Vietnamilais-venäläiset häät

Viime lauantaina juhlittiin ystäviemme Vietin ja Lanan häitä. Viet on vietnamilainen ja Lana venäläinen ja he ovat ainoa vietnamilainen mies – valkoinen nainen pariskunta, jonka tunnemme. Vietnamissa on normaalia kutsua 200-400 ihmistä häihin, joten niitä on ollut useita jo tänä aikana, kun olen täällä asunut. Vietin ja Lanan häät olivat kuitenkin erityiset, koska tällä kertaa oikeasti tunsin hääparin. Ja vaikka kyseessä oli melko perinteiset vietnamilaiset häät, mukana oli kuitenkin osia länsimaisista häistä ja kaikki puheet käännettiin myös englanniksi.

Vietnamilaisissa häissä on aina kaksi osuutta, aamulla rukoillaan buddhaa, otetaan valokuvia ja syödään ja juodaan perheen kesken, yleensä miehen perheen kotona. Illalla juhlitaan varsinaisessa hääpaikassa satojen vieraiden kanssa ja taas syödään ja juodaan ja lauletaan karaokea. En ole aikaisemmin ollut mukana aamuosuudessa, mutta koska Lanan perhe ei päässyt tulemaan häihin Venäjältä, rekrytoitiin meitä kavereita korvaamaan Lanan perhettä. Aamuosuudessa kun kuuluu olla sama määrä perhettä sekä miehen että morsiamen puolelta, muuten paria kuulemma tulee seuraamaan huono onni. 

Vietin perhe asuu maaseudulla n. 30 kilometrin päässä Nha Trangin keskustasta, joten aamulla varhain nousimme tilaisuutta varten vuokrattuun minibussiin ja lähdimme kohti Vietin perheen kotia. Perillä valokuvaaja oli jo meitä odottamassa ja meitä alettiin heti asettelemaan erilaisiin muodostelmiin valokuvia varten. Meidän piti kävellä kulkueessa pieni matka juhlapaikkaan ja vähän väliä piti pysähtyä ottamaan lisää kuvia. Paikan päällä Vietin perhe oli jo odottamassa ja pikaisten kättelyiden jälkeen seuraavat 40 minuuttia vietettiin valokuvia ottaen, koska jokaisen perheenjäsenen kanssa piti ottaa erikseen kuva. Hääpari sytytti suitsukkeet buddhalle, minkä jälkeen päästiin viimein syömään ja juomaan! Olin ajatellut, että aamuosuudessa olisi hieman kevyemmät syömingit, mutta ruokalajeja olikin kuusi, ne tismalleen samat ruuat kuin iltaosuudessa. Ruokajuomaksi oli unkarilaista kuoharia tai kaljaa. Koska oltiin maaseudulla saatiin hyvin paljon tuijotuksia ja naapurit kävivät välillä aidan takana ihmettelemässä heidän naapurustoonsa saapuneita ulkomaalaisia. Muutama Vietin sukulaisnainen kävi kysymässä josko voisivat ottaa kuvan kanssani. Juhlat kestivät muutaman tunnin ja sukulaismiesten ollessa jo tuhdissa humalassa, lähdettiin takaisin kaupunkiin.

Pienen lepohetken jälkeen laittauduttiin uudestaan iltajuhlia varten. Myös tämä juhlapaikka oli kaukana Nha trangista ja eksyimme pari kertaa matkan varrella. Kaikki muut vieraat olivat jo paikalla kun saavuimme ja hääpari oli juuri tullut lavalle. Viet ja Lana lukivat häävalat toisilleen, sanoivat ”tahdon” ja vaihtoivat sormukset lavalla, mikä ei yleensä ole tapana vietnamilaisissa häissä. Länsimaisen osuuden jälkeen oli vuorossa vietnamilainen osuus, missä Vietin vanhemmat tulivat lavalla, kiittivät vieraita ja toivottivat onnea hääparille ja Viet ja Lana leikkasivat hääkakun miekalla (vietnamilaisissa häissä aina leikataan kakku lavalla, mutta sitä kakkua ei koskaan tarjoilla vieraille. Mihin se joutuu???). Lyhyen seremonian jälkeen tarjoilijat alkoivat kantamaan ruokaa ja kaljaa pöytiin ja lavalla sai käydä laulamassa karaokea. Tätä karaoke-tapaa inhoan vietnamilaisissa häissä kaikkein eniten. PA on aina todella kovalla ja kun ihmiset vielä huutavat epävireisesti mikrofoniin jotain vietnamilaista laulua, joka varmaan Suomessa vastaisi Aikuista naista, on vierustovereiden kanssa lähes mahdotonta keskustella ja häistä lähdettäessä on aina ääni käheänä ja korvat tinnittää. Häissä oli paljon tuttuja, joten aika meni nopeasti syödessä, jutellessa ja laseja kilistellessä ja puoli yhdeksältä lähdettiin takaisin kaupunkiin, koska tarjoilijat rupesivat jo siivoamaan juhlapaikkaa. Vietnamissa häitä varten vuokrataan aina varta vasten häiden viettoon tarkoitettu tila. Tilavuokrat ovat kalliita, joten häät kestävät vain muutaman tunnin ja koko ajan on kauhea kiire. Ruuat tuodaan pöytään kovalla tahdilla ja lavalla tapahtuu koko ajan jotain. Hääpari ei kerkeä juuri tehdä muuta kuin kiertää juhlatilaa ottaen valokuvia vieraiden kanssa. 

Iltajuhlien jälkeen vietettiin vielä after partyt keskustan baarissa ystävien kesken. After partyissa oli paremmin aikaa seurustella muiden vieraiden ja hääparin kanssa ja morsian pääsi heittämään hääkimpun (en saanut kiinni 🙁 ). Meillä oli kummallakin seuraavana aamuna töitä, joten emme viipyneet kovin pitkään. Päivä oli erittäin pitkä ja alkoholintäyteinen, mutta ehdottomasti parhaat häät, missä olen Vietnamin aikana ollut! 

IMG_4221.JPG

Vietin perheen koti, missä aamujuhlat vietettiin

IMG_4223.JPG

Aamujuhlat

 

img_4226_0.jpg

Matkalla iltajuhliin

IMG_4237.JPG

Hääpari iltajuhlissa

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *