Mustasukkaisuus tappaa

lioness1.jpg

 

Kyllä, mustasukkaisuus tappaa. Nimittäin suhteen.

En tietenkään kiellä sitä, että tietyissä rajoissa mustasukkaisuus on täysin ymmärrettävää ja tervettä ja voi jopa toimia osoituksena kumppanin välittämisestä. Tai siis, mietitääs nyt – jos ajatus omasta kumppanista jonkun toisen kanssa intiimeissä puuhissa ei herätä mitään tunteita, ei parisuhteessa taida olla kaikki muumit laaksossa. (On myös aika huolestua, mikäli ajatus kumppanista jonkun toisen kanssa tuntuu jotenkin erityisen hyvältä…)

Pahimmillaan mustasukkaisuudesta muodostuu kuitenkin pakkomielle, joka tuhoaa viimeisimmätkin luottamuksen rippeet ja tukahduttaa kaiken kauniin ja arvokkaan, mitä suhteesta joskus löytyi. Usein mustasukkaisuus kumpuaa epävarmuudesta ja heikosta itsetunnosta, mitkä purkautuvat toiseen ihmiseen ja edelleen parisuhteeseen. Surullista mutta totta; mitä enemmän manailee jotain tapahtuvaksi, mitä enemmän kieltää toiselta asioita, mitä enemmän yrittää rajoittaa toisen elämää… Sitä enemmän syytöksien kohteena oleva HALUTA näitä asioita. Tiedän tapauksen, jossa tyttö oli aivan varma poikaystävänsä pettäneen tätä toisen kanssa ja jatkoi asiasta jankkaamista yli puoden vuoden ajan. Lopulta poikaystävä meni ja petti. Väsyi syytöksiin.

Mikään ei tietenkään oikeuta pettämiseen, mutta jokaisen parisuhteessa olevan tulisi ymmärtää muutama asia ja palauttaa ne mieleen joka kerta, kun turhanpäiväinen mustasukkaisuus alkaa kalvaa. Tässä oma listani heikkojen hetkien varalle.

1. Ole avoin ja puhu suoraan. Jo mainittu jatkuva epäily ja syyttely vie parisuhteesi vain syvemmälle pohjamutiin. Jos jokin asia vaivaa, kysy siitä (älä googlaa ongelmaa ja keskustelupalstojen avulla varmennu siitä, että Hän pettää). Esitä asiasi suoraan ja neutraalisti. Jos mietit miksi miehesi tekee asian A tai juttelee jatkuvasti henkilölle B, kysy. Kerro, mikä häiritsee ja mitä haluaisit asialle tehtävän. Keskustele, keskustele, keskustele.

2. Lopeta ylianalysointi ja keskity vaihteeksi itseesi. Ihan tosi. Vietä vähemmän aikaa Facebookissa ja muissa sosiaalisissa medioissa tarkkaillen mitä muut ihmiset tekevät ja kuinka onnellisia muut ihmiset ovat ja mitä se poikaystäväkin nyt tekee ja kuka tuo tyttö on joka tykkäilee sen kaikista kuvista. Paras lääke turhanpäiväiseen murehdintamustasukkaisuuteen on itsensä kiireisenä pitäminen – keskity itsesi kehittämiseen, tee (koulu)työsi hyvin, urheile, aseta omia tavoitteita ja saavuta ne. Ole terveellä tavalla itsekäs – ole hyvä itsellesi.

3. Jätä toisen viestit lukematta. Tämän pitäisi olla kaikille itsestäänselvyys. Toisen yksityisyyttä täytyy kunnioittaa! Kuinka moni on oikeasti koskaan lukenut kumppaninsa viestejä puhtaan viattomasti, ihan vaan uteliaisuudesta? Ja kuinka monen tiedät olevan onnellisempi kumppaninsa viestejä luettuaan? Taustalla on aina epäilyksiä ja epäilyksien vaikuttaessa tulkintaan muodostuu muutamasta viestistä ja/tai kuvasta helposti täysin virheellinen kuva (toisen kännykkää tutkaillessa on harvoin tuntikausia aikaa käydä materiaalia läpi).

4. Miehesi ei olisi kanssasi, mikäli ei tahtoisi. Perusasia, jonka yllättävän moni tuntuu unohtavan! KUKAAN ei ryhtyisi kanssasi parisuhteeseen, mikäli niin ei tahtoisi. (Paitsi jos olet järjestetyssä avioliitossa. Siinä tapauksessa pahoitteluni). Ymmärrä, että sinussa on jotain kaunista ja ihmeellistä mikä on saanut miehesi sitoutumaan juuri ja ainoastaan sinuun. Hän voi lähteä kävelemään milloin tahansa, voi vaihtaa toiseen naiseen – mutta juuri nyt hän haluaa sinut. Mikset nauttisi siitä? Jatkuva epäily ”et sä oikeesti voi haluta mua” on yksinkertaisesti luotaantyöntävää.

5. Opettele tunnistamaan mustasukkaisuuden tunne. Voit ihan hyvin myöntää itsellesi, että tunnet mustasukkaisuutta ja todeta, että se on ihan okei – voit kuitenkin päättää käsitellä sen pääsi sisällä ja olla purkamatta sitä parisuhteen toiseen osapuoleen. Hyvä keino on ottaa aikalisä, käydä kävelylenkillä, kuunnella musiikkia tai ihan vain hengähtää ja kuulostella, onko tunne täysin rationaalinen vai ei.

6. Ymmärrä se tosiasia, että mustasukkaisuutesi ei muuta mitään. Paitsi enintään ajaa miehesi kauemmas. Jos miehesi on päättänyt pettää sinua, tämä todennäköisesti tekee sen, olitpa mustasukkainen tai et, luitpa hänen viestejään tai et, murehditpa hänen menojaan aamuneljältä tai et. Mustasukkaisuus ei tuo parisuhteeseen MITÄÄN positiivista.

7. Ole realisti. Minkään parisuhteen, edes sen kaikkein täydellisimmältä tuntuvan, jatkumisesta elämänne loppuun asti ei ole olemassa takeita. Kukaan ei tiedä, nouseeko aurinko enää huomenna, kukaan ei tiedä, missä olemme vuoden tai kymmenen vuoden kuluttua. Haaveilu on tietenkin sallittua, mutta älä koskaan unohda nauttia hetkestä. Pysähdy vähän useammin miettimään sitä, mitä sinulla on juuri nyt ja ymmärrä, ettei se välttämättä ole luonasi aina. Arvosta sitä hetkeä ja sitä ihmistä. Se on realismia parhaillaan.

Olen itse ollut mustasukkaisessa suhteessa, jossa syytöksiä lenteli molemmin puolin, eikä aina aivan aiheettakaan. Ymmärrän, miten vaikeasta ja yleisestä ongelmasta on kyse, mutta ymmärrän nykyään myös sen, kuinka myrkyllistä sairaalloinen mustasukkaisuus on parisuhteelle. Ainoa todistetusti toimiva lääke on keskustelu. En voi painottaa sitä tarpeeksi. Jos mustasukkaisuudesta ei voi parisuhteessa edes keskustella ilman huutoa, on aika miettiä koko suhde uusiksi. Just saying.

Minä olen yhä siinä samassa parisuhteessa. Mustasukkaisuus ei siis tappanut meitä, koska emme sitä halunneet. Loppujen lopuksi kyse on tietoisesta valinnasta. Miten sinä valitset?

The Lioness

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *