuonna ole tullut hiutaleen hiutaletta, mutta kyllä viime viikkoina kun on ollut kylmää (=öisin -1'C), on töissä käsketty kaikkia ottamaan läppärit kotiin mukaan että voi sieltä tehdä sitten töitä jos ei lumen tai jään takia pääsekään raahautumaan työpaikalle :D

Elina U.
Lentoaskeleita

No mutta onhan kaikki tuollaiset toimenpiteet nyt suomalaisen korviin vain aika koomisia, vaikka ihan ymmärrettäviä ovatkin! Esimerkiksi hyvin vaikeaa kuvitella Suomessa tilannetta, jossa pomo huolehtisi työntekijöiden ottavan läppärit kotiin lumisateen varalta. :D 

leya
leyalife

Terkut vaan Irlannista myös, samaa kamaa täällä. Muistan ekan talven ku olin täällä, vuosi oli 2009 ja yhtenä päivänä alkoi tulla lunta lounadtauolla. Kolmeen mennessä oli pomo käynyt kaikkien meidän kauempana asuvien juttusilla  (itse asuin noin 20 kilsan päässä) ja kehottamassa lähtemään kotiin. Keräsin kamat ja hymähtelin et no kelpaa mulle iltapäivä vapaaksi. Vähänpä tiesin, istuin melkein viisi tu tia ruuhkassa kun liikenne ei kulkenut! Ja siis 15km tosta matkasta oli motaria... siitä viisastuneena seuraavan kerran odottelin kiltisti töissä rästihommia tehden seiskaan asti ja pääsin kotiin normaalisti puolessa tunnissa :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.