Ahi tuna poke bowl eli tonnikalaa kulhossa !
Aloha ahiahi !
Vihdoin pääsin testaamaan tonnikalaa. Tuoretta sellasta siis. Oon sitä pitkään miettiny, ja siinä vaiheessa ku porukatki kertoo sitä tehneensä, on aika lähtee kauppaan. Puuvillan Cittarissa (Pori) tonnikalaa on tarjolla lähes joka viikko, varmimmin sitä saa perjantaisin. Äiti ja iskä oli paistanu pannulla fileet, joten oliha mun sitte tehtävä jotai erilaista.
Poke bowlit on kasvattanu suosiotaan ympäri maailmaa ja Suomessakin niitä jo joissaki ravintoloissa tarjoillaan. Porissa ei. 😀 Oiskos siinä mulle kesäks hommia ? Kuukkarista poke bowlia koko kansalle ? Nojoo, ehkä ei.
Sana poke ”POH-keh” tulee Havaijilta, kuten myös tämä raikas, herkullinen annos. Poke = kuutioiksi leikattu raaka kala, joka maustetaan haluamallasi tavalla. Vaikka nää kulhot on ruokatrendien keskuudessa suhteellisen uus juttu, on Havaijilla näitä syöty vuosisatoja. Ja mikäs siinä, onhan nää terveellisiä, älyttömän hyviä ja voit tehdä tälläsen sun omista lemppari raaka-aineista.
Tonnikala 2:lle
Kalatiskistä tonnikalaa ~200g
Mausteliemi valmistu lorauttelemalla kulhoon vähä kaikkea, nää on siis noin mittoja eli muista maistaa :)
1/4dl soijakastiketta
loraus etikkaa
2 rkl seesamiöljyä
ripaus chilijauhetta, pippuria ja valkosipulia
0,5-1rkl wasabitahnaa
seesaminsiemeniä
Sekoita kaikki mausteliemen ainekset. Leikkaa tonnikala kuutioiksi ja sekoita liemen kanssa. Jätä maustumaan siksi aikaa, kun leikkaat kulhon muut ainesosat.
Kulhon kasvikset
1/2-1 avokado
1 porkkana
pala punakaalia
härkäpapuja (käytin Bonduellen säilykettä)
1/2 mango
1-2 kevätsipulia
pieni pala punaista chiliä
persiljaa
nuudelia tai riisiä
1. Leikkaa avokado, porkkana, punakaali ja mango haluamaasi muotoon. Hienonna chili sekä kevätsipuli.
2. Näiden kulhojen lisukkeena käytetään usein riisiä, mut mun teki mieli nuudeleita. Niinpä siis keitin kokojyvänuudeleita kasvisliemikuution kera ja valutin !
3. Alota kulhon kokoominen lisukkeesta, ite laitoin siis pohjalle nuudelit. Sen jälkeen vaan kasviksia nätisti nuudeleiden päälle, sitten tonnikalapalat ja niiden päälle voi vielä hieman ripotella seesaminsiemeniä. Ripottelin myös mustapippuria sekä avokadoviipaleiden että tonnikalapalojen päälle. Viimeistele chilillä, kevätsipulilla ja persiljalla.
4. Halutessasi voit tehdä kastikkeen vaikka majoneesista ja wasabitahnasta, sopi ainaki näiden aineksien kanssa tosi hyvin ! Eli kulhossa vaan majoa ja wasabia sekasin, ei tarvii muuta. :)
Tästä tuli niin herkullista, että tekis mieli tehdä jo pian uusiks ! Variaatioitaha on lukemattomia kalan maustamiseen, seuraavaks vois kokeilla lohen kanssa tulisemmilla mausteilla. Ja ketä sua estää tekemästä tätä vaikka kanan tai jopa jauhelihan kanssa. Vegaanin valinta vois olla tofu.
<3 Laura