Pahvilaatikkojuttu

Lentoaskeleita

Meille kävi niin kuin ilmeisesti melko monelle lapsiperheelle: ne odotusajan suunnitelmat (jotka oikeastaan vielä ihan toteutuivatkin ennen pojan ensimmäisiä synttäreitä) "vain muutamista leluista" ovat muuttuneet lelujen valtaamaksi lastenhuoneeksi. Ja olohuoneeksi. Huomasin juuri, että portaidenkin alle oli muuttanut tukkirekka tukkeineen ja kasa muovisia eläimiä.

Kuitenkin noin kahden viikon aikana poikamme ehdoton suosikki on ollut tämä:

Tyhjä pahvilaatikko. Tai oikeastaan muutama, sillä saimme vihdoin purettua viimeisetkin muuttolaatikot (melkein, ja monikkomuuoto viittaa oikeastaan vain mieheeni, minä olen ollut lähinnä ohjaavissa tehtävissä), jotka poika on ominut tähän hittileikkiinsä. Niitä on korjattu työkaluilla, sahattu, vasaroitu, ruuvattu ja tehty muutenkin ihan hurjasti remonttia. Nuo meidän silmissä ruskeat pahvilaatikot ovatkin muuttuneet Mersuiksi, Audeiksi, Morriksiksi ja kuplavolkkareiksi. Niillä on tehty kauppareissuja, lähdetty töihin ja tehty muuttokuormaa. Niitä on revitty takkapuiksi, joilla on sytytetty käännetystä korista muodostunutta takkaa. Takkakin on muuttunut hetkessä puusaunaksi, jonka edessä olemme välillä heittänyt löylyä pahvinpalalla. Laatikot ovat olleet välillä lehmiä ja välillä pönthiittiäisten koteja. Tänään keksittiin piirtää niihin tussilla. Ja koko tämän ajan olohuoneen nurkassa on ollut suuri laatikollinen Duploja ja muita leluja.

Tämä on minusta aivan mahtavaa, lasten mieletön luovuus, ajatusmaailma ja mielikuvitus lyövät minut aina vaan ällikällä. On uskomattoman hienoa huomata, kuinka esimerkiksi minä saatan tuijottaa kuvakirjan sivun keskelle asetettua suurta värikästä kuvaa, kun taas poika ihmettelee, onko sivun alareunan värihäivytys vettä vai ehkä siinä on heinää, jota kuvan hahmot syövät. Mikään ei ole itsestäänselvää tai opittujen tottumusten sanelemaa, kylläpä sitä tunteekin itsensä jotenkin kovin pinttyneeksi.

Nyt taidan pakata osan pojan huoneen leluista varastoon ja ottaa sellaisen vaihtelukierron käytäntöön. Ne vanhat lelut, jotka ovat nyt koskemattomina hyllyssä, vaikuttavat varmasti taas paljon mielenkiintoisemmilta, kun ovat jälleen "uusia".

Mietin kuitenkin, mitä muita yksinkertaisia keinoja olisi tarjota lapselle sellaista tekemistä, joka kannustaisi lapsen mielikuvitusta ja luovuutta? Jotenkin tuntuu melko karulta tarjota vain tyhjiä pahvilaatikoita, joten ottaisin todella mielelläni vastaan muita ideoita. :D Meillä kyllä piirrellään, maalataan sormiväreillä ja muovaillaan muovailuvahalla, mutta kysynkin nyt, tuleeko teille mieleen jotain muita kokeilemisen arvoisia yksinkertaisia juttuja? 

Kommentit

Vau mikä vauva!

No meillä hittileluna on viime aikoina ollut tyhjä paperikassi, joten siinäpä hyvää variaatiota pahvilaatikolle :D

Elina U.
Lentoaskeleita

No siis en kehdannut kirjoittaa tähän, että meillä tämä pahvilaatikkovillitys alkoi siitä tyhjästä paperikassista, ettei kaikki sitten kuvittele, ettei meidän lapsi-raukalla muita leluja olekaan! :D

MM
Maijan matkassa

Ja meillä pätkä lahjanarua sekä kassillinen ruttuun mytisteltyjä lahjapaperinpaloja. Ja ai niin, tyynyliina.  :) Mä en edes yritä tuputtaa muita virikkeitä niin kauan, kun noista irtoaa iloa. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Ihan mahtavia esimerkkejä siitä, kuinka lapset kyllä keksivät vaikka mitä niistä kaikkein yksinkertaisimmista jutuista! :) 

Kao Kao

Silloin kun olin nuori täti, niin vielä loukkaannuin, kun lahjapaperi, sellofaani ja nauha (ja tietenkin se paperikassi, jossa se tuotiin) oli parempia leluja, kuin itse kallis lelu lapsen mielestä. Tyrkytin sitä lelua, vaikka toisella oli kivaa niiden kääreiden kanssa. Nykyään annan niiden onneksi keksiä omat leikkinsä :)

Hittilelu, joka kannatti ostaa, oli Boschin ruuvinväännin muovisena. Sillä on korjattu vaikka mitä ja kummityttö on yhä siitä kiinnostunut. 

Viimeksi taisin viedä neidille värityskirjan. Huomasin siinä kun yhdessä väriteltiin, että tämähän on todella terapeuttista. Aikuisillekin saisi tehdä sellaisia! Ostaisin ihan varmasti. :)

Elina U.
Lentoaskeleita

Hahah, kuulostaapa kyllä niin tutulta! Vasta lähempänä kaksivuotissynttäreitä alkoi meidänkin poika kiinnostua enemmän niistä pakettien sisällöistä, sitä ennen kyllä veti nuo lahjakääreet voiton! ;)

Meillä on myös noita lasten Boschin työkaluja, ja voi vitsi mikä hitti nekin ovat olleet. Varsinkin remppaa tehdessä poika kulki koko ajan oma pieni työkalusalkku kädessä perässä ja korjaili mukana. ;) Nykyäänkin meillä on kuulemma mm. kaikki listat vinossa ja sitten pieni remontoija ryhtyy korjaushommiin. Komppaan täysillä tuota värittämistä, se kyllä on jotenkin terapeuttista! Ja hei voihan sitä aikuisenakin ostaa vaikka niitä lasten värityskirjoja. ;)

Mimosa

Hih mulla on ollut luonnoksissa jo pari viikkoa pahvilaatikkopostaus. Meillä tosin pahvilaatikkoidea vietiin vielä vähän pidemmälle ja askarreltiin siitä koko perheen voimin merirosvolaiva.

Värityskuvat on meillä aika pop ja leimasimella leimaaminen. Oikeet työkalut, kuten pieni rullamitta jaksaa kiinnostaa. Ja erityisen mielenkiintoisia ovat ns.roskat, eli talouspaperihylsyt (kaukoputkena, torvena, rumpukapulana), pahvitikut (miekkana), tyhjät pahvirasiat ruuanlaittoleikeissä, tyhjät jugurttipurkit jne.

Elina U.
Lentoaskeleita

Oho, tehän ootte heittäytyneet oikein luoviksi koko porukka, kiitti vinkistä! :) Tuohan olisi mahtava sadepäivän projekti, jonkun suuren pahvilaatikon askartelu esimerkiksi laivaksi tms. Talouspaperihylsyt ovat kanssa niin huippu esimerkki siitä, kuinka itselle niin arkinen "roska" muuttuu lapsen käsissä vaikka miksi!

Lingvisti (Ei varmistettu)

Mikäli olette heittämässä vanhoja/rikkimenneitä videoita tai muuta elektroniikkaa keräykseen, niin lapset voivat saada monen tunnin ilot ruuvatessaan näitä härpäkkeitä. Meillä leikittin tähän tyyliin korjaajia.

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos todella tästä vinkistä, sillä luulen todella, että meidän pieni innokas remontoija/korjailija voisi nauttia juuri tuollaisesta puuhasta! :) Täytyykin penkoa varastoa ja katsoa, olisiko muutossa kulkeutunut muutama vanha vhs-kasetti. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.