Helppoo ko sunnuntaiaamu !
Porissa sunnuntai on alkanu melko harmaissa tunnelmissa. Mikäs sen parempaa siis ku keskittyä kokkailemaan koko päivä ! 🙂 Aattelinki jakaa teille muutaman todellisen comfort food – reseptin. Nää reseptit on sellasia, et oli sulla millanen fiilis tahansa, se paranee kerta heitolla aika paljon paremmaks. Ja vaikka fiilis ois jo katossa, nää herkut masussa meet katon läpi. Itellä ollu taas aika hurja viikko ja eilinenki meni hallilla. Onneks sain nauttia siellä loistavasta seurasta ja peliki päätty vielä Ässien voittoon ! Sunnuntai on siis tän viikon ainoo vapaapäivä ja me alotettiin aamu korvapuustipuurolla. Oi kyllä. Luit oikein. Toi puuro on jotain syntistä ! Ei siis todellakaan mikään terveyshitti vaan todellinen hyvän mielen lähettiläs. Puurosta kuvaa alempana, alotetaan tää setti vanhoilla kunnon köyhillä ritareilla.
Ne perinteiset köyhät ritarit !
Tuomaksen sukulaisia poikkes meillä kylässä viime viikonloppuna ja koska mukana oli myös isovanhemmat, päätettiin me laittaa tarjolle vanhoja kunnon makkaraleipiä. Kyl te tiätte, niitä mihin tulee ranskanleipää, reilu sipasu voita, lauantaimakkaraa ja juustoa. Mulle noi toi mieleen lapsuuden heinäpeltohommat ja mummun tekemän makeen mehun. Nam. Leivät oli tosiaan hyviä, mutta ranskanleipää jäi yli. Pakkohan niistä oli köyhät ritarit valmistaa !
Tarviit:
vaaleaa leipää/pullaa
maitoa
(muna)
voita paistamiseen
sokeria, vaniljasokeria, kanelia, kardemummaa tai millä ikinäki haluat maustaa
hilloa, kermavaahtoa, marjoja, hedelmiä
Valmistus on helppoa. Kaada maitoa laakeaan astiaan/lautaseen, halutessasi voit rikkoa maidon joukkoon munan. Kasta leivät maitoon ja siirrä kuumalle pannulle. Paista, kunnes leivät ovat kullanruskeita. Ripottele päälle sokeria/mausteita. Tarjoile kermavaahdon ja hillon kanssa.
Käytin tällä kertaa Plantin kauramaitoa sekä kaurakermavaahtosekotusta. Tai mitä lie. :D toimi kyllä erittäin hyvin. Kuvassa oleva kastikepullo piti sisällään Tuomaksen tädin tuomaa mansikkasiirappia, sopi ku nenä naamaa näiden herkkujen kanssa !
Opiskelin Jenkeissä syksyn 2010 ja siellä tutustuin yhteen tunnetuimmista jenkkikeittiön herkuista – macaroni and cheese. Kaikki voi varmaan itekkin päätellä, että ku lähetään yhdistää makaronia ja juustoja, on lopputulos jotain aivan täydellistä sohvannurkassa nauttimiseen.
Mac and cheese Kuukkarin tapaan !
4dl makaronia ( käytin ite ihan tavallisia, valkosia makaroneja, mutta sovella sillä mitä kaapista löytyy )
~ 75g voita
~ 40g jauhoja
5dl maitoa
400-500g erilaisia juustoja, ite käytin Oltermannin cheddaria, mozzarella-juustoraastetta ja heitin sekaan vielä vähä parmesaniaki
suolaa, pippuria, yrttejä
1. Kypsennä makaronit pussin ohjeen mukaan, muista lisätä keitinveteen suolaa.
2. Makaronien kypsyessä valmista kastike. Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot. Kypsennä jauhoja 1-2 minuuttia, kunnes ruskistuu hieman. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää hiljalleen juustot ja pidä huoli, että sulavat kunnolla sekaan. Mausta.
3. Kaada kastike kypsien, valutettujen makaronien päälle ja nauti.
Aina syksyn tullen kaikenlaiset sosekeitot rupee maistumaan. Ehdoton lemppari on myskikurpitsasta valmistettu keitto ! Tällä kertaa lisäilin sekaan vähä muitaki kasviksia ja hyvää tuli. :) Tällä hetkellä on kurpitsojen sesonki meneillään, joten kehotan hyödyntämään edulliset ja maukkaat raaka-aineet.
Myskikurpitsakeitto
2:lle hlölle ja vähän huomisellekin
1 pieni myskikurpitsa
2 perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
Arlan Lempi ruokakerma curry&chili
sulatejuustoa
maitoa
1 kasvisliemikuutio
suolaa, pippuria, yrttejä
1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele kurpitsa ja siirrä uunipellille. Pirskottele päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja pilkkoa myös perunat sekä porkkanat ja keitä kypsiksi kattilassa, heitä sekaan myös kasvisliemikuutio.
2. Hienonna sipulit ja kypsennä pannulla.
3. Kun kaikki kasvikset ovat kypsiä, siirrä ne blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Voit ottaa talteen vähän lientä perunoiden sekä porkkanoiden kypsennysvedestä blenderiin. Soseuta sileäksi massaksi ja siirrä kattilaan. Kuumenna seos ja lisää ruokakerma. Mikäli ruokakerma ei mielestäsi riitä vaan haluat juoksevampaa keittoa, lisää hieman maitoa. Lisää sen jälkeen haluamasi määrä sulatejuustoa, itse käytin noin 150g. Kun sulatejuusto on sulanut, mausta keitto mieleisillä mausteilla. Keiton päälle voit ripotella yrttejä tai nauttia vaikka raejuuston kanssa !
Tässä vielä kuva todellisesta herkkupuurosta ! Suomenkielinen resepti löytyy osoitteesta http://www.soppa365.fi/resepti/19318/korvapuustipuuro/
Alkuperäinen resepti on ihanan Mother Thyme – blogin, jota kirjoittaa aurinkoinen Jenn. :)
Resepti on sellaisenaan täydellinen, muutoksia ei vaan voi tehdä !
<3 Laura