Muutama hämmentynyt sana odottajan ruokavaliosta

Lentoaskeleita

Tästä aiheesta on kirjoitettu jo varmasti monen monta juttua, mutta kannanpa minäkin hämmentyneen korteni kekoon. Eli raskausajan ruokailu pitkine kieltolistoineen, jotka tuntuvat vaihtelevan neuvoloittain. Esimerkiksi niinkin viattomalta ja terveelliseltä kuulostava juoma kuin vihreä tee on kielletty eräässä neuvolalappusessa jonka sain, kun taas turkulaisen kaverini neuvolalistassa oli laitettu rooibos-tee banniin. Esikoistamme odottaessani minua kehotettiin välttämään kaikkia pehmeämpiä juustoja, olivat ne pastöroituja tai ei (arvatkaa nakersiko se tällaisen juustosyöpön mieltä), kun taas nyt linja tuntuu olevan lähteestä riippuen rennompi: kaikkia kotimaisia juustoja voi syödä hyvillä mielin, kunhan tarkistaa paketista sen pastöroitu-merkinnän. 

Siinä se paha missä mainitaan

Olin poikaamme odottaessani ihan rehellisesti sanottuna hysteerinen kaiken ruokaan liittyvän kanssa. Kaveripiirissäni kiertää eräs hyvin hormonihuuruinen urbaanilegenda allekirjoittaneesta, jonka mukaan olin rouskuttanut tyytyväisenä porkkanoita toisensa perään, kunnes vilkaisin pussia, jossa luki tuomio: "sisältää runsaasti a-vitamiinia". Tarinan mukaan olin sylkäissyt porkkananpalat suustani ja mennyt itkien sanomaan miehelleni, että nyt meidän tarvitsee lähteä ensiapuun, sillä söin neljä porkkanaa ja vauvalla on ehkä a-vitamiinimyrkytys. En tässä paljasta, pitääkö tarina paikkansa, mutta muunmuassa mieheni kuuluu sen innokkaisiin kertojiin.

(samat tarinankertojat väittävät, että olisin googlannut "Makuunin irtokarkkikauhat +bakteerit")

Ei tarvitse siis erikseen mainita, että kolme vuotta sitten noudatin listoja orjallisesti, eikä niissä ollut mielestäni pienintäkään pelivaraa. Nyt olen suhtautunut syömisiini huomattavasti rennommin, tai paremmin sanoen maalaisjärjellä, mikä on tehnyt ihan hyvää mielenterveydelleni. Okei, oli nytkin yksi keissi, jolloin söin vahingossa parmankinkkua (huom. kuumaksi kuumennettua), mutta Lily-kollegat listivät onneksi orastavan paniikkini heti ja neuvoivat vain jättämään jatkossa ne parmankinkut syömättä. 

Mutta takaisin vihreään teehen. Ihana neuvolantätini otti oikein asiakseen selvittää, että miksi se vihreä tee on kieltolistalla. Sain neuvolakäynnin jälkeen puhelun, jossa hän kertoi ottaneensa yhteyttä THL:lään ja selvittäneensä, että vihreää, mustaa ja valkoista teetä voi juoda hyvillä mielin ja jopa sitä rooibosta, mutta terveysvaikutteiset yrttijuomat on syytä jättää väliin. (ihan tosi juttu, hän otti kysymykseni oikein asiakseen <3 ) Nyt voin siis juoda iltateeni ilman huonoa omatuntoa! Juustojakin olen syönyt surutta, kunhan vain tarkistan ensin, että ne ovat pastöroituja tai ruuanlaitossa muuten kuumennettuja. Ehdin hiukan huolestua kuultuani, että majoneesi on myös ehkä kiellettyjen listalla, sillä olen syönyt sitä aika monessa paikassa tietämättäni riskistä. Kuulemma raakakaan kananmuna ei kuitenkaan ole kielletty, kunhan vain on varma, että majoneesipohjainen tuote on säilytetty oikein, eikä esimerkiksi pidetty pitkään lämpimässä.  Lakujakin olen syönyt ihan hyvällä omatunnolla, sillä verenpaineeni huitelee niin matalalla, ettei ole ollenkaan haitaksi, jos se sieltä vähän nousisi. 

Hitsit, että tällainen maalaisjärkisyys tuntuukin hyvältä kaiken skitsoilun jälkeen. Olen kyllä yhä erityistä tarkempi mm. keittiöhygieniasta, tuotteiden oikeasta säilytyksestä ja jätän kaikki vakuumipakatut jutut ja raa`at lihat/ kalat kauppaan sekä muuta sellaista, mutta en enää menetä yöuniani yhden teekupillisen jälkeen. Sushia olen tilannut mieheltäni sitten synnärille. 

Tämä asia taitaa olla sellainen, että tulkintoja näistä listoista on yhtä monta kuin odottajiakin ja niihin suhtaudutaan hyvin eri tavoin. Olisikin tosi mielenkiintoista kuulla, kuinka tarkkaan olette seuranneet noita suosituslistoja? 

Kommentit

Amma
Why you little!!

Mä en koskaan saanut mitään kieltolistaa, en syö graavattua kalaa tai maksaa muutenkaan ja juustoja vetelin aivan yhtä hyvällä ruokahalulla kuin aiemminkin. Salmiakkia koitin välttää suuria määriä, mutta söin kyllä vähän, koska teki mieli. Ainoa paha, josta jouduin kieltäytymään oli alkoholi (pl. muutama suullinen viiniä), noin niinkun normaaliin ruokavaliooni nähden.

Elina U.
Lentoaskeleita

Oho, ai jopa sekin vaihtelee kaupungeittain, että jaetaanko niitä listoja ylipäätään? No eipä ole kumma, jos odottajat tuntevat hämmennystä suosituksista. Olisko valtakunnalliset yhteneväiset maalaisjärjellä kyhätyt suositukset kenties mitään, hoi neuvolajärjestelmä? :D

Papris
Odotusta ja opiskelua

Aika sama meininki itsellä. Alkoholi on oikeastaan ainut täysin pois jäänyt, tupakkaa en polta muutoinkaan. Viime raskaudessa välttelin raakaa kalaa, tässä raskaudessa olen kerran erehtynyt syömään sushia jossa oli lohta.. 

Mutta olenhan muutenkin jo täysin rappiolla ja kaikkien terveydenhoitoammattilaisten pahin painajainen, koska juon aina anoppilassa heidän tilansa raakamaitoa. Siinä olen luottanut maalaisjärkeen (kirjaimellisesti, ehheh) ja anoppini viiden lapsen äitinä on sanonut, että ainakaan hänen ollessaan raskaana viimeksi 15 vuotta sitten ei maalaispitäjän neuvolassa todellakaan kielletty oman tilan maidon juomista. 

Tunnustettakoon tässä nyt samaan syssyyn että olen ottanut myös pari kertaa buranaa alkuraskaudessa, kun kolmen päivän migreeni ei panadolilla katkennut. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Hahah Papris, anna tulla vaan, tunnustetaan nyt yhdessä näitä syntejä! :D Voin vaikka kertoa, että mun lakritsihimot eivät pysy todellakaan missään suositusgrammojen sisässä... 

Voi tuo migreeni on aivan hirveä, mulla ei ole vielä iskenyt kertaakaan kunnolla päälle tässä odotusaikana *kop kop*, mutta jos se ei monen päivänkään jälkeen katkea millään, niin siinä on varmasti keinot vähissä. :(

Elina U.
Lentoaskeleita

Niin toi on kyllä jännä, että jos lähtisi vaikka Keniaan meidän neuvolan suosituslistan kanssa, niin sitä kyllä luulisi, ettei sen mukaan siellä voisi syntyä ainuttakaan tervettä beibiä- puhumattakaan siitä, että laittaisi siellä jotain ruokaa suuhunsa. :D (tai no onhan siellä aivan eri bakteerikanta sekä myös ne lapsikuolleisuusluvut, mutta silti)

Oi maalaisjärki, miksi et tullut luokseni jo aiemmin.

I love mondays

Ne ruokasuositukset on todella hämmentäviä! Vaihtelevat neuvolan mukaan ja vielä joka maassa puhutaan ihan ristiin! Ruotsissa kuulemma on kielletty vain mäti jos kylmäketju on katkennut, Ranskassa raakaliha.. Mä noudatin näitä neuvoja pääosin. Söin surutta esim. sushia, mutta jätin lohinigirit muille kun kaikkien ravintoloiden tasosta ei voi olla varma. Söin parmankinkkua italiassa ja tarkistin aina että graavikala on varmasti tuoretta. Juustoja kohtuudella ja jätin kuoren syömättä Viini maistui koko raskauden ajan siltä kun olisi pilaantunut (olisi ollut välillä kiva esim skoolata  tilkalla) mutta shampanjalla ei ollut ällö vaikutusta ;) Tervejärki onki varmaan paras tapa suhtautua näihin suosituksiin!

Elina U.
Lentoaskeleita

Tuo shampanjakohta toi täällä hymyn huulille! :) Mä olen kerran himoinnut punaviiniä, mutta nuuhkaistuani ystäväni lasia totesin, ettei tällaisen raskaana olevan superhajuaistin kanssa voi mitään viinejä edes suullista maistaa nyt. Pilaantunut on just hyvä sana kuvaamaan sitä tuoksua tällä hetkellä. Täytyykin katsoa, jos sitä vaikka joulupöydässä skoolaisi tilkalla shampanjaa, jos sillä ei kerran ole samaa vaikutusta. :D

Oho, on kyllä melkoisia nuo maakohtaiset erot ja vielä näinkin lähellä kuin ihan naapurissa! 

CougarWoman
CougarWoman

Komppaan tässä Emmiä; jos itselle sattuisi tilanne niin kutsutusti päälle, niin varmaan seuraisin ihan samaa maalaisjärkeä! Ja vahvemmin jopa: uskoisin että "hysteerinen" ruokavalion muutos ja siitä tiettyjen osien pois jättäminen (ja sen myötä tiettyjen hyvien bakteerienkin?) saattaa jopa vaikuttaa siihen, miten yliherkkä lapsesta tulee?

Paino sanalla "uskoisin", sillä vedän ihan pelkällä mutu-tuntumalla. Mutta kyllähän sekin jotain sanoo, että jos maakohtaiset (ihan länsimaiden sisäisetkin) neuvotkaan eivät ole kaikkialla samoja, niin universaaleja totuuksia eivät Suomen neuvolasuositukset ainakaan ole. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo eivät varmastikaan ole mitään ainoita oikeita universaaleja totuuksia. :D Voi olla, että me täällä tyytyväisenä mussutetaan jotain, joka on muualla ehdoton no-no. Tuohon en osaa tällä humanistin anatomiatuntemuksellani sanoa oikein mitään, että voiko ns. hyvät bakteerit läpäistä istukan ja siirtyä sen kautta vauvaan, mutta sitähän on ihan oikeasti tutkittu, että jos vauvalle järjestää liian steriilin elinympäristön, niin sillä voi olla vaikutusta tulevaan yliherkkyyteen. Eli siinä ainakin seuraava maalaisjärkivaihe. ;)

Elina U.
Lentoaskeleita

Ai jopa makuja? Mäkin olen muuten tuon kuullut jostain, että lapsen olisi jo vatsassa hyvä tottua erilaisiin ruokiin. Tämäpä vaikuttaa lupaavalta kun kurkistaa alkuraskauteni ruokavalioon. :D

Papris
Odotusta ja opiskelua

Joo meijän paikallislehdessä oli just jostain jenkkitutkimuksesta, jossa äidit oli raskausaikana syöny valkosipulikapseleita ja niiden vauvat joi hyvillä mielin valkosipulilla maustettua äidinmaitoa :D Verrokkivauvat ei valkosipulimaitoa huolineet ollenkaan.

Elina U.
Lentoaskeleita

Ohoh! :D

honeychile

Mä symppaan jostain syystä tota porkkanatarinaa ihan täysillä :D terv. nimim. mustat pilkut kynsien alla ei ollutkaan melanooma vaan uudet juoksukengät

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi miten hyvin ymmärränkään! :D (ja onpa muuten aika helpottavaa kuulla, että myös lääkärit voivat sortua "luulosairauteen")

honeychile

Joo siis opiskeluaikoina olin jo sitä mieltä et luulosairauteen pitäisi tehdä joku alaluokitus lääketieteen opiskelijoita varten... :D

Suurin osa kieltolistan jutuista oli sellaisia, etten koskisi niihin muutenkaan edes pitkällä tikulla, joten en sen suuremmin miettinyt asiaa. Toisessa raskaudessa en edes lukenut listoja, vaikka ne todennäköisesti oli neljässä vuodessa muuttuneet vaikka mihin suuntaan... 

Elina U.
Lentoaskeleita

No mutta sähän olitkin sitten onnekas, jos listalla ei ollut mitään, mitä muutenkaan söisit! :) Itselläni on nimittäin kaikki "herkkuni" siellä kiellettyjen listassa, sillä mun viikonloppu alkaa usein juustotiskiltä, rakastan mm. erilaisia homejuustoja, graavikalaa, sushia, lakua, parmankinkkua, katkarapuja ym. ja on sitä punaviiniäkin joskus kiva juoda. :D

Nina Enroth

Hehe, mä olen kuullut typystä, joka söi pelkkää riisiä ja joi cokista, kun vältteli kaikkea mahdollista. Sitä en tiedä, miten kolajuoma oli muka sallittua. Aikamoista.

Itse vedin aika rennolla otteella. Kuten tässä moni muukin kommentoinut on tehnyt. Eli välttelin pahimpia juttuja mutta söin melkein kaikkea ja välillä vähän viiniäkin join. Olin jopa viininmaistelussa, firman pikkujouluissa :D Ihan kelpo vauva tuli.

honeychile

Se on ehkä vähän sama kuin kuulin (ehkä, toivottavasti) urbaanin legendan äidistä, jolla lapsen allergiaoireiden tarkkailu oli lähtenyt vähän lapasesta ja lapsi pystyi syömään enää vettä ja ananasta... 

Nina Enroth

Vesi nesteyttää, ananas poistaa nestettä = balanssi? :D Apua!

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi ei! No toivotaan, että olisi urbaanilegenda. Paitsi olen kyllä ymmärtänyt, että joillain voi oikeasti loppua kaikki keinot/ruuat kesken lapsen allergioiden kanssa, jos vaikuttaa siltä, että kaikesta tulee oireita. :/ Aika metka yhdistelmä silti.

Elina U.
Lentoaskeleita

O-ou! :D Sen kyllä ymmärrän, että pahoinvoinnissa voi olla joku ainoa järjetön sisälläpysyvä yhdistelmä (nimim. ampparimehujäätä ja piimää pari viikkoa), mutta että ihan "varjelumielellä" hän ajatteli pysyä kolajuomassa ja riisissä? :D 

Tove Janssonin tytär

Itse en ole hysterisoinut listan kanssa, mutta toisaalta en söisi sillä olevista suurinta osaa muutenkaan kun olen vegaani. Kahvia, alkoholia ja tupakkaa olen ällönnyt koko raskauden. Nyt yli puolivälin jälkeen juonut toisinaan kupin teetä. Kouvolan Lakritsaa on tehnyt mieli ja mennyt välillä yli suositusten. Veikkaan johtuvan alhaisesta verenpaineesta. Mun kroppa on kyllä kertonut tasan tarkkaan mitä se milloinkin tarvitsee ja oon luottanut siihen. Paitsi silloin kun se halus kolmena päivänä putkeen Missä X -karkkeja.

Elina U.
Lentoaskeleita

OI KOUVOLAN LAKRITSI! <3<3<3

(arvaapa, iskikö täällä kauhe himo niihin! jos kouvolan laku olisi kiinnostunut blogiyhteistyöstä, niin voisin vaikka päivittäin mainostaa heitä täällä jos saisin lakritsilähetyksiä kotiin)

Mutta joo, sanotaanko vaikka, että nuo lakritsin surullisenpienet grammamääräsuositukset eivät kyllä tasan ole pitänyt täälläkään. Tuosta kouvolankin lakusta se 40g tarkoittaisi varmaan kolmea lakupalaa? Kuten sinä, niin minäkin olen vedonnut tuohon alhaiseen verenpaineeseen ja siihen, että kyllä se kroppa kertoo, mitä haluaa. Jälkimmäiseen uskon ihan aikuisten oikeasti, sillä himoitsin monta viikkoa punajuurta ja laitoinkin sitä ties minkä ruuan joukkoon. Neuvolassa selvisikin hiukan tipahtanut hemoglobiini- eli kroppa pyysi lisää rautaa. 

Tove Janssonin tytär

Heh, sori kun muistutin. Mut on se vaan niin törkeen hyvää. Ja se koostumus on jotain ihan eri maata kun muut. Meinaa kyllä käydä kalpaten kun lähikauppana on Stockkan Herkku näin raskausaikana. Veikkaan että Siwa pitäis mut paremmin ruodussa.

Torey
Näissä neliöissä

Parasta oli kun mun yksi ystävä sai vatsansa toimimaan raskausaikana pelkästään syömällä lakritsia. :D

Enpä ole itsekään sitä kylläkään vältellyt. Laivalta sai ihanan pehmosta lakritsia ison pussin. :P

Elina U.
Lentoaskeleita

Oi toi Stockan Herkku lähikauppana on paha, nimittäin se oli omakin lähikauppani viime raskaudessa! :D Nyt kun lähikauppana on super niukasti varusteltu pikkukaupungin Siwa, niin se tosiaan pitää paremmin ruodussa, nyyh...

kirsikkainen

Eka raskaus meni Meksikossa täysin pimennossa neuvolatätien suosituksista. Toki nyt ihan sillä maalaisjärjellä ymmärsin, että todennäköisimpiä bakteeripesäkkeitä tuli välttää. Jatkoin tacojen syöntiä kadulla eikä sen puoleen kaupastakaan ostaessa tiennyt kuinka tuotteita on säilötty..
Toisessa raskaudessa menin kaikkea kohtuudella -periaatteella. Sehän tuossa teessäkin muuten on; jos juo litratolkulla jotain puhdistavia terveysvaikutteisia niin voivat koitua haitaksi, mutta kupposella ei merkitystä. Ellei kyse ole ihan joidenkin voodootyyppien "rauhaa antavasta" yrttiteestä, jolla tosiaan uinuu vuorokauden (kokemusta on, ei onneksi raskaana ollessa)

Elina U.
Lentoaskeleita

Ai sellainenkin tapa voi olla jossain päin, että ei anneta mitään suosituksia? On muuten tosi mielenkiintoisia nämä erot! Oliko muuten odottaessa joitain muita eroja, joita kohtasit kun vertaat raskausaikaasi Meksikossa ja Suomessa? Sen muistankin lukeneeni blogistasi, että seksi taisi olla no-no-listalla! :D Olisin varmasti tehnyt kuten sinä ruokailujen suhteen, sillä onhan noin pitkässä oleskelussa elimistö muutenkin ehtinyt tottumaan maan bakteerikantaan, eikä siellä voi mitenkään olla niin tarkkana kuin täällä. 

kirsikkainen

Hihii tuo seksi oli tosiaan anoppini ehdoton listasuosikki, mihin ikinä nyt sitten perustuikaan. Meksikossa raskauden seuranta oli hyvin paljon tarkempaa kuin Suomessa ja lisäksi vastaanotot aina lääkärillä. Useimmiten vielä koko ajan se saman lekuri, joka sitten on mukana myös synnytyksesssä. Kieltolistan sijaan tuli ehdoton lista vitamiineista, foolihaposta ja raudasta.Toki siellä seuranta riippuu myös perheen rahatilanteesta, vakuutuksesta, lääkäristä, asuinpaikasta jne, mutta aika hyvin on onneksi turvattu siellä varattomillekin raskauden ja pienten lasten hoito. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Mielenkiintoista tuo käytäntö useista lääkärikäynneistä, kun meillä on tosiaan ne kaksi lääkärikäyntiä täällä. Oikeastaan tosi kivakin käytäntö varmasti, että tuttu lääkäri on sitten mukana synnytyksessä, tuo varmasti turvallisuudentunnetta synnytystilanteeseen. Ja voi miten kiva kuulla, että myös niille vähävaraisimmillekin on turvattu mahdollisuus raskaus- ja pikkulapsiajan hoitoon!

Torey
Näissä neliöissä

Esikoisen aikana olin tarkempi ja silloin listassa oli myös tuo vihreätee. Nyt taasen se oli sallittu mutta rooibos ei. :D

Juustoja mussutan, enkä aina edes ole tarkastanut vaan luottanut suomalaiseen. Muutenkin on rennompi olo vaikka joitain erikoisempia listasta tarkistelenkin. 

Sushin syönnin tosin päätin lykätä kevääseen ja samoin skippaan graavilohen jouluna, vaikka se suurta herkkua onkin. Raa'at ruoat voi olla ruokamyrkytysriski ja muuta vastaavaa ilman raskauttakin, enkä tasan tahdo sellaisia raskaana. :D

Elina U.
Lentoaskeleita

On kyllä jännää tämä teehomma! :D Mutta ainakin nyt THL:län mukaan niitä molempia saa juoda. Suomalaiseen onkin hyvä luottaa juustoissa, sillä isojen juustotalojen valikoimista on melkein jopa vaikea löytää pastöroimattomia tuotteita. Seuraavana jouluna mekin sitten saadaan herkutella sillä graavilohella. :)

Torey
Näissä neliöissä

Joo!

Tä on nyt mun kolmas raskaus ja serkku jo sanokin, että miten saadaankin aina raskausaika osumaan jouluun. :D Tosin 9 kuukauden aikana on aika iso todennäköisyys siihen, että joulu on jossain välissä. :D

hysteerikko (Ei varmistettu)

Täällä ilmoittautuu hysteerinen ensiodottaja :D Tullut googlattua tuo samainen "irtokarkkikauha + bakteerit" :D ja muun muassa "listeria ja toksoplasma hengitysilman kautta" ja suunnilleen miljoona muuta vastaavaa... että vähän käsistähän tää lähti, jospa joskus toista odottaessa (?) ois vähän rauhallisempi ;)

Mua silti ärsyttää lähipiirin huvittuneet kyselyt siitä, että "aiotko sit lapsenkin kans olla aivan ylitarkka et mitä syöt ja se syö" jne.. Kun eivät tajua, että tietyt pöpöt on vaarallisia nimenomaan tässä äidiltä sikiölle -vaiheessa, eikä sit enää ollenkaan kun synnytys on ohi. Ja samoin eroa siinä, mikä ei oo ihan parasta mahdollista ravintoa sikiölle, mut missä ei oo kuolettavien infektioiden riskiä, ei tunnuta tajuavan..

Minusta tässä asiassa jokainen toimii tyylillään, ja vaikka ite oon menny ihan ääripäähän, niin toisaalta ei oo mielestäni kuitenkaa huono ajatus miettiä siltä kannalta, että mitkä on ennen ollu ruokailutavat.. esim. jos on ikänsä syöny medium-pihvejä ja ollu pesemättä tosi tarkkaan vihannekset ym, niin suuremmalla todennäköisyydellähä sitä on toksoplasman sairastanut jo jossain vaiheessa, kuin semmone joka syö kaiken aina kypsänä ja hinkkaa viimeseen asti multia pois :D ja siinähän vain ensi-infektio raskauden aikana on sikiölle vaarallinen. Listerian suhteen toki eri juttu, mut sen saaminenhan on ainaki tilastollisesti vielä harvinaisempaa kuin tokson.

Ihana kun joku kirjoittaa tästä aiheesta :D
t. lukija rv 38+1 &lt;3

Elina U.
Lentoaskeleita

Ei ole totta! :D Mun oli pakko lukea kommenttisi alku ääneen miehellenikin, nimittäin olen elänyt siinä uskossa, ettei kellekään muulle tulisi mieleen googlata irtokarkkikauhojen bakteereista! Jes, kuule ymmärrän niin hyvin. Tai siis muistan tuon tunteen, nyt olen jättänyt kaikki googlailut mielenterveyteni kannalta vähemmälle ja kysyn suoraan neuvolasta tai kavereilta noista askarruttavista asioista (vauva.fi ym. on ainakin viimeinen paikka, jonka "asiantuntijoita" kannattaa uskoa jotain vanhoja keskusteluja selatessa). Symppaan siis hyvin paljon hysteriaasi. Tuo on muuten varmasti totta, että senkin täytyy vaikuttaa, kuinka on ennen syönyt. Esimerkiksi etelämmässä Euroopassa suurin osa on jo tainnut tuon toksoplasmoosin sairastaa, joten nyt ei tarvitse niin paljoa enää stressata. On varmasti hyvä olla varovainen, ehkä se kuuluisa kultainen keskitie on tässäkin hommassa  ihan hyvä vaihtoehto. :) Nyt toisella kierroksella on kyllä henkisesti helpompaa, kun ei tule stressattua ihan niin paljon jokaista suupalaa.

Voi hitsi, siellä onkin jo jännät viikot meneillään! Oikein leppoisaa loppuodotusaikaa ja tsemppiä synnytykseen, pian saatkin jo herkutella kaikkea ilman neuvolan kieltolistojen tihrustamista! <3

hysteerikko (Ei varmistettu)

Mäki luin miehelleni ääneen tuon sinun kirjoituksen bakteereista ja irtokarkkikauhoista :D siltäki kuullu muutaman kommentin näistä mun panikoinneista, niin kiva kertoa että on muitaki kaltaisia :D

kiitos kovasti tsempeistä, pikku hiljaa täällä synnytystä odotellaan :) &lt;3 ja oikein hyvää loppuraskautta sullekin!!

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos paljon! :) Ja voin varoittaa, että esim. nämä irtokarkkikauhojen bakteerien googlaamiset eivät välttämättä unohdu lähipiiriltä kovin helposti... ;)

hankriste (Ei varmistettu)

mä järkytin esikoista odottaessani kaikkia heittämällä listat nurkkaan siinä vaiheessa kun iskä oli graavannut siian ku mentiin sunnuntaikylään. Samoin meni kohtuudella tilamaitoa, salmiakkia ja kahvia. Rooibosteetäkin taisin juoda pari kertaa.. Mutta jonkun muun kun kotitilan maitoa en välttämättä olisi uskaltanut juoda, äitini on nimittäin lähes neuroottinen lehmien puhtauden ja hygienian kanssa :D jotenkin tuntui turhalta kieltäytyä kaikesta, josta ei ennenkään ole saanut minkäänlaisia oireita.

Ja niin, ton lakristin vaikutus verenpaineeseen ei oo se pääsyy siihen miks se on sillä listalla vaan lakritsijuuren sisältämä glykyrritsiini joka on kai suurissa määrin haitallista sikiölle.

Elina U.
Lentoaskeleita

O ou, täytyykin hiukan ottaa selvää tuosta glykyrritsiinista, olen nimittäin luullut, että se verenpaine on ainoa huolenaihe lakun suhteen. Mikähän siinä rooibos-teessä mahtaa olla syynä, edes kieltolistalle joutumisen suhteen? (paitsi neuvolantätini kyllä vapautti sen nyt pannasta). Ihan hyvin tuntuu kyllä porukka pärjäävän ilman niitä listojakin näköjään! :) Osa on taidettu laittaa sinne toki ihan syystä, mutta juurikin jotkut kieltokohdat, kuten tuo vihreä tee ja rooibos taitavat olla ihan vaan "varmuuden vuoksi" joku lisännyt jonnekin. :D

Vau mikä vauva!

Mua ärsyttää just se, että kieltolistalla on ympäripyöreesti sanottu että "saattaa olla haitallista" tms. No öö miten, aika leveesti mahtuu kaikenlaista tollaseen ilmasuun. Siis tottakai ymmärrän ettei jokaisesta "tästä ehkä mahdollisesti voi aiheutua jotain"-aineesta voi kirjottaa mitän esitelmää ja varotella kaikista äärimmäisen harvinaisista jutuista, mut vähän vois avata että mikä siinä on se pointti.

Ja tosta lakusta/salmiakista on jossain painotettu että voi lisätä turvotusta ja kohottaa verenpainetta, jossain että voi lisätä ennenaikaisuuden riskiä, jossain että voi vaikuttaa kognitiiviseen kehitykseen, koska ilmeisesti stressihormonit ei muuten siirry sikiöön helposti, mut se glykyrritsiini jotenkin edesauttaa niiden siirtymistä ja se voi sit haitata aivoja. Että vähän sitä sun tätä. Ja sit tietty sanotaan vaan että "runsas määrä", no mikä se kellekin on... se kertarajotus on kai se 50g, HUSin mukaan 250g viikossa (oletan että jatkuvassa käytössä) on "runsas määrä". Ite kylläkin luulen, että jos monta kuukautta syö yli kilon lakritsia/salmiakkia kuussa, niin sen alkaa huomaan muussakin kun lapsen kahdeksan vuoden iän matemaattisissa taidoissa.

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi apua, kun mä olen tosiaan noita runsaan määrän lakukäyttäjiä (onneksi en ihan säännöllisesti kuitenkaan, mutta jos hyvää lakua on tarjolla, niin syön sitä aina liikaa), ehkä pitää tosiaan hillitä. Mä nimittäin oikeesti ajattelin, ettei siinä ole muuta haittavaikutusta kuin se verenpaineen nousu, mikä mulla ei olisi haittavaikutus, jos vaikka huimaisi vähän vähemmän! 

Joo tuo "saattaa olla haitallista" särähtää niin omaankin korvaan! Neuvolantäti oli kyllä aivan tosi ihana, kun alkoi selvittämään tuota vihreä tee-keissiä, sillä hän sanoi, että häntäkin aina harmittaa kieltää näitä "varmuuden vuoksi" juttuja. 

Vau mikä vauva!

Toi "varmuuden vuoksi kaikki" on kyllä haitallinen, kun sit kun yhestä jutusta saa tietää että no ei se niin paha ookaan, niin alkaa helposti aatella että nää kaikki on sit varmaan ihan tuulesta temmattuja. Okei en tosiaan usko että mitään automaattista kuolemanvaaraa on yhdessäkään normaalissa tuotteessa, mutta kyllä mun ymmärtääkseni aika lailla eri riskit on esim pitkään vakuumissa olleessa kalassa listerian suhteen, kun parin kerran hauen syömisellä ympäristömyrkkyjen suhteen. Ja silti ne molemmat on "kokonaan kielletty". Niistä juustoista puhumattakaan, kun edelleen kai joissain lapuissa suoraan kielletään kaikki muut paitsi kovat juustot, ja jossain mainitaan vaan että pastöroimattomia tuotteita ei suositella.

Ja mä luulen, että ton lakun suhteen nimenomaan se pitkäaikainen liiallinen altistus on merkittävämpi mahdollinen riski, kun että satunnaisesti syö kertasuositusta enemmän :)

Adiina
Helmiä ja vadelmia

Haha, porkkanat! :'D

Mä sain kaksipuolisen A4-paperin täynnä kieltoja tämän raskauden alussa. Nyt kiinnitin myös huomiota rooibos- ja yrttiteehen, niitä ei muistaakseni ollut muutama kolme vuotta sitten. Mutta kiva kuulla nyt luotettavalta taholta, että ne ovatkin ihan ok. :)

Ihan alkuraskaudessa murehdin, kun oli syönyt vakuumipakattua savukalaa. Vakuumipakatut kalat ja lihat ovat meidän neuvolan kieltolistalla ensimmäisten joukossa. Nyt kuitenkin huomaan, että nämä skitsoilut eivät ole lähesään samaa tasoa kuin ekassa raskaudessa. Juustopakkauksia en juuri lueskele ja salmiakkia syön ihan huoletta. :) 

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo siis rooibostee käy, mutta sellaiset terveysvaikutteiset yrttiteet neuvoi munkin terveydenhoitaja jättämään väliin (esim. puhdistavat, nestettä poistavat ym.). Kuulemma vihreää, mustaa ja rooibosta saa juoda aivan vapaasti kuitenkin! :) Tuollaisia vahinkosyömisiä tapahtuu kaikille, älä huoli. <3 Pitäisiköhän muuten ravintolassa aina varmistaa, ettei liha tai kala ole vakuumipakattua? Itse en ole siis näin tehnyt, mutta nyt tuli vaan tuosta kommentistasi mieleen. Ja entäs sitten jos sen vakuumipakatun lihan kuumentaa, eikö sittenkään saa syödä? 

Vau mikä vauva!

Jatkan nyt tähän heti :D kuumennettuna saa syödä. Mut mun kaveri kyllä kyseli kalatiskillä, että mistä se "tuore pakkaamaton kala" tulee, niin vakuumipakattuna niitäkin on kuljetettu. Eli periaatteessa pitäis kysyä jos syö raakaa kalaa ja haluaa välttää, mut mä kyllä kyynisesti vähän epäilen ettei joku perusmarketin tiskimyyjä välttämättä kuitenkaan edes tiedä/halua kertoo onko pakattua vai ei.

Torey
Näissä neliöissä

Ite söin just kylmäsavulohi-katkarapupiirakkaa. Se oli käytetty kerta uunissa, niin silloin miellän sen sallituksi. 

Mitenkäs muuten mahtaa olla glögin (alkoholiton) kanssa? Rakastan sitä ja ainakaan Marlin laimennettavasta en nyt ensivilkaisulla löytänyt mitään vaarallista. Joten join. :D

Täytyy varmaan kysyä torstaina neuvolassa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt kun on ajankohtaista taas itellekin nämä, niin oon valaistunu sen verran, että aikalailla markettien majoneesipohjaisia juttuja voi syödä, koska niissä on käytetty pastöroitua kananmunankeltuaisjauhetta. Vaikka se on merkitty listaan vain: kananmunan keltuainen. Eli raakaa kananmunaa ei edes käytetä säilyvyyden takaamiseksi.

Elina U.
Lentoaskeleita

Ahaa! Tuo olikin uutta tietoa. Neuvolantätini sanoi taas, että raakakaan kananmuna ei ole periaatteessa kiellettyjen listalla, joten majoneesia pitäisi uskaltaa syödä, kunhan tietää varmasti, että sitä on säilytetty hyvin (kylmäketju ei katkennut jne). Majoneesissa kuulemma suurin riski piileekin sen herkässä pilaantuvuudessa. Olen kyllä syönyt aika hyvällä omatunnolla majoneesipohjaisia juttuja sellaisissa esim. sellaisissa kahviloissa leipien välissä, missä luotan hygieniatasoon. Toisaalta eihän sitä silti ikinä tiedä, mistä niitä vauvalle vaarallisia pöpöjä voi saada. :/

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.