Rakkaudesta kurpitsaan <3

IMG_5011.JPG

Voiko kurpitsaan koskaan kyllästyä ? Mielestäni ei ! Kaikki ne kymmenet mahdollisuudet, mitä kyseisestä raaka-aineesta voi tehdä saa hymyn huulille ja lisäks vielä masun tyytyväiseks. 🙂 Lisäks kurpitsat on tällä hetkellä viä sesongissa, joten kirmaappa kauppaan ja hae edullinen ruoka itelles. Mä oon niin onnekas, et sain kaks superisoa kurpitsaa mun ystävältä. Ystävän täti oli niitä rakkaudella Köörtilässä kasvattanu. Eli jos susta löytyy hiven viherpeukaloa, voit ens kesänä kasvattaa kurpitsat ite.

Viimeisin kurpitsakokkailu on ihanan pehmee ja maukas kurpitsapiirakka. Erittäin ajankohtanen tällä hetkellä, koska kyseinen piirakka kuuluu kiitospäivän ruokapöytään. 🙂 tää piirakka on iisi tehä ja raaka-aineetki suhteellisen edulliset.

IMG_4793.JPG

Perinteinen kurpitsapiirakka !

Pohja:

3dl vehnäjauhoja

125g voita

1 keltuainen

(1-2rkl sokeria tai hunajaa makeutukseen)

Jos haluat nopeuttaa touhua, osta piirakkapohja kaupan pakastealtaasta. Ne on nykyään tosi hyviä, joten en oo empiny käyttää, jos haluun vähä vähemmällä päästä. 😀

Täyte:

2 kananmunaa

400-450g kurpitsasosetta

1-2tl kanelia

1tl piparkakkumaustetta tai 1/2tl jauhettua inkivääriä + 1/2tl neilikkaa

ripaus suolaa

1prk kondensoitua maitoa

1. Nypi jauhot, voi ja sokeri/hunaja massaksi. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Käytä noin 24cm:n vuokaa ja taputtele piirakka sen pohjalle. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

2. Mikäli valmistat kurpitsasoseen itse, kuumenna uuni 200 asteeseen ja leikkaa kurpitsa kuutioiksi. Mausta kurpitsoja mieleisillä, makeaan leivontaan sopivilla mausteilla. Paahda uunissa kunnes pehmeitä. Soseuta.

3. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki ja sekoita niihin kurpitsasose sekä mausteet. Lisää kondensoitu maito pienissä erissä. Kaada seos piirakkavuokaan.

4. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, laske lämpötilä 180 asteeseen ja paista vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tarjoa kermavaahdon tai vaikkapa jäätelön kera, toimii kyllä hyvin ihan yksinäänkin. 🙂

DSC_1395.JPG

Kurpitsakuppikakut taivaallisella ( ja taivaallisen kaloripitosella ) kuorrutteella !

Oon leiponu elämässäni satoja kuppikakkuja ja jotenki taisin jo kyllästyykki niihin. Ne oli mun mielestä jo aikaa sitte iha nähty juttu. Mut sit sitä kurpitsaa oli kiloittain ja teki mieli kokeilla kaikenlaista. Selailin pinterestiä ja voi juku, minkä inspiksen sain. Nää kuppikakut on ehkä parhaat, mitä oon ikinä tehny. Täydellisiä. Ihanan mehukkaita. Syntisiä.

Muffineihin tarviit:

1,6dl kurpitsasosetta

2 kananmunaa

pikkasen alle desi öljyä, käytin rypsiöljyä

vaniljasokeria maun mukaan

1,6dl sokeria

2dl vehnäjauhoja (toimii muuten varmasti myös gluteenittomilla jauhoilla, kunhan kypsentää inan pidempään)

ripaus suolaa

3/4tl soodaa

1/2tl leivinjauhetta

kanelia ja piparkakkumaustetta maun mukaan

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kulhossa kurpitsasose, munat, öljy, vaniljasokeri sekä sokeri. Yhdistä loput aineet toisessa kulhossa ja sekoita kurpitsaseokseen. Taikina jää hieman veteläksi, joten jos haluat voit lisätä jauhoja. Taikinan löysyyden vuoksi ois hyvä paistaa muffinit joko silikonivuoissa tai sitte iha muffinipellillä. 🙂 Paista noin 20 minuuttia. Vanha kikka hammastikulla toimii kypsyyden varmistamiseksi, eli paina tikulla muffinin keskelle. Mikäli taikinaa ei tikkuun jää, ota pois uunista. Jätä jäähtymään ja valmista sillä aikaa kuorrutus sekä pähkinät.

Kuorrutus:

2dl voita

250g maustamatonta tuorejuustoa

vaniljasokeria

1/2tl kanelia

reilu kaksi desiä tomusokeria

Ruskista voi paistinpannussa ja lisää sen jälkeen tuorejuusto, mausteet sekä tomusokeri. Sekoittele tasaiseksi seokseksi ja ota pois liedeltä. Kuorrutteen tulee jäähtyä kunnolla, jonka jälkeen voit vielä vatkaimella nopeasti sekoittaa saadaksesi kuohkeamman lopputuloksen.

Pähkinät:

1dl pähkinöitä, itse käytin pekaanipähkinöitä kun sattu kaapista löytyy

1rkl voita

0,5dl ruskeaa sokeria (fariini/muscovado)

Rouhi pähkinät hieman pienemmiksi ja lisää ne pannulle voin ja sokerin kanssa. Sekoittele kunnes sokeri on sulanut ja nosta leivinpaperille jäähtymään.

Kun muffinit on täysin jäähtyny, kuorruta ja koristele pähkinöillä. Nauti !

DSC_1368.JPG

Tässä vielä kurpitsapuuroa. Oon nykyään puurohullu, joten tääki vei kielen mennessään ! Reseptin löydät osotteesta:

http://www.soppa365.fi/resepti/53777/kurpitsapiiraalta-maistuva-puuro/

<3 Laura

P.S. Pahottelut kuvista, puhelimella otettu kun ei kameralla ehtiny. Oli kiire syömään ! 😀

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY

Helppoo ko sunnuntaiaamu !

IMG_4759.JPG

Porissa sunnuntai on alkanu melko harmaissa tunnelmissa. Mikäs sen parempaa siis ku keskittyä kokkailemaan koko päivä ! 🙂 Aattelinki jakaa teille muutaman todellisen comfort food – reseptin. Nää reseptit on sellasia, et oli sulla millanen fiilis tahansa, se paranee kerta heitolla aika paljon paremmaks. Ja vaikka fiilis ois jo katossa, nää herkut masussa meet katon läpi. Itellä ollu taas aika hurja viikko ja eilinenki meni hallilla. Onneks sain nauttia siellä loistavasta seurasta ja peliki päätty vielä Ässien voittoon ! Sunnuntai on siis tän viikon ainoo vapaapäivä ja me alotettiin aamu korvapuustipuurolla. Oi kyllä. Luit oikein. Toi puuro on jotain syntistä ! Ei siis todellakaan mikään terveyshitti vaan todellinen hyvän mielen lähettiläs. Puurosta kuvaa alempana, alotetaan tää setti vanhoilla kunnon köyhillä ritareilla.

Ne perinteiset köyhät ritarit !

Tuomaksen sukulaisia poikkes meillä kylässä viime viikonloppuna ja koska mukana oli myös isovanhemmat, päätettiin me laittaa tarjolle vanhoja kunnon makkaraleipiä. Kyl te tiätte, niitä mihin tulee ranskanleipää, reilu sipasu voita, lauantaimakkaraa ja juustoa. Mulle noi toi mieleen lapsuuden heinäpeltohommat ja mummun tekemän makeen mehun. Nam. Leivät oli tosiaan hyviä, mutta ranskanleipää jäi yli. Pakkohan niistä oli köyhät ritarit valmistaa !

Tarviit:

vaaleaa leipää/pullaa
maitoa
(muna)
voita paistamiseen
sokeria, vaniljasokeria, kanelia, kardemummaa tai millä ikinäki haluat maustaa
hilloa, kermavaahtoa, marjoja, hedelmiä

Valmistus on helppoa. Kaada maitoa laakeaan astiaan/lautaseen, halutessasi voit rikkoa maidon joukkoon munan. Kasta leivät maitoon ja siirrä kuumalle pannulle. Paista, kunnes leivät ovat kullanruskeita. Ripottele päälle sokeria/mausteita. Tarjoile kermavaahdon ja hillon kanssa.

Käytin tällä kertaa Plantin kauramaitoa sekä kaurakermavaahtosekotusta. Tai mitä lie. 😀 toimi kyllä erittäin hyvin. Kuvassa oleva kastikepullo piti sisällään Tuomaksen tädin tuomaa mansikkasiirappia, sopi ku nenä naamaa näiden herkkujen kanssa !

IMG_4760.JPG

Opiskelin Jenkeissä syksyn 2010 ja siellä tutustuin yhteen tunnetuimmista jenkkikeittiön herkuista – macaroni and cheese. Kaikki voi varmaan itekkin päätellä, että ku lähetään yhdistää makaronia ja juustoja, on lopputulos jotain aivan täydellistä sohvannurkassa nauttimiseen.

Mac and cheese Kuukkarin tapaan !

4dl makaronia ( käytin ite ihan tavallisia, valkosia makaroneja, mutta sovella sillä mitä kaapista löytyy )
~ 75g voita
~ 40g jauhoja
5dl maitoa
400-500g erilaisia juustoja, ite käytin Oltermannin cheddaria, mozzarella-juustoraastetta ja heitin sekaan vielä vähä parmesaniaki
suolaa, pippuria, yrttejä

1. Kypsennä makaronit pussin ohjeen mukaan, muista lisätä keitinveteen suolaa.

2. Makaronien kypsyessä valmista kastike. Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot. Kypsennä jauhoja 1-2 minuuttia, kunnes ruskistuu hieman. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää hiljalleen juustot ja pidä huoli, että sulavat kunnolla sekaan. Mausta.

3. Kaada kastike kypsien, valutettujen makaronien päälle ja nauti.

DSC_0988.JPG

Aina syksyn tullen kaikenlaiset sosekeitot rupee maistumaan. Ehdoton lemppari on myskikurpitsasta valmistettu keitto ! Tällä kertaa lisäilin sekaan vähä muitaki kasviksia ja hyvää tuli. 🙂 Tällä hetkellä on kurpitsojen sesonki meneillään, joten kehotan hyödyntämään edulliset ja maukkaat raaka-aineet.

Myskikurpitsakeitto

2:lle hlölle ja vähän huomisellekin

1 pieni myskikurpitsa
2 perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
Arlan Lempi ruokakerma curry&chili
sulatejuustoa
maitoa
1 kasvisliemikuutio
suolaa, pippuria, yrttejä

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele kurpitsa ja siirrä uunipellille. Pirskottele päälle öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja pilkkoa myös perunat sekä porkkanat ja keitä kypsiksi kattilassa, heitä sekaan myös kasvisliemikuutio.

2. Hienonna sipulit ja kypsennä pannulla.

3. Kun kaikki kasvikset ovat kypsiä, siirrä ne blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Voit ottaa talteen vähän lientä perunoiden sekä porkkanoiden kypsennysvedestä blenderiin. Soseuta sileäksi massaksi ja siirrä kattilaan. Kuumenna seos ja lisää ruokakerma. Mikäli ruokakerma ei mielestäsi riitä vaan haluat juoksevampaa keittoa, lisää hieman maitoa. Lisää sen jälkeen haluamasi määrä sulatejuustoa, itse käytin noin 150g. Kun sulatejuusto on sulanut, mausta keitto mieleisillä mausteilla. Keiton päälle voit ripotella yrttejä tai nauttia vaikka raejuuston kanssa !

IMG_4753.JPG

Tässä vielä kuva todellisesta herkkupuurosta ! Suomenkielinen resepti löytyy osoitteesta http://www.soppa365.fi/resepti/19318/korvapuustipuuro/

Alkuperäinen resepti on ihanan Mother Thyme – blogin, jota kirjoittaa aurinkoinen Jenn. 🙂

Resepti on sellaisenaan täydellinen, muutoksia ei vaan voi tehdä !

IMG_4788.JPG

<3 Laura

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli