Ahi tuna poke bowl eli tonnikalaa kulhossa !

IMG_5253.JPG

Aloha ahiahi !
Vihdoin pääsin testaamaan tonnikalaa. Tuoretta sellasta siis. Oon sitä pitkään miettiny, ja siinä vaiheessa ku porukatki kertoo sitä tehneensä, on aika lähtee kauppaan. Puuvillan Cittarissa (Pori) tonnikalaa on tarjolla lähes joka viikko, varmimmin sitä saa perjantaisin. Äiti ja iskä oli paistanu pannulla fileet, joten oliha mun sitte tehtävä jotai erilaista.

Poke bowlit on kasvattanu suosiotaan ympäri maailmaa ja Suomessakin niitä jo joissaki ravintoloissa tarjoillaan. Porissa ei. 😀 Oiskos siinä mulle kesäks hommia ? Kuukkarista poke bowlia koko kansalle ? Nojoo, ehkä ei.

Sana poke ”POH-keh” tulee Havaijilta, kuten myös tämä raikas, herkullinen annos. Poke = kuutioiksi leikattu raaka kala, joka maustetaan haluamallasi tavalla. Vaikka nää kulhot on ruokatrendien keskuudessa suhteellisen uus juttu, on Havaijilla näitä syöty vuosisatoja. Ja mikäs siinä, onhan nää terveellisiä, älyttömän hyviä ja voit tehdä tälläsen sun omista lemppari raaka-aineista.

IMG_5227.JPG

Tonnikala 2:lle
Kalatiskistä tonnikalaa ~200g

Mausteliemi valmistu lorauttelemalla kulhoon vähä kaikkea, nää on siis noin mittoja eli muista maistaa 🙂

1/4dl soijakastiketta

loraus etikkaa

2 rkl seesamiöljyä

ripaus chilijauhetta, pippuria ja valkosipulia

0,5-1rkl wasabitahnaa

seesaminsiemeniä

Sekoita kaikki mausteliemen ainekset. Leikkaa tonnikala kuutioiksi ja sekoita liemen kanssa. Jätä maustumaan siksi aikaa, kun leikkaat kulhon muut ainesosat.

IMG_5232.JPG

Kulhon kasvikset
1/2-1 avokado

1 porkkana

pala punakaalia

härkäpapuja (käytin Bonduellen säilykettä)

1/2 mango

1-2 kevätsipulia

pieni pala punaista chiliä

persiljaa

nuudelia tai riisiä

1. Leikkaa avokado, porkkana, punakaali ja mango haluamaasi muotoon. Hienonna chili sekä kevätsipuli.

2. Näiden kulhojen lisukkeena käytetään usein riisiä, mut mun teki mieli nuudeleita. Niinpä siis keitin kokojyvänuudeleita kasvisliemikuution kera ja valutin !

3. Alota kulhon kokoominen lisukkeesta, ite laitoin siis pohjalle nuudelit. Sen jälkeen vaan kasviksia nätisti nuudeleiden päälle, sitten tonnikalapalat ja niiden päälle voi vielä hieman ripotella seesaminsiemeniä. Ripottelin myös mustapippuria sekä avokadoviipaleiden että tonnikalapalojen päälle. Viimeistele chilillä, kevätsipulilla ja persiljalla.

4. Halutessasi voit tehdä kastikkeen vaikka majoneesista ja wasabitahnasta, sopi ainaki näiden aineksien kanssa tosi hyvin ! Eli kulhossa vaan majoa ja wasabia sekasin, ei tarvii muuta. 🙂

IMG_5256.JPG

IMG_5259.JPG

Tästä tuli niin herkullista, että tekis mieli tehdä jo pian uusiks ! Variaatioitaha on lukemattomia kalan maustamiseen, seuraavaks vois kokeilla lohen kanssa tulisemmilla mausteilla. Ja ketä sua estää tekemästä tätä vaikka kanan tai jopa jauhelihan kanssa. Vegaanin valinta vois olla tofu.

<3 Laura

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys DIY

Pinaattifalafelit !

IMG_5179.JPG

Moiii ! 🙂

Sunnuntaina herkuteltiin ja testailtiin uusia juttuja. Oon monta juttua lukenu Millettin hernerouheesta, ja sen helppoudesta keittiössä. Päätinkin käyttää rouhetta sitte falafeleissa. Falafelithan on Lähi-Idän herkku, joihin käytetään härkäpapuja tai kikherneitä, sipulia, yrttejä sekä mausteita. Tai mitä ikinä keksitkää sekaa lisätä ! Ite päädyin pinaattifalafeleihin ja viereensä se sai lukuisia lisukkeita (johtuen jääkaapin sisällöstä).

IMG_5118.JPG

Pinaattifalafelit 2-3hlö :

~100g cashewpähkinöitä

175/290g GoGreen kikherneitä

1-1.5dl yrttejä, itse käytin persiljaa, basilikaa ja korianteria

1-1.5dl pinaattia

sipuli

2 valkosipulinkynttä

0.5dl hernerouhetta

sitruunanmehua oman maun mukaan

mausteita, mm. suolaa ja pippuria

(kananmuna)

Jugurttikastike:

~2dl kreikkalaista/maustamatonta jugurttia

yrttejä (basilika, minttu, persilja . .)

valkosipulinkynsi

suola, pippuri

sitruunanmehua

IMG_5140.JPG

1. Jauha kaikki ainekset, kananmunaa lukuunottamatta, tehosekottimella massaksi. Itellä käytössä sellanen kätevä pieni tehosekotin, joten tein kahdessa erässä. Kun kaikki ainekset on hienona silppuna,sekota kananmuna käsin massaan. Massaa voi käyttää ilman kananmunaakin, jolloin se on vegaaninen. Nostin massan hetkeks jääkaappiin maustumaan.

2. Jugurttikastikkeen ainekset voi tehdä myös tehosekottimessa tai sauvasekottimella tai sitte vaa hienontaa valkosipulin ja yrtit niin hienoksi, että saa käsin sekotettua kastikkeen valmiiksi. 🙂

3. Pyörittelin massasta pullia ja paistoin pannulla suhteellisen reilussa rasvassa 6-8 minuuttia.

IMG_5152.JPG

Kuten jo aiemmin kerroin, lisukkeita annokseen tuli melko paljon. 😀 Tämä johtui täysin siitä, että jääkaapista täytyi saada tavaraa pois ettei mee huonoks. Höyrytin parsa- sekä kukkakaalia, maustoin suolalla ja pippurilla.

IMG_5163.JPG

Bataattiranskalaiset on jotain niiiin hyvää ja taashan niitä tuli tehtyä. Bataatti leikataan ranskalaisten muotoon, liotetaan 1-2 tuntia vedessä, jonka jälkeen ne kuivataan hyvin. Mausteseokseen öljyä, pippuria, suolaa, paprikaa, valkosipulia, yrttejä, kaikkia siis jauheena ja sitte pyöritellään bataatit seoksessa. Sitte 225-asteiseen uuniin noin tunniksi, kunnes rapeutuu ja hieman jopa palaa.

IMG_5153.JPG

Fenkolia tulee käytettyä ihan liian vähän, vaikka se on huippuhyvää ! Tämä yksilö oli menossa kovaa vauhtia huonoks, joten siivutin ja heitin pannulle. Päälle suolaa ja pippuria, ei muuta vaadi. Lisäks me vielä leikattiin punakaalia suikaleiksi, raastettiin sekaan omenaa ja maustettiin avokadoöljyllä, suolalla ja pippurilla.

IMG_5166.JPG

Toivottavasti testaat tätä reseptiä, oli niiin hyvää ja vegeä ! Iskäki tykkäs. Tai en tiä, mitä kommentti: ”Oli hyvää niinku koko ajan”, tarkottaa. 😀

Mutta tän maailman hyvinvoinnin vuoks on aika ok ees kerran viikkoon syödä kasvisruokaa. 🙂

<3 Laura

Koti Ruoka ja juoma DIY