Ra-ra-rambutan

DSC_0815.JPG

DSC_0819.JPG

Tällä kertaa testissä on Rambutan, paikallinen hedelmä. Kai näitä Suomestakin saa, mutta todennäköisesti ne on tuotu täältä Kaakkois-Aasiasta. En ole kuitenkaan ikinä ennen maistanut rambutania, joten kai se on nyt korkea aika sitäkin kokeilla. 

Heh, tällä kertaa en käyttänyt googlea apunani, joten eihän rambutanin leikkaaminen mennyt lainkaan oppikirjojen mukaan. Rambutan pitäisi oikeasti kuoria ja sitten varovasti irrottaa liha kivestä (näin opin sitten jälkikäteen googlen avulla). Ekalla kerralla, josta siis nämä kuvatkin ovat, leikkasin kivenkin kahtia ja kivestä tarttui ikävästi tuota kovaa ainesta tuohon hedelmään. Ei tosin mitään, mitä pieni huuhtelu ei olisi poistanut.

DSC_0820.JPG

DSC_0826.JPG

Maultaan rambutan muistutti etäisesti kuorittua vaaleaa viinirypälettä, ei tosin ole yhtä makea. Lapsille ei oikein nämä rambutanin uponneet, vaikka yritin niitä markkinoida paikallisina mansikoina! On se kumma!

DSC_0827.JPG

Lopuksi vielä poikamme hieno taideteos viime viikonlopulta, siinä komeilevat KL:n maamerkit: Petronas Twin Towers ja KL Tower.

Esikoisemme on nyt päiväkodin aloituksen myötä alkanut puhumaan siansaksaa (mielestään englantia), aivan käsittämätöntä höpötystä jossa englanninkielisiä sanoja ja sitten omakeksimää englantia (kuten Helsinki=Helsink jne). Mutta aika hellyttävää, kun täältä olohuoneesta kuuluu päivän mittaan myös ihan ymmärrettävää englantia: Kän ai häv tsuis? Sii jyy tumolloun! Tänk jyy! No! Sii! (tämä on siis see eli katso poikamme sanavarastossa, heh). Hienoa päästä seuraamaan vierestä, kuinka lapset oppivat kieltä. Pienempikin jo ymmärtää vaikka mitä, mitä apulaisemme hänelle juttelee. Mahtava juttu!

Mutta, sii jyy suun! Nyt lapset unille!

Koti Ruoka ja juoma

Dhalia lallallei

 

Kuten jo aiemmin mainitsin, pidän intialaisesta ruuasta. Lisäksi yritän kovasti oppia kokkailemaan kaikenlaisia aasialaisia ruokia. Tämän harrastuksen olen tosin aloittanut jo vuosia sitten Suomessa, pidänhän kovasti ruuanlaitosta. Lasten myötä aasialaiset ruuat ovat jääneet vähän vähemmälle ja curry-tahnakin kaappiin vanhenemaan. Nyt kuitenkin muutto tänne Aasiaan on antanut lisää potkua taas vanhalle innostukselle. 

Täällä oikeastaan kaikki aasialaiseen ruokaan tarvittavat peruselintarvikkeet ovat todella edullisia. Ostin pari pussia linssejä kaappiin jo kuukausi sitten, mutta näistä keltaisista linsseistä tehty ruoka on antanut odottaa itseään. Punaisia linssejä käytän tottuneesti ja niitä lisäilenkin ehkä vähän omituisiinkin ruokiin (kuten makkarakeittoon tuomaan vähän lisäravinteita ja protskuja, ja tietenkin makua!), mutta muiden linssien kanssa olen aina vähän enemmän sormi suussa. 

Olen jo pitkään haaveillut dhalista, se on minusta suurta herkkua aina intialaisessa ravintolassa syödessä. Nam, sitä oli siis saatava. Tänään vihdoin sain kaivettua jostain kokkailumotivaatiota, ja valmistin perheelle illalliseksi dhalia! (Myönnettäköön, oli meillä kookoskanaa, riisiä ja lounaalta ylijääneitä paistettuja noodeleita myös, lapset ei näistä linssiruuista oikein perusta. Pyh, vehnäleivällä hemmotellut länkkärilapset!)

dhal.jpg

Ja siis täytyy sanoa, että sen minkä tämä ruoka ulkonäössä häviää (tuleeko teillekin mieleen se Twin Peaksin kohtaus, jossa se kääpiö mörssää kädellään niitä papuja??), sen se maussa voittaa! Korvasin vielä reseptissä kuminansiemenet luontevasti currylla, heh, mutta vahinkoa ei ainakaan meidän mielestä syntynyt. Tähän herkkuun ei tarvita kuin valkosipulia, sipulia, linssejä, kasvislientä ja mausteita. Netissä on paljon reseptejä, joten en nyt omaani tässä jaa koska sovelsin niin paljon. Mutta olkoon tämä teille kaikille motivaatioksi syödä linssejä, niistä saa oikeasti ihan älyttömän hyvää ruokaa!

Herkullista viikon jatkoa! 😛

Koti Ruoka ja juoma