Nokkosrieskat ja villiyrttilevite

IMG_8844 (1).JPG

Moiiiiiiiii kaikki!

Mihin meni vuosi mun elämästä? No ainaki varmaan siihen, että alotin viime vuoden syyskuussa taas opiskelun. Voi kyllä. Mun haaveet toteutu ja pääsin lukemaan kotitaloustieteitä Itä-Suomen yliopistoon. Ensimmäinen vuosi vietettiin Savonlinnassa ja ku syksyllä koulu taas alkaa, alotetaan se Joensuun kampuksella. Savonlinna oli tosiaan ihana ja koulu oli just sitä, mitä toivoin eli pääsin keittiölle touhuu ja sen ohella tietous ruuasta ja kaikesta siihe liittyvästä kasvo. Lisäks mun vuosikurssi on iha päällikkö, ihania ihmisiä ja kivoja hetkiä mahtu paljon fuksivuotee. Mitäköhä seuraava vuosi tuo tullessaan?

Se koulusta. Vuosi on pitäny sisällää myös monen monta herkullista ruokaa ja reseptiä. Niitä pääset kattomaan instagramista. Nyt otan kuitenki itteeni niskasta kii ja kirjottelen myös tänne blogin puolelle enemmän. Pari kertaa koittanu muistella jotai hyvää reseptiä ja sit harmitellu, et miksen kirjottanu sitä ylös. Nyt pidän siis huolen siitä, ettei näin enää käy!

Kevät tuli tänä vuonna tosi ajoissa ja se tarkottaa sitä, että myös mun rakastamat villiyrtit tuli aiemmin. Toukokuun lopulla kävin Maa- ja kotitalousnaisten villiyrttikurssilla ja sieltä sainkin lisää tietoa ja muutaman uuden reseptin. Villiyrteissä parasta on se, että voit kerätä niitä ilmaseks tuolta mettistä ja ne maistuu niiiin hyvältä! (Muista kuitenkin maanomistajan lupa tietyissä tapauksissa)

Nyt ekaks haluunki jakaa sun kanssa herkullisen rieskareseptin, joka tuntu toimivan, koska leipäkori tyhjeni suht nopeesti.

 

IMG_8760 (2).JPG

Nokkosrieskat n.15kpl:

1pss (70g) perunahiutaleita TAI noin 1l keitettyjä perunoita soseutettuna

1tl suolaa

2dl maitoa TAI perunoiden keitinlientä

3dl ohrajauhoja

1dl ruisjauhoja

~0,5dl kuivattua nokkosta, voit käyttää myös tuoretta nokkosta, tällöin määrä noin 1dl, muista ryöppäys!

1. Valmista perunamuusi pakkauksen ohjeen mukaan, mikäli käytät keitettyjä perunoita, soseuta ne hyvin.

2. Laita uuni kuumenemaan mahdollisimman kuumalle, noin 250 asteeseen.

3. Sekoita kaikki taikinan ainekset tasaiseksi seokseksi.

4. Aseta leivinpaperi uuninpellille. Taputtele jauhoisin käsin taikinasta noin kämmenen kokoisia, sentin paksuisia rieskoja.  Painele rieskat vielä haarukalla ennen uuniin laittoa. Kypsennä uunissa noin 5-8min, kunnes saavat väriä.

Villiyrttilevite:

50g voita

100g tuorejuustoa

0,5-1dl haluamiasi villiyrttejä, esim. nokkosta, horsmaa, voikukkaa, joita itse käytin

muita haluamiasi yrttejä, itse laitoin basilikaa sekä vähän persiljaa

pippuria

(valkosipulia)

1. Hienonna yrtit. Mikäli käytät tuoretta valkosipulia murskaa tai hienonna se.

2. Sekoita pehmeä voi sekä tuorejuusto keskenään. Lisää yrtit ja mausteet. Halutessasi viilennä hetki jääkaapissa!

 

IMG_8750 (2).JPG

Ja hei sit mä ehdin kiireiltäni onneks kerätä kuusenkerkkiä, mutta pakastin ne myöhempää käyttöä varten. Ajattelin tehä ehkä vähän siirappia ja juomaa, mut oisko sulla joku huippuresepti jakaa? Mielelläni kokeilen kaikkee uutta. :)

Ihanaa juhannuksen odotusta, täällä jo menua mietitään ahkerasti!

<3 Laura

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Mieli