Tomaattigalette mozzarellalla!
Moikka!
Onpas ollu kesä ja helteet tuntuu vaa jatkuvan ainaki Porin suunnalla. Viime viikolla alotettiin elokuu ja sehän tarkottaa sitä, et sadonkorjuun aika rupee olee lähellä. Monta ihanaa, kotimaista kasvista ja marjaa on kypsyny ja nyt saa vaan nauttii. Ja tietysti säilöö! Keräilin mun vanhempien pihalta kypsät tomaatit sekä muutaman sipulin ja halusin valmistaa niistä jotai helppoa. Ekana mieleen tuli galette ja sehä oliki iha täydellinen valinta noille maukkaille, meheville tomaateille. Galette on ranskalaisten keksintö, jonka helppo ja rapea taikina voi kätkee sisälleen niin makeeta ku suolastaki. Suosittelen kokeilemaan, koska tän piirakan täytteeks sopii mikä tahansa. Kätevä tapa vähentää esim. hävikkiä!
Taikina:
3,5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1dl vettä
0,5dl öljyä, itse käytin rypsiöljyä, mutta oliiviöljy sopii varmasti myös
Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää nesteet joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Nosta jääkaappin vetäytymään siksi aikaa, kun leikkaat täytteen ainekset.
Täyte:
Täytteen kanssa ei oo niin desin päälle, kunhan sitä on runsaasti ja muistat maustaa hyvin.
400-500g tomaatteja
125g mozzarellaa
sipulia oman maun mukaan, ite laitoin kelta- ja punasipulia sekasin
pinjansiemeniä tai muita siemeniä/pähkinöitä, mitä ehkä sun kaapista löytyy
basilikaa
1 kananmuna voiteluun halutessasi
mustapippuria, (savu)paprikajauhetta, chilijauhetta
(Mikäli haluut, voit valmiin piirakan pinnalle tehdä myös valkosipuliöljyn. Hienonna pari valkosipulinkynttä, sekoita 0,5 desiin öljyä. Heitä sekaan ripaus suolaa ja sokeria. Ehkä tomaatin hento maku ei tätä kaipaa, mutta sopii monen piirakan ja esim. pizzan päälle erinomaisesti.)
Kauli levännyt taikina isoksi levyksi. Pyöreä tai soikea tai mikä ikinä parhaalta tuntuu! Heitä täytteet kaulitun taikinan päälle haluamallasi tavalla. Ripottele pippuri, paprika- ja chilijauheet päälle. Taita piirakan reunat ylös ulommaisten täytteiden päälle, voitele reunat halutessasi kananmunalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 45min, kunnes piirakka saa kultaisen värin. Ripottele kypsän piirakan päälle basilikan lehtiä ja pinjansiemeniä sekä halutessasi valkosipuliöljyä. Nauti!
<3 Laura