Nopea ja herkullinen phở-keitto!

 

IMG_2463-3.jpg

Moiiii! 

Porissa mentiin pitkä pätkä ilman pakkasta, mutta nyt on kylmät kelit palannu. Mikäs siis sen täydellisempää, ku laittaa keitot tulille. Tän phon liemi tulee aika nopeesti, mutta aitoa lientähän keitettäis tuntikausia. Keitto tulee vietnamilaisesta keittiöstä ja sen herkullista lientä maustaa mm. tähtianis, neilikka ja kardemumma. Mukaan laitetaan myös tuoreita yrttejä sekä tulisuutta. Tässä sulle mun versio. 🙂

 

IMG_2502-2.jpg

Pho-keitto 4:lle

Liemi

1,5l vettä

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

Rasvaa paistoon

1-1,5 lihaliemikuutiota (kana tai kasvis käy myös mainiosti ja tietty valmisliemet)

4 tähtianista

4 neilikkaa

1-2 kanelitankoa

Ripaus kardemummaa

Muutaman sentin pala inkivääriä pilkottuna

Maun mukaan kala- ja/tai soijakastiketta, aloita parilla ruokalusikallisella ja maistele

Muut ainekset:

~300g haluamaasi proteiinia, itse käytin naudan ulkofileetä

1kpl punainen chili

~170g ituja (härkäpavut toimis varmaa vallan mainiosti myös)

4 kevätsipulinvartta

1 lime

~300g nuudelia, mulla oli testissä nyt udon nuudeli, mutta perinteisesti phossa käytetään riisinuudelia

Tuoreita yrttejä, mulla tässä thaibasilikaa ja korianteria

esim. Srirachaa tai muuta chilikastiketta halutessasi

Liemi:

1. Pilko sipulit ja freesaa niitä pannulla pienessä rasvassa, kunnes saavat hieman väriä.

2. Lisää vesi, kiehauta ja lisää joukkoon liemikuutio sekä kaikki loput liemen ainekset. Keittele rauhassa ainakin puolisen tuntia, muista maistella!

Muut ainekset:

1. Pilko kevätsipulit ja chili. Hienonna halutessasi yrttejä. Iduille en tehny tällä kertaa mitään, mutta voit toki keittää niitä vedessä parisen minuuttia.

2. Kypsennä liha tai muu proteiini haluamallasi tavalla. Itse paistoin lihan pannulla ja leikkasin ohuiks siivuiks.

3. Kypsennä nuudeli pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta.

4. Kun liemi on mielestäsi saanut sopivan maun, annostele muita aineksia kulhoon ja kaada lientä päälle. Mausta chilikastikkeella. Nauti!

Voit myös siivilöidä liemen, jos mausteet ja sipulit haittaa.

Ihanaa pian alkavaa viikonloppua, nauttikaa vielä talvesta!

<3 Laura

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma diy

Täytetyt paprikat kaurajauhiksella!

IMG_0265.JPG

Moiiiiii!

 

Syksy on täällä, ihanaa. <3 Kesä oli pitkä sekä kuuma ja se meniki nopee kaikkia kivoja juttuja puuhaillen. Parasta kesässä oli viettää aikaa kamujen ja perheen kas, koska paluu itään on tapahtunu. Koulua reilu viikko takana Joensuussa ja ainaki vielä hikkemoodi päällä. 😀 perjantaina lähen reissuun likkojen kanssa, joten katotaa millane opiskelija Minskistä palaa.

Tänä syksynä on aika paljo kaikelaisia kursseja keittiöstä kotitalouspedagogiikkaan ja mikä parasta, alotin myös kandiseminaarit. Kandin aiheita mulla on kolme, joten nyt iha ekana täytyis päättää, mikä niistä on paras. Ja joo, ruokaanha ne kaikki aiheet liittyy. Ei varmaankaa tullu yllätyksenä. On ollu kyl ihana palata koulunpenkille, vaikka välimatka kotikonnulle on taas superpitkä (500km). Mut onneks on ihanat kaverit täälläki päässä, nii ei kyllä yksinäiseks itteään tunne.

Kauppoihin on tullu kasvisuutuus, Elovenan Muru-kaurajauhis, jota halusin asap päästä testailee. Ekana tein Murusta kanttarellien kera täytteen paprikoille. Ootteks muute löytäny paljon sieniä? Tuntuu, et tänä vuonna niitä kasvaa kaikkialla ja oonki opetellu tunnistamaan monta uutta lajiketta. Hyödyntäkää siis meidän kauniita metsiä ja menkää sienee ihmiset! Ja heittäkää tätä kaurajauhista muiden ruokien lisäks myös niiden sieniruokien sekaa. Nam.

Täytetyt parikat 2-4 hlö:lle (Riippuen onko muita lisukkeita)

3 paprikaa

225g Kaurajauhista

100g kanttarelleja

1 punasipuli

2 valkosipulinkynttä

Loraus öljyä paistoon

200g tuorejuustoa, maustamaton tai maustettu makusi mukaan (vegaanista)

Kourallinen tuoreita yrttejä, ite käytin persiljaa ja basilikaa

Ripaus suolaa ja mustapippuria

1/2tl savupaprikajauhetta

75g juustoraastetta (vegaanista)

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja ota esille haluamasi astia paprikoille, esim. piirakkavuoka.

2. Poista paprikoista siemenkodat ja leikkaa paprikat halutessasi kahtia. Voit pitää paprikat myös kokonaisina.

3. Hienonna kanttarellit ja sipulit. Kuumenna paistinpannu ja lisää kanttarellit kuivalle pannulle. Kun kaikki nesteet sienistä on haihtunu, lisää joukkoon öljy sekä sipulit. Kuullota pehmeiksi ja lisää joukkoon myös kaurajauhis. Anna kaurajauhiksen lämmetä ja lisää sekaan mausteet. Siirrä pois levyltä.

4. Hienonna yrtit.

5. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja yrtit. Lisää joukkoon paistinpannulla oleva paistos. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

6. Lusikoi täyte paprikoihin. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

7. Nosta paistovuoka uuniin ja kypsennä 20-25min, kunnes juustoraaste on sulanut ja saanut väriä.

8. Nauti!

Mahtavaa keskiviikkoa just sulle, kokeile tänää vaikka jotai uutta ruokaa! Ja jos ei millää jaksa, nii tee se tuttu ja turvallinen ruoka, heitä villasukat jalkaa ja kato joku lemppariohjelma.

<3 Laura

 

 

hyvinvointi terveys mieli ruoka-ja-juoma