Tết lähestyy!

Vietnamilainen uusi vuosi eli Tết alkaa tasan kahden viikon päästä, kun apinan vuosi päättyy ja kukon vuosi alkaa. Kukon kuvia, punaista väriä ja juhlaan valmistautuvia ihmisiä näkyy jo kaikkialla. Tết on Vietnamin isoin ja tärkein juhla ja kuulostaa ainakin minulle monilta osin suomalaiselta joululomalta. Tết:iin valmistaudutaan tekemällä kodin suursiivous ja kokkaamalla isot määrät erityistä Tết-ruokaa, mitä syödään koko loman ajan. Viikkoja aikaisemmin kaupat alkavat täyttyä Tết-krääsästä ja kaupassa käyminen on jo nyt tuskaa, kun ihmiset rohmuavat kaapit täyteen ruokaa ja juomaa juhlapäiviä varten. Varsinaisina juhlapäivinä syödään ja juodaan perheen ja sukulaisten kesken ja vieraillaan temppelissä sytyttämässä kynttilöitä ja suitsukkeita kuolleiden sukulaisten muistolle. Kuulostaako tutulta? 

Varsinainen Tết kestää käsittääkseni kolme päivää, mutta koulut ja virastot ovat suljettuina 10 päivää. Opetan englantia kahdessa eri koulussa ja toisessa koulussa loma kestää normaalit 10 päivää, mutta toinen kouluista, yksityinen englannin kielen iltakoulu, on jostain syystä suljettuna viisi viikkoa. Ja tästä ilmoitettiin meille ulkomaalaisille opettajille päivä ennen loman alkua... Loma on täällä tyypilliseen tyyliin palkaton, joten varsinkin niille opettajille, jotka työskentelevät vain kyseisessä koulussa, viiden viikon pakkoloma tekee melko ison loven budjettiin. Onneksi itse opetan toisessakin koulussa, joten täysin palkatonta aikaa on vain kaksi viikkoa. 

Eilen käytiin jo tekemässä isoimmat ostokset lomaa varten, jotta säästyisimme pahimmilta kaupparuuhkilta. Kaksi kauppakärryllistä täyttyi helposti, vaikka kaikki tuoretavara ostetaan vasta päivää ennen loman alkua. Kaupassa oli jo täysi häslinki päällä vaikka mentiin jo puolen päivän aikaan arkipäivänä. Nha trangissa kaikki isommat supermarketit ovat keskittyneet pienelle alueelle, joten ihmiset tulevat pitkienkin matkojen takaa ostamaan uuden vuoden tarpeita, kuten kaljaa, karkkia ja pähkinöitä.

Oon niin innoissani tästä juhlasta! Kaikki puhuu siitä niin paljon, joten odotan todella paljon, että pääsen kokemaan perinteisen Tết-loman vietnamilaisen perheen kanssa. 

Nguyen tuskaisena Tết-shoppailemassa

Lepotauko shoppailusta kylmän matchateen parissa, nam!

 

Kommentoi