Osso buco kuukkarilaisittain !

IMG_5060.JPG

Heipparallaa ! 🙂

Porissa on vihdoin saatu nauttia talvesta. <3 pakkanen huiteli jossain vaiheessa jopa kahessakymmenessä asteessa, mutta nyt on jo vähä maltillisempaa. Mut siis ihanaa, rakastan talvee. Esimerkiks osso buco ei oikee ehkä maistuis kesäkuumalla. Sikspä yks sunnuntai me valmistettiin lähes täydellistä pataruokaa ! Sain joululahjaks ihanan Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa-kirjan ja voih, kyllä sitä on lueskeltu. Samaista kirjaa käytin inspiraationa kokkailussa. Tehtiin osso bucoa ekaa kertaa, joten en uskaltanu lähtee päästä heittää. Tiettyyn pisteeseen asti seurattiin Meri-Tuulin reseptiä, mutta jossain vaiheessa lähettiin vähä sivuraiteille. Oon vähä sellanen fiiliksen pohjalta kokkailija ja koitan käyttää raaka-aineina kaapista löytyviä juttuja. ( harmittaa maailman eniten, jos joudun heittää jotain roskii! ) Ja senpä vuoks sitte reseptit usein muuttuu omanlaisiks. 🙂

Oon muuten melkosesti alkanu miettii tuottajien jamaa Suomessa ja samalla päättäny, että käytän pelkästään kotimaisia tuotteita niin pitkälle ku se on mahdollista. Mielestäni lihaa on ihan ok syödä, kunhan tietää sen alkuperän. Oon jo pitkään jättäny hyllylle kaikenmaailman Rainbowit ja K-menut. En sano, että ne välttämättä ois huonoja, mutta haluun kantaa oman korteni kasaan, jotta saatais tulevaisuudessakin nauttia kotimaisista raaka-aineista. Tän ruuan Osso buco – liha tuli muuten paikallisesta Reko-ringistä. Reko on huippuhyvä tapa auttaa paikallisia tuottajia, jos ei oo tuttu juttu, niin tutustu ihmeessä. Rekorinkejä löytyy jo monelta paikkakunnalta ! Aina tuoretta ja lähellä tuotettua. Ja muute sen verran vielä sanon, että esimerkiks noi osso buco- lihat makso alle 7€, ja reseptistä tuli noin kolme annosta.

IMG_5028.JPG

Tarviit:

1 sipuli

pala mukulaselleriä

3-4 valkosipulin kynttä

punainen paprika

suolaa ja pippuria

2 härän potkakiekkoa

vehnäjauhoja

2 tomaattia ( Porilaisia NAMS-tomaatteja saa muuten ympäri vuoden )

timjamia

0,5dl valkoviinietikka

2 laakerinlehteä

rasvaa paistamiseen

persiljaa annoksen viimeistelyyn

haluamasi lisuke lihan kanssa, itse keitin perunoita ja ripottelin päälle reilusti yrttejä 🙂

1. Tein ite pikatomaattimurskan eli siis viilsin tomaattien kantojen yli viillot ja keitin vedessä, kunnes kuoret irtos. Pilkoin veittellä pieneks ja heitin vähä suolaa, pippuria ja timjamia sekaan. Käytä ihmeessä valmista murskaa, jos siltä tuntuu. 🙂

2. Hienonna sipuli ja mukulaselleri. Leikkaa valkosipulinkynnet kahtia, joko kuorineen tai ilman. Leikkaa paprika renkaiksi.

3. Käsittele liha eli mausta reilusti suolalla sekä pippurilla ja pyörittele kiekot sen jälkeen kauttaaltaan vehnäjauhoissa.

4. Paahda valkosipulin puolikkaat rasvassa leikkuupuolelta kullanruskeiksi ja nosta pois. Ruskista sen jälkeen potkakiekot rasvassa kullanruskeiksi. Tämän jälkeen kuullota PADASSA, minkä laitat siis uuniin, sipulit sekä sellerit. Kun ne ovat pehmenneet, lisää päälle potkakiekot sekä paprikarenkaat. Kaada päälle murskatut tomaatit sekä valkoviinietikka. Viimeiseksi lisää valkosipulit, laakerinlehdet sekä muutama timjaminoksa. Laita kansi päälle ja hauduta 160-asteisessa uunissa noin kolme tuntia. Lisäile mausteita, jos tuntuu siltä !

IMG_5071.JPG

Tää ruoka ei todellakaan oo siis mitään pikaruokaa, mutta välillä ihminen kaipaa uunissa pitkään muhinutta herkkua. Mikä vois olla ihanampaa, ku pistää pata uuniin ja lähtee ulkoileen, kotiin palatessa kämpän on täyttäny herkulliset tuoksut. 🙂

<3 Laura

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

Ihana Gdansk !

IMG_4821 (2).JPG

Hyvää Uutta vuotta, toinen päivä vuotta 2017. Toisiks vika lomapäivä ja sen vuoks onki hyvä kirjotella viimeisestä lomareissusta ! Poikettiin tossa lokakuun lopulla Gdanskissa. Pohjois-Puolassa sijatseva perinteinen satamakaupunki vei kyllä mun sydämen. Olin jo pitkää katellu reissuja sinne suuntaan ja kesällä tuli taas tarjouslennot myyntiin ja mähän otin ne sitä sen enempää ajattelematta. 😀 maksoin lennoista yhteensä noin 50e, ois saanu halvemmallakin, mutta halusin yhen ylimääräsen vuorokauden paikan päällä. Lentoajat ei tietty ollu mitkää kaikista kivoimmat, kuten hinnoista arvata saattaa, mutta me selvittiin. Onneks lento lähti Turusta maanantaiaamuna klo 08:00, joten ei ny mitään mielettömän aikasin tarvinnu herätä. Paluulento Gdanskista lähti torstaiaamuna kuuden kieppeillä ja Turussa oltiin takas sit kaheksan jälkeen. Koska Puolassa aikaero on -1, kesti lento alle kaks tuntia. Senki puolesta siis kiva kohde ! Matkatavaroista sen verran, että Wizzairin lentoihin ei kuulu sitä perinteistä käsimatkatavaraa. You know se pienempi matkalaukku, mikä kaikilla on. 32€ makso ekstraa, mutta me ainaki pärjättiin ihan sillä yhdellä pienellä laukulla.

IMG_4826.JPG

Me yövyttiin Scandicissa ja en voi ku kehua. Yks yö makso 35€ ja puitteet täysin samat ku Suomessa. Huoneen hintaan ei kuulunu aamiaista, mutta sen sai kahdeksan euron hintaan, mikä kyllä kannatti. Jakso pitkälle iltapäivään, ku oli syöny kunnon aamiaisen. 🙂 ja siellä sai tehä ite vohveleita jee !

Hotellin sijainti oli myös napakymppi. Vanhaan kaupunkiin noin 800 metrin kävelymatka, ja siellä tuliki oleiltua melko paljon. Lisäks hotellin edessä oli juna-asema Gdansk Glowny ja sieltähän me hypättiin aina sit ratikan kyytiin (päivälippu 3€), jos pidemmälle lähdettiin. Mm. kauppakeskus Galeria Baltyckaan matkattiin julkisilla. Ei sinne paha ois ollu kävelläkkään, mut mun mielestä on kiva matkata julkisilla, nähä paikallisia ja kuunnella paikallista kieltä. Baltyckassa oli tosiaan aika ne peruskaupat, mitä täälläki, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Hintataso sama ku Suomessa.

IMG_4814.JPG

Asematunnelissa oli monen monta ihanaa pikkukioskia, jotka myi kaikkia herkullisia leivonnaisia. Ihana kulttuuri ! Nää neljä leivosta taito maksaa jotai kaks euroa. Paikalliset käytti näiden kiskojen palveluita tosi paljon, aamusti kun ohi käveltiin, pursus hyllyt herkkuja ja ku illalla tultiin takas, oli hyllyt tyhjinä. Oispa Suomessaki tollasia !

IMG_4842.JPG

IMG_4844.JPG

IMG_4853.JPG

IMG_4880.JPG

Neptunuksen suihkulähde. Meren jumala on oiva valinta kaupungin symboliks, onhan Gdansk perinteinen hansakaupunki.

IMG_4897.JPG

IMG_4912.JPG

IMG_4937.JPG

IMG_4958.JPG

Ruoka oli mieletöntä ja halpaa. Nää valtavat uuniperunat juomineen taito maksaa jotain 15€ yhteensä. Käytiin myös syömässä perinteisiä Puolalaisia pierogeja ja voi nammm, kyllä oli hyvää. Otettiin myös alkukeitot sekä oluet ja kaikki tämä yhteensä noin 20€. Palvelu ystävällistä ja kaikissa paikoissa ihana tunnelma. Gdanskiin on niin edullinen lähtee, että taidetaan ottaa tosta vuotuinen perinne. Gdanskilla on myös pari esikaupunkia Sopoti sekä Gdynia, näihin täytyy ehdottomasti päästä myös käymää. Kolmen päivän reissulla kun ei ehdi viä kaikkea kokemaan niin uutta reissua suunnitellaan toivottavasti hyvinki pian ! 🙂

IMG_4965 (2).JPG

IMG_4973.JPG

Vanha kaupunki, Dlugi Targ. Toinen maailmansota alkoi Gdanskin nurkilla ja lähes koko Gdansk tuhoutu. Käytiin kaupungintalon museossa, missä oli valokuvia ennen sotaa. Uudelleenrakentamisessa on hienosti kunnioitettu vanhaa ja rakennukset oli kyllä kauniita. Juurikin tohon sotaan liittyvä Westerplatte kiinnostaa kovasti, joten sinne ens kerralla.

<3 Laura

Hyvinvointi Mieli Matkat Suosittelen