Bloggaajaksi?

P1090014.JPG

Sain joku aika sitten Keskipäivässä-blogilta haasteen jossa minun tulisi kertoa miksi ja kuinka aloitin bloggaamisen, sekä antaa lisäksi 10 vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle. Sen kunniaksi, että tämän vuoden keväällä minulla tulee täyteen jo neljä blogivuotta, teen tämän haasteen. 

Aloitin blogin kirjoittamisen äitiyslomalla vuonna 2013. Olen aina tykännyt kirjoittaa. Olen aloittanut nuorena mm. monta romaania, ollut kirjeenvaihdossa usean ihmisen kanssa ja pitänyt oikeastaan aina päiväkirjaa. Blogi onkin minulle julkinen päiväkirja, jota kuitenkin enemmän teen itselleni kuin muille. Teen sitä kirjoittamisen ilosta ja muistoksi itselle, toki aina plussaa on kiva palaute sekä tykkäykset, ja se että kenties saa lukijoiden päähän uusia ajatuksia tai tuotua lukijalle jonkun avun. Lisäksi, ehkä suurinkin syy alussa oli valokuvat. Hienojen otosten julkaisu. Nykyään emme ehdi kuvailemaan ihan samalla tahdilla joten blogin tyyli on muuttunut. Se on muuttunut muunkin kuin valokuvien suhteen. Se on hieman löytänyt punaista lankaa ja minä olen oppinut kirjoittamista. Omasta mielestäni. Blogi on kasvanut samaa tahtia minun kanssani ja olen siitä erittäin ylpeä. Nykyään useinkin mietin että josko olisi jo aika lopettaa, mutta aina juuri silloin tapahtuukin jotain joka sysää blogin takaisin syliini ja ajatuksiini. Saan kirjoittamisesta hyvän mielen, teen hyvän mielen postauksia, rakastan kuvata yksityiskohtia ja on oikein palkitsevaa lurauttaa painavia pohdintojaan tekstin muotoon, siispä jatkan vielä. Niin kauan kuin hyvältä tuntuu.

P1090015.JPG

P1090019.JPG

Vinkkejä aloittelijalle.

1. Selkeät ja tarpeeksi suuret kuvat
Itse en jaksa katsoa blogeja tai muitakaan sivuja joissa on pienet kuvat. Kuvista pitää saada selko. Kuvan laadulla on myös väliä.

2. Kuvien määrä suhteessa tekstiin
Jos postauksessa on sata kuvaa ja kolme lausetta tekstiä, niin minua ei kiinnosta. Kuvia voi olla myös liian vähän, tosin jo blogisi on vain tekstiä, niin asia on eri. Poikkeuksia kuvien määrään toki on, esimerkiksi postaus ’Joulumme’ voi sisältää periaattessa vain tunnelmakuvia, tai ’Loma Lapissa’ voi sisältää kuvien lisäksi vain pienet kuvatekstit. Poikkeus vahvistaa säännön.

P1090024.JPG

3. Pidä teksti sujuvana ja otsikon vertaisena
Älä junnaa asiaa, ja koita olla toistamatta itseäsi. Vältä hymiöitä. Kerro myös siitä mitä otsikko lupaa. Älä petä otsikkoa.

4. Tarkista teksti aina ennen enteriä
Oikolue. Tarkista. Uudestaan ja uudestaan. Nappaa pois kirjoitusvirheet sekä turhat sanat ja selkeytä kappalejaot.

P1090025.JPG

5. Tee blogista omasi
Älä matki muita, edes sitä omaa lempiblogia. 

6. Pidä ulkoasu selkeänä
Älä sisällytä reunoille ja bannereihin liikaa. Tarpeeksi kuitenkin että lukija tietää minne hän on päätynyt.

P1090026.JPG

7. Kirjoita siitä mistä aidosti haluat
Hyväksy erilaisuus ja ole aiheeseesi intohimoinen.

8. Kirjoita tarpeeksi aktiivisesti
Blogia ei todellakaan tarvitse päivittää muiden odotusten mukaan eikä pakolla, vaan oikean aiheen vuoksi. Kuitenkin jos postitustahti on kuukauden-kahden välein, eivät lukijat ehkä jaksa tulla käymään blogiasi tarkistamaan. Voit tarkastella kävijämääriäsi mm. Google analyticsin avulla.

P1090027.JPG

9. Hakukone-optimointi
Mikäli haluat että sinun tekstiäsi löydetään google-haun avulla, aseta hakuoptimoinnit postaukseen oikein. Esimerkkinä voin kertoa jokin aika sitten postaamani stifadon-reseptin. Kävijämäärä oli pieni ja google-haulla postaus tuli jossain neljännellä-viidennellä sivulla vastaan. Kun lisäsin hakukone-nimen postaukseen, on postauksen lukijamäärä triplaantunut ja on tällä hetkellä avainsanalla ’stifado’ googlessa neljäs vaihtoehto. 

10. Älä rajoita turhaan
Toiset neuvoo rajaamaan aihealueita mutta minä en näe siihen syytä. Itse kirjoitan monista asioista ja koska minulla ei ole minkäänlaista tarvetta siihen että juuri jokin tietty joukko kävisi lukemassa blogiani, niin minua ei myöskään haittaa jos kaikki aiheet eivät miellytä kaikkia. Minulla on life style-blogi. Jos kirjoitat vain sisustuksesta tai meikeistä tai vaatteista, niin silloin lukijat eivät ehkä halua kuullakaan muuta. Tosin nykyään kirjoittajasta taidetaan halutaan tietää pintaa syvemmälle. Itse ajattelen niin että he jotka tykkäävät tästä tyylistäni, tykkäävät, jotka ei niin sitten ei. 

P1090028.JPG

Kirjoituksistani selkeästi suosituimpia ovat parisuhdepostaukset. Samoin omasta hyvinvoinnistani ja lapsieni kohtaloista kertovat jutut kiinnostavat. Sekä ilman muuta sisustusaiheet ja ruokareseptit. Myös erilaiset tapahtumat ja matkat kiinnostavat monia. Vaellus-ja muita harrastuspostauksia luetaan aina vaan. Tämä on siis ihan minun juttuni – monipuolisuus ja pomppinen aiheesta toiseen. Minulla on siis tietty punainen lanka muttei punaista lankaa sitten lopulta ollenkaan. Ja se on hyvä.

Nyt minun pitäisi haastaa toisia bloggaajia mutta nimeämättä ketään haastankin juuri sinut. 

Ohjeet pähkinänkuoressa:

1. Kirjoita postaus saamastasi tunnustuksesta / haasteesta.

2. Mainitse ja linkitä postaukseen se blogi, josta sait haasteen.

3. Kerro, miksi aloitit bloggaamisen. Anna 10 vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle.

4. Anna haaste eteenpäin mielellään 10 bloggaajalle.

Ja eikun bloggaamaan,
Minna/lts

Suhteet Oma elämä