Yksi arjen helpotus
Naisten päivän kunniaksi laitan tulemaan yhden meidän arkea helpottavan keksinnön.
Kaikki varmasti on sanonut ja kuullut miljoonia kertoja lauseen ’Mitäs tänään ruoaksi?’
Tulet töistä kotiin ja alat miettimään että mitäs tänään tekisi, hmmmm, varmaan jauhelihasta jotain… Tai jo töissä mietit sitä ja tulet kaupan kautta kotiin. Nappaat kärryyn vähän sitä sun tätä ja olet ehkä vähän ahdistunutkin. Mitä tekis, ei jaksa miettiä ja apua apua.
Minä olen jo jonkin aikaa tehnyt ruokalistan. Käymme tekemässä isommat viikkoruokaostokset kerran viikossa, yleensä torstaisin. Ennen sitä teen kotona ensin ruokalistan jossa mietin viikon ruoat lisukkeineen paperille ylös ja teen sen mukaan kauppalistan. Itseasiassa en ymmärrä miten olemme selvinneet ilman ruokalistaa tähän asti. Nykyään se on itseasiassa ihan pakollinenkin koska meillä on illat niin erilaisia. Joskus ruokaa olen laittamassa minä, joskus mies ja joskus teini syö yksin koska me muut syömme töissä/päiväkodissa. Silloin teini voi katsoa listalta mitä syö sinä päivänä. Suunnittelen ruoat sen mukaan kuka on kotona, tsekkaan kalenterista millainen aika ruokaa on valmistaa ja koitan tietysti myös katsoa että samaa ainesta (esim. jauhelihaa) ei tule monena päivänä. Ruokalistan myötä on myös melkein kokonaan jäänyt pois ruoanteon ahdistus. Kun se ruoka lukee paperilla, siihen on jo ehtinyt asennoitua ja sen yksinkertaisesti vain tekee. Ei tarvitse miettiä. Samaan syssyyn myös kauppalaskumme on pienentynyt selkeämmän kauppalistan vuoksi.
Toki poikkeukset vahvistavat säännöt. Joskus ohitamme sujuvasti päivän ruoan ja menemme hampurilaiselle haemmekin aineksiksi jotain aivan muuta. Se kuuluu tietysti asiaan mutta pääasiassa mennään listalla. Viikon ruokalistamme voi näyttää mm. tältä:
Pe: Kanapasta + vihreä salaatti (minä)
La: Stifado +ranskalaiset + kukkakaali + patonki (yhdessä)
Su: Kasvissosekeitto (minä)
Ma: Makaronilaatikko + parsa + punajuuret (mies)
Ti: Pinaattilettuja + makaronia (Hene)
Ke: Kana-bataattipaistos + tuoretta leipää (minä)
To: Itsetehdyt hampurilaiset +KOKISTA 😛
Keskiviikkona olevan aivan ihanan Kana-bataattipaistoksen ohje menee näin:
Kuori ja lohko 2 bataattia uunivuokaan. Pirskottele päälle öljyä ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Halkaise 4 broilerin rintafiletta puoliksi ja paista niihin rapea pinta paistinpannulla voi-öljyseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiedo kanojen ympärille pekoniviipaleet ja lisää uunivuokaan bataattien päälle. Paista 15 minuuttia. Paista 200g tuoretta pinaattia ja maissia haluamasi määrä (pienissä osissa sanoo ohje mutta onko kukaan koskaan kokeillut miten vaikea ne on saada osiin?) maissintähkiä parin minuutin ajan. Mausta seos sitruunamehulla ja lisää joukkoon vihreitä oliiveja. Kaada seos uunivuokaan ja paista vielä 5-7 minuuttia.
Kuvasta puuttuu ne vihreät oliivit koska tämä Nainen oli unohtanut laittaa ne siihen kauppalistaan jonka viime viikolla teki. Ei se siis ihan pomminkestävä idea ole, ainakaan tälle pääkopalle. Toimiva silti, hihi.
Naisten päivää♥
Minna/lts