Tết – Vietnamilaisen uuden vuoden juhla

Vuosi vaihtui vietnamilaisen kalenterin mukaan viime lauantaina ja sitä ollaan juhlittu nyt noin viikon päivät. Tet on vietnamin suurin ja tärkein juhla ja sitä juhlitaan pitkään ja hartaasti. Me aloitettiin aaton aattona ystävän järjestämissä juhlissa, jotka jatkuivat pitkälle aamuyöhön. Varsinaisena uuden vuoden aattona käytiin ensin ravintolassa syömässä Nguyenin perheen kanssa ja sen jälkeen siirryttiin tuttavaperheen omistamaan ravintolaan jatkamaan iltaa. Aaton perinteisiin kuuluu mm. kortinpeluu rahasta, sillä uuden vuoden vaihtuessa voitettu raha tuo kuulema onnea. Juuri ennen keskiyötä ruuat aseteltiin pienelle pöydälle ravintolan eteen suitsukkeiden ja kynttilöiden kanssa, jotta Buddha ja henget saivat syödäkseen ennen meitä kuolevaisia. Tuttuun tapaan laskettiin yhdessä sekuntit vuoden vaihtumiseen, kilisteltiin ja toivotettiin hyvää uutta vuotta. Aikuiset antoivat lapsille ja vanhuksille rahaa punaisissa kirjekuorissa ja myös tämän rahan on tarkoitus tuoda onnea saajalleen. Kannettiin muutenkin koko uuden vuoden ajan kaikkialla mukana punaisia kirjekuoria ja annettiin niitä tutuille lapsille ketä sattui tulemaan vastaan, mikä oli tosi hauskaa.

Vuoden vaihteen jälkeen syötiin ja juotiin vähän aikaa, mutta päätettiin lähteä aikaisin kotia, sille edellisillan juhlinnat väsyttivät. Kotimatkalla kuitenkin törmättiin noin parinkymmenen hengen kadulla juopottelevaan miesporukkaan, joista noin puolet oli Nguyenin serkkuja tai pikkuserkkuja, joten jäätiin vielä yksille. Meillä oli kotona jäljellä vielä muutama pullo tuliaisviinoja, joten kävin hakemassa pienen taskumatin Minttua uuden vuoden kunniaksi. Pullo kiersi ringissä hurjaa vauhtia ja sai kovasti kehuja, joten nyt olen hyvin suosittu henkilö naapuruston miesten keskuudessa!

Uuden vuoden päivänä käytiin temppelissä sytyttämässä suitsukkeita Nguyenin edesmenneelle isälle ja isovanhemmille. En ole koskaan ennen nähnyt yhdessäkään temppelissa niin paljon väkeä kuin uuden vuoden päivänä ja ilma oli tummana suitsukkeiden savusta. Emme ole kumpikaan uskonnollisia, mutta temppeleissä on ihana käydä ihailemassa niiden kauneutta ja rauhallista tunnelmaa. Temppeleiden pihat ovat yleensä täynnä bonsaita, kukkia ja erilaisia kauniita asetelmia. Saavuimme temppelikierrokselta nälkäisinä kotia ja keittiössä oli valtavat määrät ruokaa. Olisin halunnut heti käydä kaikkien herkkujen kimppuun, mutta Buddhan piti taas saada ensin osansa. Kaikki ruuat kannettiin pienissä kipoissaan yläkerran alttarihuoneeseen ja vasta kaikkien suitsukkeiden palettua loppuun ruuat sai kantaa olohuoneeseen ja alkaa syömään. Tyypilliseen uuden vuoden ruokaan kuuluu currya, paistettuja nuudeleita, kalaa, paljon kasviksia sekä riisipaperin sisään käärittäviä viiriäisenmunia.

Seuraavat uuden vuoden päivät kuluivat hyvin rauhallisissa tunnelmissa, sillä lähes kaikki kaupat, palvelut ja ravintolat ovat uuden vuoden ensimmäiset päivät suljettuina. Uutena vuotena kaikilla on aikaa, joten vietimme paljon aikaa ystävien ja perheen kanssa syöden, juoden ja korttia pelaten. Ihaninta koko lomassa olikin kiireetön yhdessäolo. Ei otettu paineita mistään tai tehty aikatauluja vaan mentiin täysin fiiliksen mukaan. 

IMG_4435.JPG

Temppelin pihalta

IMG_4440.JPG

Temppelin pihalta löytyi yllätyksekseni myös englannin kielisiä sanoja ja aika tärkeitä sellaisia!

IMG_4312.JPG

Pöytä on katettu Buddhalle

IMG_4315.JPG

IMG_4317.JPG

Uuden vuoden herkkuruokia

IMG_4415.JPG

IMG_4428.JPG

IMG_4434.JPG

Tällaisissa kirjekuorissa annoimme rahaa lapsille ja vanhuksille

suhteet oma-elama ystavat-ja-perhe matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *