Loma Filippiineillä

Terveiset Filippiineiltä! Palasimme takaisin Nha Trangiin eilen myöhään iltapäivällä muutaman edesottamuksen jälkeen. Pienistä sairasteluista ja väsyttävistä lentomatkoista huolimatta, kokonaisuudessaan lomamme oli todella onnistunut. Rentoutumisen ja lomamoodin määrästä kertoo jotain se, että muistin vasta viimeisenä iltana, että minunhan täytyy hakea Vietnamiin viisumia. Ennen lomaa käytin 15:sta päivän viisumivapaan oleskeluni Vietnamissa ja suunnitelmana oli, että heti Filippiineille saavuttuamme hakisin netistä kolmen kuukauden visa on arrivalin (viisumihakemus tehdään netissä ja varsinainen viisumi noudetaan lentokentältä). Nettiviisumia pitäisi kuitenkin hakea vähintään neljää arkipäivää ennen maahan saapumista. Meidän lentomme lähti kuitenkin sunnuntai-maanantai välisenä yönä ja muistin koko asian tosiaan vasta lauantai-iltana. Löysin onneksi yrityksen, joka teki käsitteli hakemuksia myös sunnuntaisin, mutta tästä "super urgent Sunday servicestä" sai maksaa noin nelinkertaisen hinnan normaaliin verrattuna... 

Filippiineille matkustaessa vaikeinta on päättää varsinaiset lomakohteet. Upeita saaria ja näkemisen arvoisia paikkoja on valtavasti, mutta matkustaminen niiden välillä on monesti työlästä ja aikaa vievää, joten eri kohteita ei kannata ahnehtia liikaa. Meidän matkamme suunnittelua helpotti se, että Nguyenin entisiä työkävereita työskentelee Filippiineillä jopa kolme kappaletta, joten päätimme vain vierailla heidän luonaan ja jättää muut saaret seuraavaan kertaan. Belgialainen Colin työskentelee Cebun eteläpuolella sijaitsevalla pienellä Siquijorin saarella ja vierailimme ensin hänen luonaan. Siquijorista palasimme Cebun saarelle Alcoyhin, missä suomalaiset Niko ja Teija pyörittävät sukellusresorttia Dive Point Alcoyta ja vietimme loppuloman heidän luonaan. Kahdeksassa päivässä tutustuimme siis kahteen kohteeseen yhtä Tagbilarinissa vietettyä yötä lukuunottamatta. Kaksi kohdetta reilulle viikon lomalle tuntui meille juuri täydelliseltä ratkaisulta, olemme melko aktiivisia lomailijoita, joten yhdessä paikassa olisimme tuossa ajassa kyllästyneet, mutta useampaan paikkaan ei olisi kiirehtimättä ehtinyt. 

Vaikka Filippiinit eivät ole kaukana Vietnamista, niin lentoja Saigonista Cebun saarelle oli melko huonosti saatavilla ja lensimme kumpaan suuntaan yöllä. Menomatkalla menimme ensin yöbussilla Nha Trangista Saigoniin, vietimme päivän Saigonissa ja yöllä yhdeltä lensimme Manilaan ja neljän tunnin vaihdon jälkeen Manilasta Cebulle. Liikkuminen saarien välillä Filippiineillä ei myöskään ole kaikkein yksinkertaisinta. Halusimme mennä suoraan Siquijorin saarelle, mutta lautta-aikatauluista johtuen jouduimme ottamaan ensin lautan Cebulta Tagbilaraniin Boholin saarelle, missä vietimme yhden yön ja seuraavana aamulla pääsimme vihdoin meriteitse Siquijoriin.

Siquijorissa majoituimme San Juanin kylässä, missä myös Nguyenin ystävä Colin työskentelee Coco Grove nimisen resortin sukelluskeskuksessa. Coco grove tarjoaa majoitusta, mutta on ns. avoin lomakeskus, eli alueelle saa tulla vaikka ei siellä majoittuisikaan. Kävimmekin monesti vain kävelemässä resortin kauniilla rantapoluilla ja iltaisin istuimme rantabaarissa katselemassa auringonlaskua. Vuokrasimme koko ajaksi skootterin ja suosittelemme samaa muillekin Siquijoriin matkaaville, sillä skootterilla huristellessa tulee nähtyä paljon enemmän kuin vain kävellen tai tricyclen kyydissä. Liikennettä ei ole paljoa ja tiet ovat hyvässä kunnossa, joten ajaminen on turvallista. Viimeisenä kokonaisena päivänä Siquijorissa ajoimme lähes koko saaren ympäri ja kävimme saaren korkeimmalla kohdalla katselemassa näköaloja, perhospuistossa, snorklaamassa sekä yhdellä saaren monista vesiputouksista. Tykkäsimme Siquijorista todella paljon, pieneen saareen on helppo tutustua, mutta pienestä koosta huolimatta tekemistä riittää mukavasti useammalle päivälle. 

Cebun Alcoyhin matkustimme viiden tunnin tuktuk-lautta-tuktuk-lautta-bussi-yhdistelmällä. Alcoyssa majoitumme Nikon ja Teijan pyörittämässä Dive Point Alcoy sukellusresortissa upeassa merinäköalahuoneessa. Nguyen tuli harmillisesti kipeäksi matkalla Alcoyhin, joten ensimmäisen päivän sukellukset jäivät häneltä väliin. Dive Pointissa ei ole juuri muuta tekemistä kuin sukeltaminen, joten Vietnamin menoon ja meininkiin tottuneella Nguyenilla oli totuttelemista pienen ja hiljaisen lomakeskuksen rauhalliseen tunnelmaan. Onneksi toisena päivänä pääsimme jo molemmat sukeltamaan ja illalla kävimme syömässä lähimmässä kaupungissa. Viimeisenä iltanamme hotellissa vietettiin henkilökunnan pikkujouluja ja meidät vieraatkin kutsuttiin mukaan. Juhlat alkoivat rippileireiltä tutuilla seuraleikeillä, minkä jälkeen syötiin, juotiin ja tanssittiin. Juhlat olivat todella hauskat ja hieno päätös lomallemme!

Väsyttävistä matkustamisista huolimatta, Filippiinit yllätti meidät todella positiivisesti. Kaikki tapaamamme filippiiniläiset olivat todella ystävällisiä ja tunsimme olomme tervetulleeksi. Matkustaminen tuntui helpolta, sillä lähes kaikki puhuvat edes vähän englantia. Hintataso oli muuten lähes yhtä edullinen kuin Vietnamissakin, vain majoitus oli huomattavasti kalliimpaa. Sukeltajille Filippiinit on ihanteellinen kohde. Kävimme sukeltamassa sekä Siquijorissa että Alcoyssa ja kummassakin paikassa oli upeita sukelluskohteita aivan saarten tuntumasta, joten veneessä istumiseen ei tarvinnut käyttää aikaa. Ainakin meidän lomamme aikana joulukuussa merivesi oli lämmintä (28-30 C) ja näkyvyys noin 15 metriä. Teimme useamman seinämäsukelluksen ja ne olivat todella vaikuttavia. Näimme mm. paljon merikilpikonnia ja valtavia jättiläissimpukoita (giant clam). Harmitti ettei meillä ollut vedenalaiskameraa!

Ennen matkaa olimme kuulleet vain huonoa filippiiniläisestä ruuasta ja sen suhteen valitettavasti emme päässeet yllättymään positiivisesti. Vietnamin monipuoliseen, maukkaseen ja terveelliseen keittiöön tottuneelle Filippiinien ruokatarjonta oli melko mitäänsanomatonta. Paras maistamamme paikallinen ruokalaji oli mango float niminen jälkiruoka, jossa oli nimensä mukaan tuoretta mangoa ja suklaakakkua. Söimme melko paljon länsimaista ruokaa ja Nguyen päätyi syömään elämänsä ensimmäisen juustohampurilaisen Filippiineillä!  

Kannattaa ehdottomasti harkita Filippiinejä matkakohteena, maa ja sen kulttuuri ovat aivan erilaiset kuin manner-Aasiassa ja sukeltaminen on huippuluokkaa. Jos joku on suunnittelemassa reissua Filippiineille, niin minulta voi kysellä ravintola- ja hotellisuosituksia erityisesti Siquijorissa. 

Linda

 

Kommentoi