Nokkosrieskat ja villiyrttilevite

IMG_8844 (1).JPG

Moiiiiiiiii kaikki!

Mihin meni vuosi mun elämästä? No ainaki varmaan siihen, että alotin viime vuoden syyskuussa taas opiskelun. Voi kyllä. Mun haaveet toteutu ja pääsin lukemaan kotitaloustieteitä Itä-Suomen yliopistoon. Ensimmäinen vuosi vietettiin Savonlinnassa ja ku syksyllä koulu taas alkaa, alotetaan se Joensuun kampuksella. Savonlinna oli tosiaan ihana ja koulu oli just sitä, mitä toivoin eli pääsin keittiölle touhuu ja sen ohella tietous ruuasta ja kaikesta siihe liittyvästä kasvo. Lisäks mun vuosikurssi on iha päällikkö, ihania ihmisiä ja kivoja hetkiä mahtu paljon fuksivuotee. Mitäköhä seuraava vuosi tuo tullessaan?

Se koulusta. Vuosi on pitäny sisällää myös monen monta herkullista ruokaa ja reseptiä. Niitä pääset kattomaan instagramista. Nyt otan kuitenki itteeni niskasta kii ja kirjottelen myös tänne blogin puolelle enemmän. Pari kertaa koittanu muistella jotai hyvää reseptiä ja sit harmitellu, et miksen kirjottanu sitä ylös. Nyt pidän siis huolen siitä, ettei näin enää käy!

Kevät tuli tänä vuonna tosi ajoissa ja se tarkottaa sitä, että myös mun rakastamat villiyrtit tuli aiemmin. Toukokuun lopulla kävin Maa- ja kotitalousnaisten villiyrttikurssilla ja sieltä sainkin lisää tietoa ja muutaman uuden reseptin. Villiyrteissä parasta on se, että voit kerätä niitä ilmaseks tuolta mettistä ja ne maistuu niiiin hyvältä! (Muista kuitenkin maanomistajan lupa tietyissä tapauksissa)

Nyt ekaks haluunki jakaa sun kanssa herkullisen rieskareseptin, joka tuntu toimivan, koska leipäkori tyhjeni suht nopeesti.

 

IMG_8760 (2).JPG

Nokkosrieskat n.15kpl:

1pss (70g) perunahiutaleita TAI noin 1l keitettyjä perunoita soseutettuna

1tl suolaa

2dl maitoa TAI perunoiden keitinlientä

3dl ohrajauhoja

1dl ruisjauhoja

~0,5dl kuivattua nokkosta, voit käyttää myös tuoretta nokkosta, tällöin määrä noin 1dl, muista ryöppäys!

1. Valmista perunamuusi pakkauksen ohjeen mukaan, mikäli käytät keitettyjä perunoita, soseuta ne hyvin.

2. Laita uuni kuumenemaan mahdollisimman kuumalle, noin 250 asteeseen.

3. Sekoita kaikki taikinan ainekset tasaiseksi seokseksi.

4. Aseta leivinpaperi uuninpellille. Taputtele jauhoisin käsin taikinasta noin kämmenen kokoisia, sentin paksuisia rieskoja.  Painele rieskat vielä haarukalla ennen uuniin laittoa. Kypsennä uunissa noin 5-8min, kunnes saavat väriä.

Villiyrttilevite:

50g voita

100g tuorejuustoa

0,5-1dl haluamiasi villiyrttejä, esim. nokkosta, horsmaa, voikukkaa, joita itse käytin

muita haluamiasi yrttejä, itse laitoin basilikaa sekä vähän persiljaa

pippuria

(valkosipulia)

1. Hienonna yrtit. Mikäli käytät tuoretta valkosipulia murskaa tai hienonna se.

2. Sekoita pehmeä voi sekä tuorejuusto keskenään. Lisää yrtit ja mausteet. Halutessasi viilennä hetki jääkaapissa!

 

IMG_8750 (2).JPG

Ja hei sit mä ehdin kiireiltäni onneks kerätä kuusenkerkkiä, mutta pakastin ne myöhempää käyttöä varten. Ajattelin tehä ehkä vähän siirappia ja juomaa, mut oisko sulla joku huippuresepti jakaa? Mielelläni kokeilen kaikkee uutta. 🙂

Ihanaa juhannuksen odotusta, täällä jo menua mietitään ahkerasti!

<3 Laura

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Mieli

Luodon parhaat eväät !

 

IMG_6331.JPG

Moiiiii kaikki ihanat ja hyvää Porin megaviikon jälkeistä tiistaita ! 🙂

Tää kaupunki oli niiiin liekeissä viime viikon, SuomiAreena ja Pori Jazz toi mukanaan taas ihan mielettömiä ihmisiä. Kävin joka päivä areenan keskusteluissa ja toivottavasti niin kävit säki. Sieltä saa jotenki niin paljon irti. Innovatiivista ja inspiroivaa puhetta ripauksella huumoria. Just sen takia SuomiAreena on paras, ku siellä saa olla vähä pilkettä silmäkulmassa vaikka vakavistakin asioista keskusteltaisiin. Yhteiskuntaa koskevat asiat tuodaan kansan lähettyville, kansankielellä. Mulle kävi niin hyvä tuuri, et jokane mun valitsemista keskusteluista oli ihan mieletön. Seurasin mielenkiintosta kasvisruoka-battlea, kuuntelin miten Suomen metsiä voitais suojella tai jopa markkinoida matkailumielessä ja nauroin vedet silmissä Jaakko Saariluoman juontamaa hallitus vs. oppositio-megavisaa. Puhumattakaan siitä, mite kaikki julkisen hallinnon palvelut tuodaan saman suomi.fi-nettisivun alle ja miten me saatais meidän nuorista se paras potentiaali irti.

Jan Vapaavuori twiittas eilen, et toivoo SuomiAreenan jatkavan aina Porissa. ”Sieltä olet ja sinne kuulut, muualla menettäisit paljon.” Ilokseni huomasin Merja Ylä-Anttilan kommentoivan siihen olevansa samaa mieltä. Näin voin siis hyvillä mielin luottaa siihen, et SuomiAreena pysyy Porissa. Ja ainakin ens vuonna saadaa taas nauttia, seuraava SuomiAreena järjestetään siis täällä meidän Porissa 16.-20.7.2018 teemalla turvallisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus.

Ja sitte meillä oli myös Jazzit. Mä pääsin ekaa kertaa ikinä konserttiin !! Okei, olin joskus kymmene vuotta sitte kuuntelees Kanye Westin keikan, mut menin sinne suoraan töistä ja keikan jälkeen palasin takas töihin. Ei siis ehkä paras konserttikokemus. 😀 mutta nyt, ku ei noi ravintolahommat enää haittaa vapaa-aikaa, päätettiin perjantaina lähtee kuuntelee mm. Rhyeta ja Jamiroquaita. Konserttielämys vaatii vierelleen tietty maukkaat eväät ja niihin mä panostin !

IMG_6288.JPG

Kanapasteijat
24kpl

1kg lehtitaikinaa (oikasin vähä ja käytin valmispakastetta)

400g broilerin jauhelihaa

suolaa, pippuria, paprika- ja chilijauhetta sekä currya lihan maustamiseen

1-2dl tuoreita yrttejä, esim. basilika, oregano, persilja

1prk tuorejuustoa, ite käytin ruohosipulilla maustettua mut voi olla myös maustamatonta

1 kananmuna voiteluun

1. Mikäli käytät pakastetaikinaa, ota taikinalevyt sulamaan. 2. Paista jauheliha rasvassa ja mausta hyvin. 3. Yhdistä kulhossa jauheliha, tuorejuusto sekä yrtit. Heitä vielä perään ripaus suolaa ja pippuria ! 4. Leikkaa taikinalevyt kahtia ja lusikoi niille täytettä. Taita kulmasta kulmaan kolmioksi ja nipistä tiukasti kiinni. Voit painaa vielä haarukalla saumat kii. Voitele kananmunalla. 5. Paista 225-asteisessa uunissa 15-20min.

VINKKI ! Lisää täytteeseen vaikka sun lempparijuustoa 🙂

IMG_6322.JPG

Täytetyt patongit
Nää on siitä ihania, et väliinhä voi laittaa iha mitä vaan omia lemppareita. Tässä mun täytteet ja ehdotukset:

joku soosi/levite, mulla sattu olee caesar-kastiketta, joten sivelin sillä

salaattia, ituja

kalkkunaleikettä

paistettua halloumia

tomaattia

pestoa

basilikaa

ja sitte tietty leipä ! Tänki suhteen laiskottelin ja ostin valmiiks paistetun patongin. Jotenki ei tällee kesällä tee niin mieli käyttää uunia 😀

IMG_6348.JPG

Mustikka-valkosuklaajuustokakut purkissa
noin 8kpl (Piltti-purkit)

8kpl Digestive-keksejä

2,5dl kermaa

200g maustamatonta tuorejuustoa

70g valkosuklaata

vaniljasokeria

mustikoita

1. Murskaa keksit ja lusikoi jokasen purkin pohjalle. Voit halutessas kosteuttaa esim. maidolla, mut mä en kostuttanu ja hyvää tuli silti 🙂 2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa. 3. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen kerma, sulatettu suklaa sekä ripaus vaniljasokeria ja lusikoi täytettä purkkeihin. 4. Ripottele päälle mustikoita.

IMG_6314.JPG

IMG_6346.JPG

Kuvassa näkyvät vartaat on koottu Keskon ohjeella, joka löytyy osotteesta:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/antipastovartaat NAM!

Toivottavasti sulla on tänä kesänä edessä viä monta piknikkiä herkkuineen 🙂

<3 Laura

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY