Rakkaudesta kurpitsaan <3
Voiko kurpitsaan koskaan kyllästyä ? Mielestäni ei ! Kaikki ne kymmenet mahdollisuudet, mitä kyseisestä raaka-aineesta voi tehdä saa hymyn huulille ja lisäks vielä masun tyytyväiseks. 🙂 Lisäks kurpitsat on tällä hetkellä viä sesongissa, joten kirmaappa kauppaan ja hae edullinen ruoka itelles. Mä oon niin onnekas, et sain kaks superisoa kurpitsaa mun ystävältä. Ystävän täti oli niitä rakkaudella Köörtilässä kasvattanu. Eli jos susta löytyy hiven viherpeukaloa, voit ens kesänä kasvattaa kurpitsat ite.
Viimeisin kurpitsakokkailu on ihanan pehmee ja maukas kurpitsapiirakka. Erittäin ajankohtanen tällä hetkellä, koska kyseinen piirakka kuuluu kiitospäivän ruokapöytään. 🙂 tää piirakka on iisi tehä ja raaka-aineetki suhteellisen edulliset.
Perinteinen kurpitsapiirakka !
Pohja:
3dl vehnäjauhoja
125g voita
1 keltuainen
(1-2rkl sokeria tai hunajaa makeutukseen)
Jos haluat nopeuttaa touhua, osta piirakkapohja kaupan pakastealtaasta. Ne on nykyään tosi hyviä, joten en oo empiny käyttää, jos haluun vähä vähemmällä päästä. :D
Täyte:
2 kananmunaa
400-450g kurpitsasosetta
1-2tl kanelia
1tl piparkakkumaustetta tai 1/2tl jauhettua inkivääriä + 1/2tl neilikkaa
ripaus suolaa
1prk kondensoitua maitoa
1. Nypi jauhot, voi ja sokeri/hunaja massaksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Käytä noin 24cm:n vuokaa ja taputtele piirakka sen pohjalle. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.
2. Mikäli valmistat kurpitsasoseen itse, kuumenna uuni 200 asteeseen ja leikkaa kurpitsa kuutioiksi. Mausta kurpitsoja mieleisillä, makeaan leivontaan sopivilla mausteilla. Paahda uunissa kunnes pehmeitä. Soseuta.
3. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita niihin kurpitsasose sekä mausteet. Lisää kondensoitu maito pienissä erissä. Kaada seos piirakkavuokaan.
4. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, laske lämpötilä 180 asteeseen ja paista vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä.
Tarjoa kermavaahdon tai vaikkapa jäätelön kera, toimii kyllä hyvin ihan yksinäänkin. :)
Kurpitsakuppikakut taivaallisella ( ja taivaallisen kaloripitosella ) kuorrutteella !
Oon leiponu elämässäni satoja kuppikakkuja ja jotenki taisin jo kyllästyykki niihin. Ne oli mun mielestä jo aikaa sitte iha nähty juttu. Mut sit sitä kurpitsaa oli kiloittain ja teki mieli kokeilla kaikenlaista. Selailin pinterestiä ja voi juku, minkä inspiksen sain. Nää kuppikakut on ehkä parhaat, mitä oon ikinä tehny. Täydellisiä. Ihanan mehukkaita. Syntisiä.
Muffineihin tarviit:
1,6dl kurpitsasosetta
2 kananmunaa
pikkasen alle desi öljyä, käytin rypsiöljyä
vaniljasokeria maun mukaan
1,6dl sokeria
2dl vehnäjauhoja (toimii muuten varmasti myös gluteenittomilla jauhoilla, kunhan kypsentää inan pidempään)
ripaus suolaa
3/4tl soodaa
1/2tl leivinjauhetta
kanelia ja piparkakkumaustetta maun mukaan
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kulhossa kurpitsasose, munat, öljy, vaniljasokeri sekä sokeri. Yhdistä loput aineet toisessa kulhossa ja sekoita kurpitsaseokseen. Taikina jää hieman veteläksi, joten jos haluat voit lisätä jauhoja. Taikinan löysyyden vuoksi ois hyvä paistaa muffinit joko silikonivuoissa tai sitte iha muffinipellillä. :) Paista noin 20 minuuttia. Vanha kikka hammastikulla toimii kypsyyden varmistamiseksi, eli paina tikulla muffinin keskelle. Mikäli taikinaa ei tikkuun jää, ota pois uunista. Jätä jäähtymään ja valmista sillä aikaa kuorrutus sekä pähkinät.
Kuorrutus:
2dl voita
250g maustamatonta tuorejuustoa
vaniljasokeria
1/2tl kanelia
reilu kaksi desiä tomusokeria
Ruskista voi paistinpannussa ja lisää sen jälkeen tuorejuusto, mausteet sekä tomusokeri. Sekoittele tasaiseksi seokseksi ja ota pois liedeltä. Kuorrutteen tulee jäähtyä kunnolla, jonka jälkeen voit vielä vatkaimella nopeasti sekoittaa saadaksesi kuohkeamman lopputuloksen.
Pähkinät:
1dl pähkinöitä, itse käytin pekaanipähkinöitä kun sattu kaapista löytyy
1rkl voita
0,5dl ruskeaa sokeria (fariini/muscovado)
Rouhi pähkinät hieman pienemmiksi ja lisää ne pannulle voin ja sokerin kanssa. Sekoittele kunnes sokeri on sulanut ja nosta leivinpaperille jäähtymään.
Kun muffinit on täysin jäähtyny, kuorruta ja koristele pähkinöillä. Nauti !
Tässä vielä kurpitsapuuroa. Oon nykyään puurohullu, joten tääki vei kielen mennessään ! Reseptin löydät osotteesta:
http://www.soppa365.fi/resepti/53777/kurpitsapiiraalta-maistuva-puuro/
<3 Laura
P.S. Pahottelut kuvista, puhelimella otettu kun ei kameralla ehtiny. Oli kiire syömään ! :D