Mustikkapiirakka

On heinäkuu.

Vihreätakkinen pukee saappaitaan, hymyilee Sinitakkiselle ja ampaisee ovesta ulos. Ovi pamahtaa, mutta aukeaa taas pian, purkit unohtuivat.

Metsä lähestyy. Sinitakkinen hyppää keskisuureen lätäkköön. ”Kivaa!” Hän huutaa ja ryntää seuraavalle lätäkölle. Aikuinen muistuttaa autotiestä. Katse nousee, mutta laskeutuu jälleen, jotta tähtäys lätäkköön olisi oikea. Saappaaseen meni vettä, ei haittaa, nyt on kesä.

Metsässä on märkää, ei haittaa, onhan nyt kesä.

Heti löytyi suuria, kypsiä mustikoita. Vihreätakkinen kerää suuhunsa monta, huulet värjääntyvät, herkullista! Sinitakkinen ehdottaa, että kerätään kaikki kolme purkkia täyteen, yhteishaaste!

Vaihdetaan paikkaa, mennään eteenpäin! Matka jatkuu jyrkkää mäkeä pitkin. Kaikkialla on mustikkapensaita, mutta kaikki mustikat eivät ole kypsyneet vielä. Tuoksuu metsä, tuoksuu sade, tuoksuu kesä, tuoksuu kasvit, kuuluu lintujen ääntä, kuuluu lähitien autot, kuuluu sateen ropina.

Löytyi hyvä paikka marjojen poimimisessa. Melkein on yksi purkki jo täynnä, sinitakkinen ehdottaa, että täytetään yhtä rasiaa kerrallaan. Kohta alkaa satamaan kovempaa, matka jatkuu tällä kertaa maahan ei saa koskea – vain juurien, kantojen, kivien ja keppien päälle voi astua. Puun suojassa on hyvä hetki odottaa kaatosateesta rauhoittumista.

Puolitoista rasiaa täynnä. Tällä kertaa saa riittää. Vihreätakkinen ehdottaa saunaan menoa, alkaa kotimatka. Sinitakkinen sanoo, että mustikoista saisi hyvää piirakkaa. Onkohan kotona kaikki tarvittavat ainekset? Sovelletaan jos ei ole.

Mustikkapiirakka valmistui seuraavalla tavalla:

AINEKSET:

Pohja-

100g voita

0,5dl sokeria

1 kananmuna

2,5-3dl gluteeniton jauhoseos

1tl leivinjauhetta

0,5dl sitruunan kuorta raastettuna

Vaahdota voi ja sokeri.Lisää kananmuna vatkaamalla.Sekoita leivinjauhe Ja sitruunan kuoren raaste jauhoseokseen. Kääntele jauhoseos munavoisokeri-vaahtoon. Painele taikina piirakkavuokaan (muista reunat myös). Esipaista takinaa 175 asteessa noin 10 min.

Täyte-

500g tuoreita mustikoita

1 purkki kermaviiliä

0,5dl sokeria

1tl vaniljasokeria

1 kananmuna

Ripottele noin 2/3 osa mustikoista pohjan päälle. Sekoita Sokeri, vaniljasokeri, kermaviili ja kananmuna kulhossa. Kaada seos pohjan ja mustikoiden päälle. Ripottele loput mustikat päälle.Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30 min, kunnes reunat ovat saaneet väriä.

Piirakkaa syötiin jäätelön kanssa tai sellaisenaan 🔵

 

Koti Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Lapset