Lomaviikon ruokalista
Lapset lomailevat tämän viikon joten ajattelin tehdä erityisen hyvää ruokaa joka päivä sen kunniaksi. Nämä kuuluvat tosin meidän arkiruokarepertuaariin normaalistikin sillä eroituksella että yleensä ei ole näin paljon hyvää yhdellä viikolla vaan siellä seassa on myös mm. tylsästä jauhelihasta sata erilaista ruokaa. Tällä viikolla siitä ei ole yh-tään ruokaa! Nämä ohjeet on siis aika simppeleitä ja yhtä lukuunottamatta suht nopeatekoisiakin.
Ensimmäinen oli uusi tuttavuus Uunilohi ja kukkakaalipyree, jonka ohjeen bongasin joku aika sitten Pirkka-lehdestä ja se on pitkään riippunut keittiön naulakosta odottaen sen kokeilemista. Ja voi että mikä ruoka! Helppo tehdä ja errrrittäin hyvä, sulaa suuhun ja meidän perheessä meni kaikki kummemmin kyselemättä. Ehkä mielestäni kalaruoista jopa paras mitä olen ikinä syönyt (ja kyllä, olen syönyt, isäni on kalamies..), toki jos ei lasketa kalakukkoa!
Tähän tarvittavat ainekset on lohi, mustapippurituorejuusto, siemensekoitus, suola, kukkakaali, tilli ja voi. Heleppo. Me tehtiin lisukkeeksi ranskalaiset (pitkästä aikaa teki hirveä mieli) mutta ehkä kivemmin vielä sopisi perunamuussi tai vaikka couscous.
Toisena uutena meinaan tehdä Katkarapu-avokadopastan. Ainesten mukaan hyvä ruoka on tulossa tästäkin.
Itse en ole ikinä tehnyt tuorepastaa joten sekin on uutta minulle. Olen pitkään suunnitellut/halunnut/himoinnut tehdä pastat itse mutten ole vielä hommaan uskaltautunut. Se kuulostaa ihan tosi mukavalta, mutta vaikealta touhulta. Ja ehkä pitäisi ensin ostaa se pastakone koska muuten en usko siitä tulevan yhtään mitään muuta kuin sanomista. Vielä minä joskus olen niin hyvällä fiiliksellä että uskon että käsieni lämpö ja rytminen liike muodostaa gluteenia tuottavaa proteiinia joka antaa pastalle sen erityisen koostumuksen (hieno tekstiosuus on kopioitu Carla Bardin Pasta-kirjasta)
Minulla on siis jo kirja ja ohjeet ja kaikki, puuttuu vain lopputekeminen!
Kolmantena herkku-herkku-ruokana on Bataatti-grillijuustosalaatti. Sen teenkin tänään. Tämä ohje on osoittautunut sekä omassa perheessä että tarjoiltuna vieraille yhdeksi suosikiksi. Ihan huippuhyvä salaatti. Maut käyvät toistensa kanssa yhteen kuin ..hmm.. vakka ja kansi…
Tästä laitan ohjeen (muistaakseni josku Pirkka-lehdestä bongattu) kokonaisuudessaan, jos joku haluaa noista muista niin pyytäkää vaan.
2 bataattia
1 (mieto) punainen chilipalko
2-3 valkosipulinkynttä (itse laitan yhden kokonaisen kynnettömän)
2 rkl oliiviöljyä
3/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku rucolaa
1/2 kurkku
1 punasipuli
1 pkt grillijuustoa (250g)
1/2 dl kurpitsansiemeniä
Kastike:
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Kuori ja paloittele bataatit, hienonna valkosipuli sekä chili (jonka siemenet on poistettu). Sekoita chili, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja mustapippuri kulhossa. Pyöräytä bataatit mausteseoksessa ja levitä uunipellille. (minä vielä kaadan loput soossit bataattien päälle) Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Revi jääsalaatti ja rucola laaleaööe vadille. Paloittele kurkku, leikkaa punasipuli renkaiksi ja levitä salaatin päälle. Paahda kurpitsansiemet kuivalla pannulla. Leikkaa grillijuusto pieniksi paloiksia ja paista öljytilkassa kullanruskeiksi. Levitä bataatti ja juustopalat vadille, ripottele pinnalle siemenet. Sekoita kastikeainekset keskenään ja pirskottele salaatille.
NAM.
Neljäntenä ruokana on Kanaa bataattipedillä.
Tämäkin on helppo tehdä kun kaikki, pääainekset ja lisukkeet, valmistuvat samaan aikaan. Ehkä salaatin teen vielä tämän lisäksi silti. Meillähän Vipe syö jo tosi hyvin samaa ruokaa kuin me muutkin. Ihan silloin tällöin enää pitää antaa muuta (lähinnä kaupan purkkiruokia) hänelle, jos on jotain ihmeellistä tai jos menee perheen ruoka liian myöhälle.
Viidentenä ruokana onkin sitten ihan Nöyhtöpossua a’la minä.
Paljon valkosipulia, aikaa, mausteita ja rakkautta, siitä syntyy unelmaliha. Perunamuussin kera.
Bon appetit!
Meillä puuttuu tästä vielä perjantain ruoka joten otetaan vastaan hyviä vinkkejä. Minulla kyllä varastossa kokeilemattomia on mm. kaverilta saatu kanakeitto, taidankin väsätä sen.. Keittoahan tässä ei vielä ollutkaan. Mutta, nämä on siis meidän perheen arkiruokia ja samalla myös herkkuja.