Helteille sopiva lounasperunasalaatti
Mikä maistuu kesältä ja on kekkeripöydän ehdoton kunkku? No itsetehty perunasalaatti tietenkin! Rakkaalle ruualle on monta reseptiä, mutta harvoin pöytään asti päässeet versiot ovat pahoja. Tämä(kin) resepti on helppo varioida miljoonaan eri muotoon, mutta jaan tässä nyt omat vinkkini.
(ps. ja edelleen sitä kännykkäkameralaatua, oman mussukkani ollessa ainakin 2-4 viikkoa huollossa)
Tarpeiden määrä riippuu toki siitä, montako ihmistä sitä lappoo ja paljonko on muita tarjottavia ruokia, yleensäottaen olen todennut että taas mielummin överit, kun vajarit. Tätähän voi syödä vielä vaikka hang-overi aamuna, mikäli humalaltaan muistaa salaatin kaappiin laittaa. Itse tein tätä ihan lounassalaatiksi, koska tällaisella painostavalla säällä ei yleisesti ottaen tee päivällä ainakaan mieli syödä aina mitään kovin lihaisaa, lämmintä ja tuhtia. Vaikka ei tämäkään nyt mitään dieettiruokaa ole.
Tällä respetillä tulee sellainen vajaa perus leivontakulhollinen, eli öö, onko se 2,5 litraa tilavuudeltaan?
4 isohkoa kiinteää perunaa
1 purkki creme freshiä (200g)
1 purkki kermaviiliä
1 pienehkö banaanisalottisipuli
1 iso nippu ruohosipulia
1 maustekurkku (periaatteessa kaksi olisi ollut parempi)
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
reilu kourallinen paistettuja pekonikuutioita
suolaa
mustapippuria
loraus hunajaa
Olen niin pro selostamaan itse vaiheita, mutta yritetään. Keitä ensin kananmunat (n.7-8min), jonka jälkeen potut. Valitse mahdollisimman samankokoisia perunoita, koska varsinkin tässä on oleellista ettei pienimmät perunat kypsy liikaa ja hajoa salaatin sekaan. Jossain välissä paista pekonit sopivan rapeiksi.
Sekoita creme fresh, kermaviili ja pilko sekaan ruohosipuli sekä sipuli. Kuutioi maustekurkku.
Kun peruna ja kananmunat ovat jäähtyneet, pilko ne kermaviilimössön sekaan, myös jäähtyneet pekonikuutiot. Lisää lopuksi suola, pippuri ja hunaja. Pekoni on suolaista, joten kannattaa maistella suolaisuutta hyvin ennen kuin suolaa lisää.
Sitten niitä vinkkejä.
-Sipulit voi valita ihan mielen mukaan, kuinka väkevästä tykkää. Itse en pidä kovin väkevästä sipulista raakana salaatissa, joten valitsin miedomman banaanisalottisipulin. Myös normaali, vähän edullisempi salottisipuli on ok, mutta sitä ei ollut irtona kun kävin kaupassa.
– Jos tiedät mistä saa virolaista, tuhtia kermaviiliä, käytä sitä. (Osta silloin 2 pussia tähän kyseiseen määrään)Kuva: https://www.prismamarket.ee/upload//product/28642/img1.jpg Virolaiset osaavat perunasalaatit ja siinä on runkona lähes aina tuota. Tampereella myydään ainakin Viron Herkkukaupassa, osoitteessa Hämeenpuisto 14.
– Voit myös heittää kermaviilin sekaan smetanaa.
– Toinen kiva variaatio on korvata ruohosipuli tillillä ja pekoni katkaravuilla.
– Parempaa seuraavana päivänä.