Osso buco kuukkarilaisittain !
Heipparallaa ! 🙂
Porissa on vihdoin saatu nauttia talvesta. <3 pakkanen huiteli jossain vaiheessa jopa kahessakymmenessä asteessa, mutta nyt on jo vähä maltillisempaa. Mut siis ihanaa, rakastan talvee. Esimerkiks osso buco ei oikee ehkä maistuis kesäkuumalla. Sikspä yks sunnuntai me valmistettiin lähes täydellistä pataruokaa ! Sain joululahjaks ihanan Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa-kirjan ja voih, kyllä sitä on lueskeltu. Samaista kirjaa käytin inspiraationa kokkailussa. Tehtiin osso bucoa ekaa kertaa, joten en uskaltanu lähtee päästä heittää. Tiettyyn pisteeseen asti seurattiin Meri-Tuulin reseptiä, mutta jossain vaiheessa lähettiin vähä sivuraiteille. Oon vähä sellanen fiiliksen pohjalta kokkailija ja koitan käyttää raaka-aineina kaapista löytyviä juttuja. ( harmittaa maailman eniten, jos joudun heittää jotain roskii! ) Ja senpä vuoks sitte reseptit usein muuttuu omanlaisiks. 🙂
Oon muuten melkosesti alkanu miettii tuottajien jamaa Suomessa ja samalla päättäny, että käytän pelkästään kotimaisia tuotteita niin pitkälle ku se on mahdollista. Mielestäni lihaa on ihan ok syödä, kunhan tietää sen alkuperän. Oon jo pitkään jättäny hyllylle kaikenmaailman Rainbowit ja K-menut. En sano, että ne välttämättä ois huonoja, mutta haluun kantaa oman korteni kasaan, jotta saatais tulevaisuudessakin nauttia kotimaisista raaka-aineista. Tän ruuan Osso buco – liha tuli muuten paikallisesta Reko-ringistä. Reko on huippuhyvä tapa auttaa paikallisia tuottajia, jos ei oo tuttu juttu, niin tutustu ihmeessä. Rekorinkejä löytyy jo monelta paikkakunnalta ! Aina tuoretta ja lähellä tuotettua. Ja muute sen verran vielä sanon, että esimerkiks noi osso buco- lihat makso alle 7€, ja reseptistä tuli noin kolme annosta.
Tarviit:
1 sipuli
pala mukulaselleriä
3-4 valkosipulin kynttä
punainen paprika
suolaa ja pippuria
2 härän potkakiekkoa
vehnäjauhoja
2 tomaattia ( Porilaisia NAMS-tomaatteja saa muuten ympäri vuoden )
timjamia
0,5dl valkoviinietikka
2 laakerinlehteä
rasvaa paistamiseen
persiljaa annoksen viimeistelyyn
haluamasi lisuke lihan kanssa, itse keitin perunoita ja ripottelin päälle reilusti yrttejä 🙂
1. Tein ite pikatomaattimurskan eli siis viilsin tomaattien kantojen yli viillot ja keitin vedessä, kunnes kuoret irtos. Pilkoin veittellä pieneks ja heitin vähä suolaa, pippuria ja timjamia sekaan. Käytä ihmeessä valmista murskaa, jos siltä tuntuu. 🙂
2. Hienonna sipuli ja mukulaselleri. Leikkaa valkosipulinkynnet kahtia, joko kuorineen tai ilman. Leikkaa paprika renkaiksi.
3. Käsittele liha eli mausta reilusti suolalla sekä pippurilla ja pyörittele kiekot sen jälkeen kauttaaltaan vehnäjauhoissa.
4. Paahda valkosipulin puolikkaat rasvassa leikkuupuolelta kullanruskeiksi ja nosta pois. Ruskista sen jälkeen potkakiekot rasvassa kullanruskeiksi. Tämän jälkeen kuullota PADASSA, minkä laitat siis uuniin, sipulit sekä sellerit. Kun ne ovat pehmenneet, lisää päälle potkakiekot sekä paprikarenkaat. Kaada päälle murskatut tomaatit sekä valkoviinietikka. Viimeiseksi lisää valkosipulit, laakerinlehdet sekä muutama timjaminoksa. Laita kansi päälle ja hauduta 160-asteisessa uunissa noin kolme tuntia. Lisäile mausteita, jos tuntuu siltä !
Tää ruoka ei todellakaan oo siis mitään pikaruokaa, mutta välillä ihminen kaipaa uunissa pitkään muhinutta herkkua. Mikä vois olla ihanampaa, ku pistää pata uuniin ja lähtee ulkoileen, kotiin palatessa kämpän on täyttäny herkulliset tuoksut. 🙂
<3 Laura