LCHF vs Keto – Mitä eroa niillä on?

Sana ”keto ruokavalio” nousi viimevuonna yhdeksi kymmenestä korkeimmasta terveystermistä, joita haettiin Googlesta ja keto -elintarvikkeista, on ilmaantunut melkein nopeammin kuin voimme kokeilla niitä. Ketogeenisen ruokavalion rinnalla suosittuja ovat monet erilaiset vähähiilihydraattiset ruokavaliot, jotka tunnetaan myös nimellä LCHF -ruokavaliot. Sekä Keto että LCHF keskittyvät terveellisten rasvojen korkeaan saantiin ja hiilihydraattien rajoittamiseen, mutta mikä ero on näiden kahden välillä ja jos aiot vaihtaa toiseen, mikä on parempi? Tässä viestissä käymme läpi tärkeimmät erot näiden kahden välillä ja katsomme, kenelle sopivampi.

KETO VS LCHF

Merkittävin ero ketogeenisen ruokavalion ja LCHF -syömisen välillä on se, että ketogeenisellä ruokavaliolla on tiukka hiilihydraattirajoitus, kun taas LCHF: llä ei. Vaikka kaksi ihmistä saattaa pitää kiinni samasta ruokaostoksista, ketogeenisen ruokavalion henkilö seuraa hiilihydraattien saantiaan tarkasti, kun taas joku LCHF -ryhmässä voi syödä toisen kourallisen mustikoita ilman huolia. Hiilihydraateille ei ole todellista rajaa, jos noudatat LCHF -ruokavaliota.

Tämä hiilihydraattien raja yhdessä suuren rasvan saannin kanssa tekee keto-ruokavaliosta sen, mikä se on. Kun noudatat tiukkaa ketogeenistä ruokavaliota, kehosi siirtyy polttamaan glukoosia polttoaineeksi rasvanpolttoaineeksi. Jos syöt vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta et laske kuinka monta hiilihydraattia, voit helposti ylittää hiilikynnyksen ja estää kehoasi pääsemästä ketoosiin (tila, jossa ketonit – glukoosin sijasta – poltetaan energian saamiseksi).

Jos tavoitteesi on päästä ketoosiin, tiukka hiilihydraattiraja on menestyksen avain. Esimerkiksi ketogeenistä ruokavaliota noudattavat voivat syödä marjoja, mutta heidän on oltava varovaisia, etteivät ne mene yli laidan. Vaikka mustikat ovat ketoystävällinen ruoka, liikaa syöminen yhdellä aterialla voi riittää tarjoamaan liikaa glukoosia ja heittämään sinut pois ketoosista. Joku LCHF: ää syövä ei yritä päästä ketoosiin, ja siksi hänellä voi olla ylimääräinen kourallinen mustikoita.

On tärkeää huomata, että vaikka syöt vähähiilihydraattista ja rasvatonta, se ei välttämättä tarkoita, että syöt keto. Ketogeeninen ruokavalio on aina vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio, mutta vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio ei aina ole ketogeeninen ruokavalio. Tässä kohtaa monet ihmiset voivat turhautua, koska he kokevat tekevänsä kaiken oikein, mutta eivät kokeneet keto -ruokavalion monia lueteltuja etuja. Ketoosi ei ole pelkästään kompassi, joka ohjaa sinua yleiseen suuntaan, vaan se on kirjaimellisesti mitattavissa oleva aineenvaihduntatila, joka on täysin erilainen kuin ajatus syödä yleensä ruokavaliota, joka koostuu vähähiilihydraattisista ja rasvaisista elintarvikkeista.

Kumpi ruokavalio sopii sinulle?

Nyt kun olemme käyneet läpi tärkeimmät erot, käsittelemme sitä, kuka voisi harkita jokaista ruokailutapaa. Kuten olemme keskustelleet, ketogeeninen ruokavalio on aineenvaihduntatila, joka vaihtaa kehosi polttamasta glukoosia polttoaineena rasvan polttamiseen polttoaineena, kun taas LCHF on yleinen tapa syödä, johon liittyy yleensä vähähiilihydraattisten ja runsaasti rasvaa sisältävien elintarvikkeiden kulutus . Molempien ruokavalioiden on osoitettu auttavan laihtumisessa, parantavan verensokeria ja insuliiniherkkyyttä useissa ryhmissä, mukaan lukien tyypin 2 diabetes.

Valitettavasti ei ole helppoa vastausta kysymykseen ”mikä ruokavalio on parempi”. Jos on yksi asia, joka voidaan sanoa varmuudella, se on se, että ei ole yhtä kokoa kaikille, kun on kyse ruokailutottumuksista. Sekä ketogeenisellä että LCHF -syömisellä on terapeuttisia etuja, ja jokainen yksilö reagoi eri tavalla jokaiseen ruokavalioon. Jotkut ihmiset huomaavat olonsa hyväksi, mukaan lukien enemmän hiilihydraatteja ilman ruokavaliotaan, kun taas toiset huomaavat suurta hyötyä hiilihydraattien rajoittamisesta. Jos sinulla on jokin sairaus, jonka on osoitettu hyödyttävän ketogeenistä ruokavaliota tai LCHF -ruokavaliota, keskusteleminen joko lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja kunkin etujen ja haittojen tarkastelu voi olla hyödyllistä.

Tärkeintä ja mitä tulemme ymmärtämään yhä enemmän kulttuurissamme, on se, että sokerin, puhdistettujen hiilihydraattien ja jalostettujen elintarvikkeiden poistaminen voi vaikuttaa terveyteesi. Olitpa sitten syömässä ketoa tai LCHF: ää, nämä ovat enemmän kuin vain ruokavaliot, ne ovat pitkän aikavälin elämäntapamuutoksia, jotka voivat parantaa yleistä terveyttäsi pitkällä aikavälillä. LCHF -ruokavalio voi olla loistava vaihtoehto niille, joiden ei tarvitse noudattaa keto -ruokavalion tiukkoja sääntöjä, kun taas keto tarjoaa painonpudotusta ja parantaa aineenvaihduntaa niille, jotka tarvitsevat tarkemmin määriteltyä ruokailutapaa.

hyvinvointi ruoka-ja-juoma terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *